Бизнесът за минималната заплата - покри инфлацията, синдикат - цинизъм!

Хората с ниски доходи харчат парите си храна и сметки
124
Бизнесът за минималната заплата - покри инфлацията, синдикат - цинизъм!
Снимка: Dnes.bg, архив

Икономически съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова и председателят на УС на АИКБ Васил Велев  влязоха в остър спор за минималната работна заплата. Тя става 780 лв. от 1 януари. В момента минималното възнаграждение е 710 лв.

Още по темата

„Имахме друго искане. На заседанието на Тристранния съвет след проведените разговори Лазар Лазаров заяви, че ще увеличим заплата не на 770 лв., а на 780 лв. Чудесно е, че това става, друг е въпросът, че ние казахме, че това е приемливо, ако бъде предвидено още едно увеличение в първите месеци на 2023 г., така че да се компенсира инфлацията, натрупана върху храните. Много добре знаем, че хората с ниски доходи изразходват всичките си средства за храна и сметки. Това, което видяхме, беше позорно пазарене от страна на правителството. Увеличение с 10 лв. е цинизъм на фона на обедняването на българския работник”, заяви Григорова пред Нова телевизия.

Според Велев с това увеличение инфлацията е покрита.

„780 лв., но като прибавим към тях средните проценти начисления става 874 лв. Това е малко повече от 50% от средната работна заплата в момента. Говорим за увеличение малко отвъд най-смелите европейски изисквания. В България с тази минимална работна заплата се преизпълняват всички индикатори на директивата. Не това е начинът хората да получат по-добър стандарт. Нашият призив към хората е да не очакват държавата и синдикатите да им вдигнат минималната заплата, а да се квалифицират и да работят за повече. С това увеличение се покрива инфлацията. Имаме най-висок ръст на средната заплата в целия ЕС у нас за последното тримесечие и то е16%, а увеличението на минималната заплата е с 20% на годишна база”, поясни председателят на УС на АИКБ.

Григорова контрира, че това е интерпретация на работодателските организации.

„Средните величини изначално са порочни. Няма такива надбавки върху заплатите”, каза тя.

По думите й много българи отиват да работят в чужбина заради ниските заплати у нас.

„Млад работник в БДЖ, който работи по 12 часа получава 800 лв. заплата чисто. Този човек работи 3 месеца и заминава в чужбина. Друг пример – в момента знаете, че в „Български пощи” има протести, защото огромната част от работещите там получават заплати около 660 – 700 лв. Това не са хора, които не работят и не са квалифицирани. Да подлагаме под съмнение увеличаването на най-ниската минимална работна заплата в ЕС е меко казано цинизъм”, каза още икономическият съветник в КТ „Подкрепа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
13
 
! Отговори
Мен преди 1 година
На всички които смятат,че минималната заплата стига за нормален и достоен живот им пожелавам да поживеят два месеца с нея.После друга песен ще пеят.
100
15
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
До Истината: Броят на дадените минуси показва колко претенциозни са българите, а знаем колко малко и лоша работа вършат, но искат..
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист - ЕС са скапан комунситическинсъюз. Едно врме среднатанкласа е можела да си намеа прислуга, а сега не
98
6
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Като дойдат празници пътищата към Гърция се задръстват от коли. Бедни хора нито имат коли, нито ходят на почивка в друга, по-скъпа страна.
97
2
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Велев като истински демократ лъже най-нагло. Лекото повишение на минималната заплата покрива около половината от инфлацията. Тези 780 лева ще са около 37% от средната заплата през 2022 година, което ще е исторически минимум, много далеч от изискванията на директивата на ЕС.
96
3
 
26
 
! Отговори
Лукреция преди 1 година
С "бизнесмени" като Велев ще бъдем вечно най-бедните в Европа. Огледайте се, ГЕРБ и ДПС превърнаха България в бунище!
95
2
 
20
 
! Отговори
Джо преди 1 година
И синдикатите са фалшиви в България, както и работодателите. Напълно безполезни организации и хора. Направиха от българите работещи бедни. Социалните помощи в Албания са по-високи от заплатите на много българи. Срам, срам, срам за България и това което остана от нея!
94
0
 
18
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Васил Велев ли е бизнеса? Той е полуграмотен комсомолски секретар който е учил само История на БКП и КПСС.
93
3
 
9
 
! Отговори
Улавото Ванче преди 1 година
не прави разлика между работна заплата и социални помощи
92
0
 
24
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
На номенклатури, от вида "Велев Сие", ако им работи Народа без пари, най ще са доволни. Нагли индивиди, лишени от чувството за справедливост и човечност.
91
0
 
22
 
! Отговори
ФриуланПак преди 1 година
Хайде стига глупости, няма реално кой да защити работника от,,, Бизнеса,, решението е едно - не бачкаш и бизнеса да я свърши тоя,, разход,, - той винаги ще гледа на работника като консуматив като-ток, вода, суровини, данъци и т. н.,,Бизнеса,, е виновен за инфлацията защото е твърде алчен и иска вече твърде много. Пак ще казвам, 500000 но минимална и 1000000 малко над нея спрат ли да работят бизнеза ще изуми синдикатите с минималната заплата щото няма да има за, яхти, скъпи коли, скъпи почивки...
90
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи само Велев да яде хляб и мляко качествено и да живее луксозен живот останалите да му работят че това е законът на джунглата нали сме Демокрация Европа сме а какво е действителността номенклатурчици от време оно и техните деца внуци държат богатствата на държавата а останалите мълчат или напускат държавата или верват на месии и Докога така
89
3
 
18
 
! Отговори
До 99 преди 1 година
Да,Велев е от друга величина човек,той е достоен наследник на крадливите комунисти, които докараха народа ни до просешка тояга.
88
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 97 - Велев е от друга величина човек и е нормално, да има по-високи и скъпи изисквания.
87
3
 
12
 
! Отговори
Варан преди 1 година
Докато ни управляват бившите ЗКПЧ никога няма да се оправим.Следващите избори гърбавите мутри ще ги фалшифицират и ще имаме отново 12годишно робство,хаос и корупция...
86
1
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Велев,номенклатурчика ако получава 780лв. и му стигнат за 5дни ще го аплодирам.Нормалната МРЗ за България трябва да е около 1200лв. За да могат хората да си купят меко на 15лв.кг,сирене за 20лв.кг,кашкавал за 30лв.кг,яйца за 50ст.бр. и ако им одтанан пари да ги дадат за лекарства...
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българите са робите на богатите, как очакват заплати да са високи, или експлоатираш или те експлоатират, природен закон
84
2
 
0
 
! Отговори
BiZ B0$$ преди 1 година
До 92 и 91 - Иксахте безолатно обеазование - получихте го. "Образование за всички", не работи за никого.
83
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек, който не знае че "наште" е правилно и иска да го поправи на "наще", залудо е харчил парите на мама и тате за училище.
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 91 - Човек, които пише "шт", няма място да критикува другите.

Спонсорирани публикации