"Въздушният джигит": Само хеликоптер не върши работа, а изградена система

10 000 лв. ще струва акция с летателната машина, която държавата ще наеме
7 яну 2023 14:27, Елка Василева
29
"Въздушният джигит": Само хеликоптер не върши работа, а изградена система

България се нуждае от медицински хеликоптер, но преди това трябва да се изгради необходимата за това система за работа. Това смятат експерти, след като транспортният министър съобщи, че България ще има въздушна линейка до края на годината.

Инж. Мариян Боновски привлече вниманието към себе си, след като участва при спасяването на пострадал турист в Пирин. Министърът на транспорта Христо Алексиев обаче нарече Боновски "въздушен джигит", защото нямал свидетелство за управление на хеликоптер, посочва Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Г-н Боновски няма свидетелство за управление на въздухоплавателно средство. Той е летял в разрез с всякакви правила. И поради това има разследване. Това е за мен, с извинение, въздушни джигити. Все едно да управляваш кола, без да си минал технически преглед, без да имаш регистрационни табели и без да имаш книжка", заяви министър Алексиев.

Мариян Боновски обаче е единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация, експерт от международната система за медицинско спасяване по въздуха. Като такъв той смята, че за да функционира планинското и спешно спасяване чрез хеликоптери у нас, трябва да се изгради системата ХЕМС. През нея се случва координацията между отговорните 7-8 министерства за известяването за спешните случаи и организацията на акциите.

"За да изградим системата, трябва да знаем в момента, в който се случи някакъв инцидент, на кого да се обадим, кой ще реагира, кой ще дойде. В световен мащаб системата ХЕМС е нещо, което дава възможност в рамките на 30 минути да го закара", коментира Боновски.

Именно това е и т.нар. "златен час", в който има най-голям шанс за спасяване на човешкия живот. В някои европейски страни обаче системата е толкова добре развита, че това се случва за 15 минути.  

"Със самата машина не можем да направим нищо - по простата причина, че трябва първо да се изгради самата система – да има площадки. В България към този момент няма нито една лицензирана такава", допълни Мариян Боновски.

Въпреки това транспортният министър съобщи, че до средата на годината България ще се сдобие с медицински хеликоптери под наем. Държавата ще поема разходите за транспорта само на спешни медицински случаи.

"При спешна медицинска помощ е безплатно, при търсене и спасяване трябва това да бъде заплатено, струва 10 хил. лв.", заяви преди време министър Алексиев.

В началото медицинският хеликоптер ще има двама пилоти и двама медици и ще се вика през телефон 112.

"Това ще бъде поредната пиар акция, много по-добре е да не харчим излишни средства да се мисли за истинската покупка на тези хеликоптери", призова инж. Боновски.

Дали ще има оферти за лизинг на хеликоптера ще стане ясно в средата на този месец.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Психодиспансер преди 1 година
Оправданиято е като седалището, всеки си го има!Как може Македония, Румъния, Словения, Хърватска да имат, а тук вечно да ''не може''! Извода е само един, явно тук управлението е поверено на хора които знаят, защо не може да стане, а не как да стане!
16
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Болница Лозенец има хеликоптерна площадка , но защо не е лицензирана ?
15
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 1 година
Значи заплата на пилота примерно 10 хил.лв. Заплата на лекаря 1000 лв. Че кой лекар ще ви се качи на хеликоптера, бре!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До2 . Министъра казва няма институция да му даде диплома - свидетелство. Да разбираме, че и служители няма.
13
1
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
За поредните избори ще профукаме едни 380 млн, че може и повече. А за хеликоптери, спасяващи човешки животи, няма пари?!
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комуниста мрази самоинициативните със собствена машина . Обича всичко да е държавно и да му е подчинено.
11
2
 
5
 
! Отговори
Ученика преди 1 година
По света вече изграждат медицински екипи снабдени с реактивни раници. 100 000 долара е бройката.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ има от десетилетия хеликоптери. Ама иначе им се подиграваме колко били изостанали.
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спасиш човешки живот в България е подсъдно. Само това говори как главите на хората още са с комунистическа настройка. За да те търсят в планината трябвало да платиш 10000 лв... И това разсъждение е също комунистическо. С такива глави сте за никъде , не само днес и утре, а завинаги. С тези комунистически глави сте за гроба всички, които мислите така. След Освобождението от 500 г. турско иго България веднага дръпна напред. Но след 45 г. комунизъм все още България не може да тръгне напред...
8
0
 
9
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Не могат да се разберат кой, какво и как точно да краднат.
7
3
 
13
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Човека е признат от международна организация . Но тук министерството бавничко , бавничко мисли тридесет години за хеликоптерите. Сигурно няма къде да даде подкупче.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите хеликоптери са в чекмеджето.Банкянския беше приготвил кюлчета и пачки да ги купи ,ама взеха,че го свалиха от власт.И сега ни хеликоптери,ни пачки.Всичко се изпари.
5
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 1 година
Работете по закупуване на хеликоптера и едновременно по изграждане на система. Кой да го прави, аз ли?
4
1
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Интересно как другите държави около нас и не само,имат по 5-6 хеликоптера и им помагат,само на нас нямало да помогнат.Еййй,аман от разбирачи.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човекът е член на световната хеликоптерна асоциация,но нямал диплома за управление на хеликоптер!?Ами дайте му я дипломата, де!Като знаем у нас как се раздават дипломи за управление на МПС на неграмотни,а тук имаме доказан летец,ама доказан от други,та затова ние не можем да го признаем.Или не искаме.
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РВД, МВР и ПРБ какво правят? тоя е абдолютна не легалка и има доста ново-богаташи като него, които летят без пилотски лиценци и с не регистрирана техника, а камо ли и маршрут, а за такситата изисквате пдихо-михо, патенти пътни книжки и още не знам колко глупости?!
1
9
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Хеликоптерите по никакъв начин няма да помогнат, само ще изхарчим едни 100 млн евро за тов дето дуу ха.