Гьоков: Работещите хора са бедни в България

Парите на пенсионерите ще бъдат изядени от инфлацията, смята бившият социален министър
6 яну 2023 13:45, Анисия Иванова
131

Данъчните облекчения за деца може да се ползват авансово през 2023 г., като всеки месец дължимият данък върху доходите на един от родителите се намалява с 50 лв. за едно дете, със 100 лв. за две и със 150 лв. за три и повече деца. Междувременно социалната комисия взе решение хората, чиито ТЕЛК решения изтичат, да продължат да получават всички видове плащания, на които имат право.

"Във време на криза сериозната инфлация се усеща от най-бедните българи, защото купуват продукти от първа необходимост, а там инфлацията е още по-голяма. Доходите на българите са най-ниски в ЕС и трябва да се увеличат. Затова и синдикатите настояват, ние от БСП също - за по-сериозно увеличение на минималната работна заплата, и то не хаотично, а да я поставим на принципна основа", заяви председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков в студиото на "България сутрин".

Това може да стане като се направи механизъм, който да определя минималната работна заплата, независимо от желанието на политиците, коментира гостът.

"Предложихме механизъм, който отговаря на европейската директива за адекватните минимални работни заплати в ЕС - тя да бъде 50% от средната работна заплата. Ние твърдим, че този период трябва да бъде близък, за да се отчетат последните инфлационни процеси и нарастването на средната заплата", каза още депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

Според Гьоков по този механизъм минималната работна заплата е трябвало да стане 850-860 лв.

"Служебното правителство не се съобрази нито с желанието на синдикатите, нито с желанието на народното представителство. В България минималната работна заплата е 780 лв. от 1 януари 2023 г. и Кодекса на труда, който стои на трупчета", коментира той.

Гьоков заяви, че между 350 и 500 000 българи живеят с минимална работна заплата и оцеляването е трудно.

"Няма как някоя европейска държава в 21 век с лека ръка да си позволява хора, които работят, да се наричат бедни. Минималната работна заплата от 780 лв. не гарантира чисто вземане на 780 лв. Там има данъци, осигуровки. Границата на бедност е 504 лв. Един работник със семейство как ще живее", попита Гьоков.

Шанс да се вдигне минималната работна заплата има, ако народното представителство потвърди първоначалните си намерения и одобри предложението на БСП за промени в Кодекса на труда, според които минималната работна заплата трябва да стане 50% от средната за страната, смята той.

По отношение на увеличението на пенсиите Гьоков посочи, че от 1 януари 1/3 от българските пенсионери ще живеят с пенсии по-ниски от прага на бедност.

"Увеличението е сметнато на база на инфлацията от предходната година. До юли тя ще се вдигне още. Тези пари, които ще получат пенсионерите, ще бъдат изядени от инфлацията", обобщи председателят на социалната комисия в парламента.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
2
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Нали за това е БСП, аз ще си гласувам за тях, независимо.
112
1
 
2
 
! Отговори
Бурджан преди 1 година
Работещите са бедни не само финансово но и бедни духовно . Защото не работещите не робуват на никого и на нищо и имат време да разсъждават , да съзерцават света природата и другите щуращи се хаотично и нервно безмислено като луди . Даже разсъждават и за смисъла на живота . Мухахахааааъ.
111
1
 
14
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 година
Работещите хора в България ВИНАГИ са били бедни ! ! ! За това и бягат на вън . Да сте видели беден съдия , адвокат , прокурор ? И защо те не бягат на вън ? А ? Ето това се нарича правова държава !
110
0
 
13
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
затова пък,неработещите управници стават все по дебели и по богати.СЪСИПАХА ПРИКАЗКАТА,,ЧЕ ,,КОЙТО НЕ РАБОТИ-НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ.,И ВСЕКИМУ СПОРЕД ЗАСЛУЖЕНОТО
109
7
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
67 ейчари много много се изхвърляте посмали малко първо придобий опит знания умения и тогава искай заплата отговаряща на твоите професионални умения много Лъжци тук много нещо
108
2
 
