Как управляваме финансите си? Спрете импулсивните покупки

Разумно е да спестяваме по-рано за периодите с повече разходи
29
Как управляваме финансите си? Спрете импулсивните покупки
Снимка: Pixabay

Една от най-честите грешки, които правим при управлението на личните си финанси, са импулсивните покупки. Те са особено неподходящи през януари, който е един от най-трудните месеци в годината предвид сериозните разходи около отминалите празници и по-големите покупки през декември.

„Когато знаем, че ни предстоят житейски събития - лични празници или фиксирани в календара дати като Коледа и Нова година, е добре да започнем организацията няколко месеца по-рано и да заделим средства за подготовката и подаръците за близките. Така ще бъде по-малко вероятно да се откажем "на червено" още през декември или през най-тежките във финансово отношение месеци - януари и февруари." Това каза по БНТ Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите".

Тя сподели своя лична практика за ефективно управление на бюджета си. „През годината, когато харесам нещо подходящо за мой близък човек, на изгодна цена, го взимам и го прибирам. Имам вкъщи специален шкаф, в който съхранявам подаръци, купени в аванс за конкретните хора. Когато дойде датата на празника, взимам подаръка и го поднасям. Така не ми се налага да правя допълнителни разходи в последния момент", призна тя.

През януари има много изгодни цени на стоки след поредица намаления. Ако сме финансово притеснени, съветът е да не се изкушаваме да купим нещо само защото е на много ниска цена, без наистина точно сега да ни е крайно необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
12
 
! Отговори
Импулсивен телефон преди 1 година
"Управлението на финанси" в тикволандия се свежда до това да те оберат и след това да ти предложат собствените ти пари като заем от банка при неизгодни условия или като бърз кредит с абсурдна лихва. Дори така наречената държава си измисля някакви данъци и си позволява да си начислява 8% лихва. Тук нещата никак не са наред в това отношение, но пък щом има балъци да кълват ...
5
5
 
15
 
! Отговори
Хахаха,забавни сте! преди 1 година
При заплати масово по 350-400 евраци какви импулсни покупки бълнувате?!? Поне уточнете,че става дума за *** и дупедати,както и приближените им на хранилката калинки и др насекоми с тлъсти заплатки и медец за крадене :)
4
12
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
То това е основната грешка българина и по-точно този от малкия град. Всеки друг му е виновен, но не и той. Цял живот мрънкане кое колко зле било, а той не може връзките си да върже. Отиде на запад да "работи"- таван хигиенист, работник на полето или шофьор. Изкарва годишно там, колкото добър спец у нас за няколко седмици, както един човек беше написал преди време в сайта.
3
10
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Ми аз живея на село и имам финанси за управление. То си е до начин на мислене и квалифицкация. 2023та сме- 90% от квалифицирания труд може да се полага дистанционно от всяка точка на планетата. Кой ти е виновен, че си функционално неграмотен и не умееш нищо, с което да оцелееш?! Да дам ли жокер? Ти самият.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е само за Софиянци. Другите мислим само за храна, нямаме финанси за управление в България.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно вярно. 99% от харчовете ми са през кредитна карта и си класифицирам разходите по категории с едно апче. Еди колко си процента за инвестиции, еди колко си за сметки, еди колко си непредвидени разходи и т.н.. След груба сметка в края на годината осъзнах, че съм дал повече от 35000лв. за импулсивни покупки... Предимно техника и глезотии. Айде и това, айде и онова. Но най-важното е- поне едно 60% от доходите се заделят настрана да се въртят в инвестиции, да има за непредвидени разходи и т.н.

Спонсорирани публикации