Българското общество било толерантно към насилието?

Ако някой твърди, че е жертва, не го прави автоматично истина
7 дек 2022 12:28, Анисия Иванова
24

Близо 12% от жените у нас на възраст 18-74 години са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си, без значение кой е извършителят и каква е връзката помежду им.

"Феноменът, свързан с насилието на жени, е изключително скрит и затаен заради нагласите, които има в нашето общество за толеранс към насилието. Всички жертви имат огромни колебания, страхове и притеснения да споделят какво се случва, защото очакват, че ще бъдат обвинени за това, че са допуснали да им се случи. Другите аспекти са свързани с липсата на вяра в институциите, че ще получат подкрепа", заяви психологът Катя Кръстанова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според медийния експерт доц. Георги Лозанов има лична неприкосновеност, но насилието не попада под нейната защита, а е престъпление и трябва да бъде обект на публичност, иначе медиите стават съучастници.

"Абсолютно задължително е да се дава публичност. Трябва да се води дълбок разговор, а не повърхностен, не е сюжетно пикантно да се разказва за това. Трябва да се говори конкретно и честно, не да се оставя мъгла какво точно се е случило", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Според Кръстанова типично поведение е дискриминацията на жертвите и фокуса върху тях.

"При всяко отразяване на случай на насилие най-важно е да бъде зачетена по такъв начин личността на жертвите и на извършителя, че отразяването в медийното пространство да не доведе до вторично ретравмиране на жертвите", посочи тя.

Кръстанова е категорична, че по този начин не помагаме на обществото, а пречим и акцентира на това, че сме общество с изключителен толеранс към насилието над жени. По думите на Лозанов това е проблем за жертвите, защото започват да звучат неискрено. Фактът, че някой твърди, че е жертва, не го прави автоматично истина.

Според Лозанов публичността се оказва основната защита от всяко насилие, защото насилникът разчита, че извършеното ще остане скрито.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Големият отсъстващ преди 2 месеца
Всеки случай е индивидуален. За това има власт да наказва лошите хора, прикриващи се зад групови, кастови, религиозни и етнически лозунги.
17
0
 
5
 
! Отговори
Истината е че преди 2 месеца
Българското общество е ТВЪРДЕ ТОЛЕРАНТНО към неадекватната политика на всички политически навлеци във властта. Насилие е да се прокарват, гласуват и налагат антибългарски политики и практики. Продажността се е издигнала като задължителна норма в политическата ни каста Обществото, българите знаят, че богати крадци няма и хаир от четиридесетте сребърника са само въжето. Така че дерзайте, сами си пишите съдбите!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДЪРЖАВАТА И ДОМЪТ СА МЪЖКА РАБОТА. ТОВА, ЧЕ ЗА ВЛАСТИМАЩИЯ БЪЛГАРИН Е ПО-ЕРОТИЧНО ДА ПРЕКАРВА ПОДВЛАСТНИТЕ МУ МЪЖЕ, ОТКОЛКОТО ДА НАПРАВИ ДОМ С ЖЕНА И ЧЕЛЯД, Е ПРОБЛЕМ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
възгледите на българите си остават в 19 век и са твърд патриархат. Друг проблем е нагласата на жените от последните 30-40 години да гладат на връзката с мъж като на изгодна сделка. Репликата на актрисата ДД: Мога да имам дъщеря ти, както имах теб, както обажданията на ДД до съпругата на насилника с думите: Пусни мъжа си за да изживеем с него нашата връзка!-СА ТОРМОЗ!ВЪПРОСНИЯТ НАСИЛНИК НЕ Е НАПРАВИЛ ПРАВИЛЕН ИЗБОР, КОЕТО НЕ МУ ПРЕЧИ ДА СЪДИ ДД ЗА СЕКСУАЛНО ПОСЕГАТЕЛСВО КЪМ МАЛОЛЕТНА.
14
6
 
