Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

Доходите на 67 на сто остана без промяна
131
Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През третото тримесечие на 2022 г., за 67.3% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо предходните две тримесечия, но все още е значителен, съобщи НСИ.

Увеличение на доходите са посочили 27.9% от лицата, което е с 8.7 процентни пункта повече в сравнение с второ тримесечие и с 9.4 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18.5% от лицата.

Още по темата

Основните причини за увеличение на доходите и през трите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4.8% от лицата, което е с 2.9 процентни пункта по-малко в сравнение с второ тримесечие и с 3.7 процентни пункта по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 година.

През третото тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи,  е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 38.5% от лицата, 28.3% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10.8% - като много трудно. В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на лицата, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на лицата, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.1% от лицата, а едва 4.3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0.9 процентни пункта спрямо второ тримесечие и с 0.7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: доходинсиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
15
 
! Отговори
Всеки път преди 1 година
когато се появи статия, която обобщава, колко сме бедни се материализират някакви бизнесмени, предприемачи и въобще хора с големи заплати, които да обяснят на всеки в коментарите, колко успешни са те в живота, а толко просто са всички останали. А аз всеки път се питам, що за поведение е това? Не познавам, човек с висока заплата, който обикаля коментарите по онлайн изданията, за да се себеизтъкват - те просто нямат време за глупости. Позволете ми да се съмнявам във вас, локалните "успели".
61
3
 
6
 
! Отговори
ОПТИМИСТ С ХАРАКТЕР преди 1 година
ПАРИТЕ РАЗВАЛЯТ ЧОВЕКА! ГЛАДА ИЗГРАЖДА ХАРАКТЕРА! КОЕ Е ПО-ДОБРЕ - СИТ И СКАПАН ИЛИ ГЛАДЕН НО С ХАРАКТЕР? И ИЗЛИЗАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ. НЕ ЧЕ ЩЕ УСЕТИТЕ НЕЩО ПО ДОБРО, НО ПОНЕ ЩЕ ВИ Е ЯСНО КОЙ ВИ ОСТАВИ ГЛАДНИ!
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задушават дребния бизнес и производител,по-точно унищожават го и после 75% са бедни.Е какви да са?!Кой инвеститор ще дойде да си вложи парите тук и какво ще спечели?НИКОЙ!!!!Има да чакат другарите да дойде някой балък тук!!!!!Социализма е частен тук,това е истината частен монопол.Преди 10-ти ноември 1989 беше държавен монопол.Всичките комунисти се писаха бизнесмени-капиталисти.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
европейско ни е някак
58
1
 
10
 
! Отговори
БСП СА НАЙ-ДОБРИТЕ! преди 1 година
ЖАН ВИДЕНОВ НИ ДАВАШЕ ПО 4 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ - 14 ЛВ. СЕГАШНИ ПАРИ? И ВСИЧКИ БЯХМЕ ДОВОЛНИ.Е НЕ ВСИЧКИ, САМО ТИЯ КОИТО СИ ИМАХА ИМПЕКС, ПЛОВДИВСКИ ПАНАИР, КРЕМИКОВЦИ, НЕФТОХИМ И ДР.
57
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, който има затруднения, си е виновен сам за положението в 98% от случаите. Да, и родителите ми с пенсии по 1500лв. не могат изобщо да се справят и, ако не бяха мислили през годините за тези времена, щяха да мизерстват. Има хора, на които просто не им върви, и не могат и не могат. Но с желание и хъс успяват. А който не е учил, изобщо да не ми реве как няма пари.
56
8
 
0
 
! Отговори
САМО ЛЕВСКИ И ПП! преди 1 година
ПРИ ГЕРБ ПЕНСИЯТА МИ БЕШЕ 150 ЛВ. СЕГА КИРО Я НАПРАВИ 3400 ЛВ- И ЩЯЛА ДА СТАНЕ 4200 ЛВ. ОТ ДОГОДИНА?
55
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста хора не живеят според чергата си, както е лафът. Едно време, като студент, започнах работа за 1500лв. (преди 12 години). Виждаха ми се някаква огромна сума. Стигаха ми. След 3 години вече взимах 2500, после 3500, 5500 и стигнах до над 13000. В единия случай се лишавах от някои неща, а в момента мисля само за глезотии.
54
1
 
3
 
! Отговори
do 60 преди 1 година
Oстави го цървула да си мрънка - на крива лопата и земята й е крива. Тука всички сте забравили народната мърдрос "който не работи, няма да яде". Не става само в еврофутбола и със сезонна работа на морето/каране на камиони - иска се малко акъл. Това че сте в дъното на статистиката си е чисто ваш проблем и ничий друг. Ай у лево, комунисти скапани, общото благо да го духа, бачкам по 10 часа на ден, не стига че 2милиона *** изхранваме, айде сега и мързеливите на клона.....
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но пари за оръжие и самолети от САЩ винаги има! Ха ха ха!
52
0
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 1 година
Ти не знаеш ли, че за доста хорица колата е разход номер 1?! Вземе там без 2лв. в джоба някой немски параход огромен да се прави на богат (нищо, че в очите на горните нива на средната класа колата му струва, колкото дохода им за седмица, две, три) и на голям гъзар. Особено популярно в крайните квартали, западналия прованс и селата. Там вече взимат коли една идея по-евтини и си истински топ гъзар, ако имаш кола, струваща колкото 1 нормална заплата на нормален човек в София. Но пари за сметки ням
51
1
 
14
 
! Отговори
гост преди 1 година
преди едни същи храни който за седмица излизаха 100-150 сега вече струват 200-250 лв уж ифлацията няма и 20% пък в магазина давам 100% повече
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тегло 50-60 кг, а тея като теб с едноцифрено IQ не се котирате и за това мрънкате! Хайде *** свърши работа за 5 лв.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Х417, ами напъни се и влез в тея 25%. Кой те спира да станеш значим и печелещ? Аааааааа, сетих се. Ти си от онези мрънкащите, на които все някой им пречи.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деморкация брат. 33 години погром и разруха.
47
6
 
1
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
До БаньоБaнюююююююю?! Имам френско гражданство и два салона за красота в Париж, хайде слагай потyрите и цървулите, впрягай вола и отивай на къра!
46
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е зеления наркоман да е добре. Милиарди безотчетна пара тече в джоба му, министрите му си накупиха палати в Алпите, в Швеция и къде ли не. А европейския гражданин кучета го яли, еле ние дето сме най бедната държава с най голямата инфлация. Държава на доизживяване.
45
8
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ОЩЕ ОРЪЖИЕ НА ПОКРАЙНА!!! ГЛАД ЗА БЪЛГАРИЯ !!!
44
8
 
7
 
! Отговори
тегло 50-60 кг преди 1 година
Хора които са над 60 кг са чревоугодници , по слабите са с по малко разходи , автобусите събират повече слаботелесни.
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време ревяхте против Борисов , сега сърбайте попарата на Харвардските мошеници и др. Радев.