Македонски българи търсят подкрепа за Любчо Георгиевски

Шаторов: Това, че сме българи, уврежда чувствата на "Левица"
20 дек 2022 11:40, Александър Попов
22

"Търсим подкрепа за Люпчо Георгиевски от всички български обществено-политически фактори. България е равноправен член на ЕС и трябва да използва всичките му механизми така, че ЕС да защити правата на българите в Македония", каза в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR Благой Шаторов, секретар на Културен клуб Иван Михайлов в Битоля.

Председателят на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски в петък беше извикан в прокуратурата на разпит след призовка, цитираща чл. 394 от наказателния закон в РСМ - за разпространение на расизъм и ксенофобия по компютърен път. Става въпрос за публикации на ФБ-страницата на Културен клуб Иван Михайлов - снимки и цитати на Иван Михайлов.

Във Фейсбук пишем, че сме българи и това увреждало чувствата на тези, които стоят зад сигнала, каза Шаторов в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Люпчо Георгиевски го обвиняват, просто защото е българин и поема отговорността да води борбата на македонските българи за равноправие с останалите в РСМ. Зад това обвинение стоят структури, останали от времето на югославските служби, които са инфилтрирани в македонската система. Конкретно, сега обвинението в сигнала идва от една партия, която се казва „Левица“ - това е прокомунистическа партия. Тя е същата, която правеше протестите пред клуба в Битоля и Охрид, която подкрепи и паленето на клуба.

Още по темата
Зад това стоят и други, които искат да свържат Иван Михайлов с фашистите. Но Иван Михайлов за историографията не е бил нито фашист, нито сътрудник. Става въпрос за нашите публикации във Фейсбук, където ние искаме да кажем, че имаме български корени, но това вредяло на чувствата на структури като "Левица".

Шаторов заяви: "Ние имаме хилядолетна история и за 70-80 г. комунизъм по време на СФРЮ не можем да се откажем от нашите корени. И това им пречи. Искаме българите да имат еднакви права с всички останали. Да имат право нашите деца да се запишат в училище като българи, а не да се пишат македонци. Тези, с българско самосъзнание, да мога да се регистрират за работа като българи".

На откриването на клуба на сдружение „Иван Михайлов” в Битоля през април 2022 г., присъстваха тогавашния премиер на България Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представители на различни политически партии от България. От опозиционната партия „Левица“ организираха протести в Битоля, а два месеца по-късно бе направен опит за палеж на сградата. Щетите бяха материални, а извършителят - Ламбе Алабаковски, получи условна присъда и беше един от говорителите на протестите на опозицията през лятото, срещу предложената от ЕС преговорна рамка.

"След приемането на преговорната рамка за ЕС за нас положението стана дори по-зле - виждате, че се водят политически процеси. Адвокатът на Любчо Георгиевски казва, че това дело е политическо, няма общо с правото," казва Шаторов.

"Бихме казали на еврокомисаря Вархей, че проблемът не е името на нашия клуб - Иван Михайлов, а това, че името обединява българите в битката им за равноправие. Очаквам комисарят да не ни игнорира и да се запознае с проблемите на македонските българи, а българските политици да бъдат по-активни - така, както беше Вашето предаване," каза Шаторов по повод обещаната от комисаря в предаването "Брюксел 1" среща с представители на македонските българи. На 22 ноември в ексклузивно интервю пред водещата Милена Милотинова Оливер Вархей обеща и да се запознае със законодателството, въведено по бързата процедура срещу клубовете на македонските българи. Приетите поправки в законите за политическите партии и неправителствените организации сдруженията ще се прилагат с обратна сила - и за вече регистрираните в РСМ сдружения, решиха депутатите в парламента на РСМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации