Масов страх заради цените, 78% се притесняват как ще се справят

77% не купуват битови стоки, 73% - дрехи, а 56% пазаруват по-малко храни
12 окт 2022 15:21, Нели Христова
143
Масов страх заради цените, 78% се притесняват как ще се справят
Снимка: БГНЕС

78% от българското общество се страхува как ще се справи във финансово отношение през 2023 г. Това става ясно от данните на националното представително проучване относно икономическите нагласи сред пълнолетното население у нас, изготвено от социологическа агенция "Тренд". 

В изследването са участвали 1001 респонденти.

77% от хората ограничават покупките си на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките си за дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение. 56% от българското общество пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.

76% от хората се притесняват за плащането на битовите си сметки през предстоящия зимен сезон, 17% нямат притеснения, а 7% не знаят/не могат да преценят.

55% от българите очакват икономическото положение в страната да се влоши, 29% очакват да няма промяна и едва 11% очакват то да се подобри. Като профилът на тези 11% е на предимно млади, високо образовани, с добра работа и доходи хора.

Според 40% от българското общество най-големият проблем в България са високите цени, инфлацията и ценовият шок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кънчо - Прав си Кънчо. Затова изведнъж в Бг се появиха толкова много американофили. Просто работят за западни компании. Ако работеха за ирански компании и пиш_ките щяха да си резнат хахаха Изключвам американофилите от списъка, които са такива по убеждения. Тях ги уважавам, но останалите са ми някак си отблъскващи. Същото се отнася и за русофилите. Тези от тях, които са такива по убеждения ги уважавам, но останалите, които са такива заради парички, са също толкова отблъскващи.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кънчо, а що да е шанс? Що да не е як къртовски турд и всичко да му е заслужено, а? Щот не ти пасва на мирогледа за тук! Пропаднали нищоставащи получиха достъп до интернет и изведнъж се взеха за големите разбирачи! Разбирачите си личат от далеч. И пари имат, и добра работа, и добро образование! Другите мрънкате, че нямали шанс!
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48, щом е намерил начин да ги открадне от теб=> ги заслужава. Ако нещо не ти пасва отивай и подавай сигнал където трябва. Щом не си на негово място... значи не си го заслужил... Намери начин. Не да мрънкаш по някакви форуми! Хайде стига се плюнчихте, че сте досадни вече. Мързели с големи усти! Ей това сте 78% от хората в БГ!
39
5
 
10
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
До Анонимен 47На кой свирукаш за добри доходи ? Явно добре свирукаш ? Ей заради такива о.ли.гота като тебе сме на тоя хал. Всеки мисли само за себе си, а това че не негов съгражданин, съсед, брат, роднина мизерува - не е негов проблем. Обществото е болно и всеки сам се оправя за себе си. В Гърция един да не е добре и всички излизат и затова си извоюваха по-добър живот. Тука...вънка нека си вали, я съм вътре. Мишок, бъди благодаря, че си имал шанс, а недей да арогантстваш по форумите..о.хлюв
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колкото и да се пенявите кой колко получава... истината е една: на всеки според заслуженото." - Значи според теб Бойко е заслужил милиарди, Доган също, мутрите също, Костадинов си е заслужил къщата, Корнелия с право е станала собственик на едно предприятие там 90-те години и т.н. Тези приказки "на всеки според заслуженото" са създадени от крад_ци, които искат да заблудят останалите. Ако аз дойда и ти ограбя апартамента и не ме хванат, ще съм заслужил ли откраднатото? Я сподели мнението си.
37
3
 
8
 
! Отговори
полюлей преди 1 година
Страх от цените има, а от собствената глупост няма... Значи ще става още по-зле!
36
5
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Ситуацията е повече от сериозна. Инфлацията взе размери, каквито с вдигане на лихвения процент няма да бъде преборена заради големия вътрешен дълг. Политиците и са ни приготвили и въвеждане на еврото - дърво след дърво , политическата ситуация е непредсказуема и поради това икономическите прогнози не са светли. Нищо добро не ни чака. Освен това и с този неспиращ военен конфликт , изхода от който също не се вижда - и там проблеми. Верно е ,че за някои е добро време и правят големи пари- верно е
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около мен се притесняват само лапачите на държавна хранилка, носачите на стълби и други видове шушумигарници,че от две години няма лапачка и я карат на заплата,а скътанана кешовица свършва. Сами си говорят вече. А тези със добри доходи,си свирукат като мен.
34
11
 