3
 
! Отговори
ЧУДЕСНА РАЖДАЕМОСТ преди 2 месеца
Ето ви матриархат с неговото правосъдие и привилегии за майките и техните деца но не и за бащите и техните деца - това е чудесното ни правосъдие с основоположник още Светла Даскалова . Ето ви раждаемост според женските разбирания . Ето ви възпитание на децата според само женските разбирания . Ето ви семейство само според женските разбирания и според женското правосъдие . И на края изхвърлени на улицата само мъже и бащи от собствените им имоти от хубавия ни правов ред !!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Насилието не може да се опредля по полов признак. Жени също извършват агерсивни нападения. Истанбулската конвенция не може да се прокавра в БГ,защото противореми на конситутцията. КС вече се произнесе.
12
4
 
11
 
! Отговори
Димитров преди 2 месеца
Напълно сам съгласен да се търси отговорност от всички насилиници ,независимо от положението им или пола! Но да се обяват за жертви хора, преживяли или не ,насилие преди 5 или 10 години, е нелогично ! Първо защото то не може да се докаже само от думите на "жертвата" и второ -могат да обвинят хора, които и понятие си нямат ,заради материалин или други облаги на обвинителите!
11
4
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 месеца
Га могу говорът женурята и не знаят кога ,а млъкнат нормалну е да изядат некой шамар.
10
0
 
10
 
! Отговори
жена преди 2 месеца
До първия коментар - защо мъжете стоят при такива вещици? Нали вашият основен аргумент е как жените били виновни, дето стояли при подобни? А че доста са убити именно защото и след като са ги напуснали, нещо ви убягва. Никаква защита на насилник независимо от пол и възраст!
9
1
 
9
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Засмърдява на станбулска конввнсия... ===)))
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не " било", а Е ТОЛЕРАНТНО КЪМ НАСИЛИЕТО. ЗАЩОТО НАСИЛНИКЪТ ИМА ПАРИ, ВРЪЗКИ, ВЛИЯНИЕ. ЗА РАЗЛИКА ОТ БИТИЯ.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
айде пак почнаха да натискат пропагандата за инстамбулска конвенция. Ако се опитат да я приемат тогава ще видят какво е Насилие!
6
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Жените да не реват, защото свекървите са истински садистки. Аз лично съм бил сведутул на чудовищни лъжи и манипулации от немалко такива и не бих стоял и секунда при тях. После тормозените стават същите цветенца, нещо като казармата.
5
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Патриархалното общество е винаги толерантно към насилието към жени. Те изобщо не са смятани там за нищо, досущ като при исляма. В интерес на истината патриарха - бащата не дава и гък да кажат и синовете, иначе нищо не получават. Всички прехласнати по патриархалното устройство, им пожелавам два дни там, но със сегашното си мислене.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
българското общество вижда че няма правосъдие в България, не реагира, защото няма реакция от органите, това за 11 години стана законно да си престъпник
3
7
 
8
 
! Отговори
Albi преди 2 месеца
Обаче не питате колко жени стоят с насилника заради пари. Една се жалваше че иска да напусне насилника, обаче как ще отиде на квартира с 22 годишното си момченце. Да бъде банкомат и да храни хазяите. Някои жени са с ръце наврени сещате се и стоят и търпят извратеняци, защото не могат да работят. Което не оправдава насилника.
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами нормално. ТОва е модел на поведение - слухтене, подтискане, предателство, тормозене, съдизъм, който беше успешно внедрен по времето на владичеството на Русия по тези земи. И отрождаването на хората от българските им корени и традиции, използвайки пионеризъм и македонизъм.
1
6
 
19
 
! Отговори
Hoqsan преди 2 месеца
Ей пак леко пропуснахте неоспоримият факт, че палачинката винаги има две страни... Колко мъже има като призраци са по улиците, защото вкъщи имат блатни вещици дето им съсипват нервичките. Някои жени дори нарочно го правят, да провокират и после "ама той т'ва, той онова...", защото законът е писан когато мъжете бяха мъже, а жените - жени... сега е някакво страшно и ще става още по-страшно, GenZ-тата са по на 20+ вече и ще създадат едно още "по-меко" поколение. Палачинката има две страни!