Масов страх заради цените, 78% се притесняват как ще се справят

77% не купуват битови стоки, 73% - дрехи, а 56% пазаруват по-малко храни
12 окт 2022 15:21, Нели Христова
143
Масов страх заради цените, 78% се притесняват как ще се справят
Снимка: БГНЕС

78% от българското общество се страхува как ще се справи във финансово отношение през 2023 г. Това става ясно от данните на националното представително проучване относно икономическите нагласи сред пълнолетното население у нас, изготвено от социологическа агенция "Тренд". 

В изследването са участвали 1001 респонденти.

77% от хората ограничават покупките си на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките си за дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение. 56% от българското общество пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.

76% от хората се притесняват за плащането на битовите си сметки през предстоящия зимен сезон, 17% нямат притеснения, а 7% не знаят/не могат да преценят.

55% от българите очакват икономическото положение в страната да се влоши, 29% очакват да няма промяна и едва 11% очакват то да се подобри. Като профилът на тези 11% е на предимно млади, високо образовани, с добра работа и доходи хора.

Според 40% от българското общество най-големият проблем в България са високите цени, инфлацията и ценовият шок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Напредъкът ни се основаваше на евтина енергия от Русия и достъпа до огромния китайски пазар. Днес трябва да намерим нови пътища за енергията, без да заменяме една зависимост с друга. Необходимо е дълбоко преструктуриране на европейската икономика, това ще създаде политически проблеми". изтъкна Борел. Две неща каза другарят Борел: 1) Всичко това вече свърши. 2) Нямам ни най-малка представа какво ще правим сега.
21
3
 
11
 
! Отговори
война преди 1 година
Предпоставките за трета световна са налице. В момента, в който примката се затегне на консуматорското западно общество, ще вкарат войски в Украйна и ще се сборят с руснаците. Или Русия ще е в руини след това или ЕС ще спре да съществува и ситуацията в Европа ще е като след ВСВ - ще трябва да се почне от начало. А САЩ не ги мислете, няма да усетят войната, както винаги!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън: 1) Америка не вижда повод за ядрен конфликт заради войната в Украйна. 2) НАТО няма да въвежда войски в Украйна. Поздравления за САЩ, действаха гениално. За сметка на Украйна унищожиха основния си конкурент - ЕС. ЕС със унищожаването на Русия си купи 20 години, сега САЩ с унищожението на ЕС си купуват поне 10 години.
19
8
 
3
 
! Отговори
вярно казано преди 1 година
Кедми: "Последняя надежда ушла. США сообщили Европе: "Дорогие европейские союзники! У нас для вас газа нет и не будет. Желаем вам счастливой зимы". Все, официально заявили нету газа! Европа газ не получит ни по какой цене нет в Соединенных Штатах этого ресурса для Европы. И в Катаре нет, и в Алжире нет просто нет столько газа в мире" ***/kedmy/2497
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията ще става по голяма . Запада не иска да си връща заемите а никой не дава нови . Тоест като дойде падежа трябва да се печата . А най лошото е че и долара влиза в пирамида . Пазарите не дават . Всичко жива кешира долари . Ако и долара се спука световната търговия и икономика няма как да се движи . Май ще трябва да се върнем във времената на натуралната търговия .
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС заводите затварят един след друг заради високите цени на енергията производството се оказа нерентабилно. Други бързат да се преместят в САЩ и Китай. Без руски газ Европа рискува напълно да загуби индустрията, предупреждават анализаторите. Освен това я заплашва дълга рецесия. Индустриалната миграция от Европа започна преди няколко години - заради "зеления" курс на ЕС. Фабриките, принудени да замърсяват по-малко атмосферата, въведоха максимално количество емисии на парникови газове. По принцип те бяха удряни по джоба: тези, които не спазваха изискванията, плащаха големи глоби.
16
21
 
10
 
! Отговори
IT преди 1 година
Не виждам как може да има хора, които се оплакват. Цените са абсолютно поносими. Ние със жена ми и децата пътуваме всеки уикенд по СПА хотели и мога да Ви кажа, че навсякъде е пълно с хора. Според мен единственият вариант да не живееш добре и да нямаш пари в България е да си мега *** и некадърен. Възможности има хиляди!
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До програмист - Ясно е, че с този си коментар се опитваш да се похвалиш на всички, колко много пари печелиш. Ясно е и друго, че си израстнал в бедно семейство, щом си мислиш, че печелиш много. Браво, преуспял си! Похвали се на мама, не на нас... :)
14
0
 
12
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
А аз пък пия двойно повече ракия със салатата от притеснение.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 6 - Гледай си стотинките от ГЕРБ и не мисли за родителите ми. Баща ми е архитект, а майка ми магистър фармацевт, а ти горкичкия трол_че на ГЕРБ хахаха Браво, сигурно *** е горда с теб! Все пак едва ли някой в твоето семейство е постигал толкова грандиозен успех в кариерата си.
12
21
 
7
 
! Отговори
програмист преди 1 година
заплата ми е 7хил лева. Ще се оправя някак. Чакам да се сринат центие на имотите за да купувам евтино. Много хора няма да могат да си плащат ипотеките и ще има добри сделчици.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми като ги е страх да питат Кирил какво да правят, него не го е страх!
10
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, Great Reset още не е започнало като хората. До 2030 няма да имаме нищо и ще бъдем щастливи - така разправят световните господари. Казаха си го на икономическия форум през 02.2020 (месец преди Ковид), а ваксърите си мислят, че някой иска да ги спасява от вируси и от Путин хахаха Какви заблудени душици има на този свят... :) ... много са забавни... :)
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да не се притесняват, скоро като пратим оръжие в Украйна храната ще ни е най-малкия проблем. И ще благодарим на политиците." Що, на тия, дето вече пратиха оръжие какво им се случи, та толко си напълнил гащите?
8
4
 
11
 
! Отговори
телевизор преди 1 година
Не се притеснявайте Нинова мисли за Вас.
7
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв страх бе. Не се спряха да теглят кредити и да надуват имотния балон. Сега ги било страх.
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се притесняват, скоро като пратим оръжие в Украйна храната ще ни е най-малкия проблем. И ще благодарим на политиците.
5
8
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
няма да умрем от глад и студ мен ме е страх от воината защо зорлем се бутаме междушамарите и накрая ще пострадаме 75 години живяхме в мир и сега какво зарадипечалбите на впк на сащ ще страдаме малко ли ни беше пандемията сега и воина
4
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПРОМЯНАТА НА ЖAЛКИЯ ФИГУРАНТ И ШAЙКAТА МУ!!!" - Браво, спечели 10 стотинки от партия ГЕРБ. Да не забравиш да си ги поискаш... :)
3
2
 
21
 
! Отговори
удрии преди 1 година
Нека. Да се притесняват. То спасение от глупостта няма. Умните и кадърни хора гладни няма да останат. Да му мислят останалите, дето са умни във форуми и по фейсбук и разбират от всичко, но иначе едно изречение грамотно не могат да напишат и все пари нямат.