19
 
! Отговори
хм преди 1 година
Една колежка ходи няколко седмици с едно момче, IT специалист. Беше шокирана. Каза, тези хора са тотално различни от всички обикновенни, нормални мъже. Живеят в някакъв друг, папалелен свят. Трудно им е общуването очи в очи. Свикнали са да живеят скрити зад монитора. Запознали се в социалните мрежи. Умен, възпитан, всичко ОК. Откакто взели да се виждат на живо, чак се страхувала. Стреснат, комплексиран, трудно общуващ. Та те така и с IT тата в този форум. И 10 бона да вземат, за никъв *й не став
33
6
 
11
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Хора с по-големи възможности си правим сметката, тези прошляци, като докопат пара, харчат като за последно, демонстративно при това. В магазина всвки трябва да ги разбере че имат пари, на заведение като отидат по 200 снимки на манджи. После останалото време се крият като мишки со заплата. Обаче като набарат кредита, дето нямат намерение да връщат-кой съм аз. Едни горките чак звънеца си бяха махнали, мислят че няма да ги докопат банките. Всичко им изнесоха :)
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да се пенявите кой колко получава... истината е една: на всеки според заслуженото. Ако не ви кефи се изместете! Не сте дърво!
31
0
 
8
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Лайньовците се радват за последно на живота назаем. Такива ***. Не могат 5 кинта да изкарат, обаче от нищо не искат да се лишават. Да си поддържат стандарта, много смешни. Идват от село, научили къде са банките и - колко е прекрасен живота. Една *** така, влиза в магазина, граби, граби-иска да си угоди, обаче на картата няма достатъпно пари. Така във всичко. Да се мъчат такива.
30
2
 
14
 
! Отговори
мрънкачи преди 1 година
Европейците да му мислят. Българина и преди Ковида и след ковида, и преди войната и след войната винаги е бил и ще бъде беден. Защото неговите душмани са вътре в страната, а не идват отвън. Със студ, глад и мизерия не може да ни уплаши. Може да се уплаши богатия, а бедния не може. На него му е все тая.
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХОРА - Явно работиш за западна компания и си се притеснил за работата си. Познах ли? хахаха Всъщност повечето русофоби имате подобен проблем. И аз работя за западна компания и ще загубя много, ако Русия дойде в Бг, както и мисля, че за нас няма да е особено добре това да се случва, но пък определено мисля, че най-лошото нещо, което може да се случи на света, е да бъде управляван от едно място, все тая къде се намира то т.е. многополюсен свят е за предпочитане, ако не искаш тотално роб_ство!
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До IT - Още един самохвалко хахаха Хвалете се на мама, не на нас. По-долу го писах и на един твой колега. Всъщност може да си същият, но все тая... Явно има IT-та, които цял живот са имали посредствен живот и сега като видят няколко хиляди лева месечно и се мислят за царе. "Пази боже сляпо да прогледне." са казали хората. Не е лошо да си го запишеш и да си го лепнеш на стената в хола хахаха
27
5
 
10
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
САЩ създаде ЕС, САЩ ще го и унищожи. Дори няма да са необходими ракетите на Путин. Само 2-3 крана.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вноските по кредитите също тръгнаха нагоре. Този месец банката леко ме сюрпризира с Еуробора и вече съм с 80лв. по-високи вноски по кредита. Това се очакваше, инфлация се бори с високи лихви, които да свият потреблението на стоки и услуги. Това, заедно с цените на горива и енергия ще доведе до стагнация и безработица. Ама какво да се прави, поне 10 годинки преди това си поживяхме на ниските лихви.
25
12
 
7
 
! Отговори
НАПРЕД УКРАЙНА преди 1 година
ВСИЧКИ СВОБОДОЛЮБИВИ ХОРА ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕ РАДВАТ НА УСПЕХИТЕ ТИ И ТЕ ПРИВЕТСТВАТ!!! И в България повечето българи се радват на успехите на украинските въоръжен сили. Не се радват само българските русофили, които реват за поробителите ни, даже и когато ограбват и съсипват България и българския народ!!!
24
5
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Споко, кирчо и кокорчо ще теглят кредити и заеми да Ви оправят, а Лена ще е на повикване за да Ви топли през зимата ... !!!
23
1
 
11
 
! Отговори
Ми нормално преди 1 година
Те не се спряха да говорят, какво щяло да стане и то при условие, че Бг е производител на ток. Малко им е да смучат от тока, искат и от храната.