9
 
! Отговори
До121 преди 1 година
Средна годишна заплата в IT сектора в Румъния е около 69500 долара в България е около 58000 или и в тая сфера става на въпрос за около 20% разлика пак в полза на румънците!
107
8
 
3
 
! Отговори
Пак ли ИТтата преди 1 година
ви дразнят? Ми що не отидете и вие да станете като тях? Или щом ви дразнят работодателите... ми направете и вие бизнес и плащайте каквито заплати искате. Какво ви спира, мили хора? Толкова неща могат да се подобрят в България. Нужни са ви малко инициативност и образование. Хайде размърдайте се! Стига мрънкахте, че никой не ви дава! Вземете си сами!
106
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Защо да смята? Това е факт всеки го знае !
105
1
 
13
 
! Отговори
До 117 преди 1 година
Какви аутсайдери спрягаш бре келEш?Тук говорим за минимално и средно заплащане в България и Румъния страни от една черга и с близки заплати допреди няколко години,сега разликата и при едното и при другото заплащане се заформя на над 22 процента в полза на румънците!
104
2
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Браво. Прозорлив човек. Ние не знаехме.Да беше казал че половината от цените на стоките са спекулативни. Как може да има в Кауфланд пушена сланина по 25 лева ,а месото по 7-8 лв. ? Пет лева за сланината и 20 лева за пушенето.Така е почти с всички храни.И държавата не се намесва. Шефовете на Кауфланд също са виновни.Такива производители спекуланти не трябва дори да прекрачват прага , камо ли да им продават стоката.
103
6
 
5
 
! Отговори
до 116 преди 1 година
Точно това исках и аз да кажа. Че аутсайдерът у нас си гледа чуждата паница и си казва как румънците били 50% по-богати, в което няма абсолютно нищо вярно. Масовите заплати на добри специалисти са наполовина, както си казал.
102
6
 
5
 
! Отговори
do 111 преди 1 година
Първо, в Румъния почти няма сив сектор, а тука всеки уж на минимална на ръка взима още 3 минимални. Второ, масовата перцепция е, че румънецът бил 50% по-богат, ама видиш ли, СРЗ му е по-ниска от нашата и то доста. А за медианната- да не говорим. Имаме офис в Румъния. Технологичен сектор. Заплатите са наполовина. Повече няма какво да говоря.
101
3
 
11
 
! Отговори
КЪШ преди 1 година
А ми луканов ако не беше раздавал куфарчета и не фалирахте държавата 3 пъти сега щяхме много да сме пред Румъния!ДОКАЗАНИ КРАДЦИ!
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега напиши и колко е медианната заплата в Румъния и в България.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казваш, че в Румъния получават после пенсии на база 3000 леи (609 евро), а в България на база 780 лева (398,81 евро). Същото и за всички обезщетения на база минималната заплата.
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно средната заплата в Румъния то тя е 6461 леи за 2022 година,което прави над 4250 леи нето или нето около 1685 лева колкото е брутната средна в България!
97
2
 
8
 
! Отговори
До104 преди 1 година
Недей да"светваш"някого,след като си на тъмно самият ти,от 01.01.2023 МРЗ в Румъния е 3000 леи,след всички данъци и удръжки нетната минимална заплата която получава румънецът е 1864 леи Ил Ил около 740 лева което на база нашата нетна МРЗ от 605 лева означава че румънците вземат над 22% по високо минимално възнаграждение от нас!
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1 януари 2023 минималната заплата в Румъния стана 3000 леи (609 евро). В България 780 лева (398,81 евро).
95
0
 
0
 
! Отговори
до 97 преди 1 година
Човече, спри се вече с лъжите, хахаха, абсурден си!
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огромен брой българи работят на минималната заплата или близко до нея. 550 хиляди са на минималната заплата, а други 650 хиляди са с заплата под 850 лева.