Около 50 хил. са украинците, останали и адаптирали се у нас

Близо 10 хил. от тях работят на трудови договори
18 яну 2023 11:01, Анисия Иванова
50
Около 50 хил. са украинците, останали и адаптирали се у нас
Снимка: Bulgaria ON AIR

Проблемът с пристигащите бежанци в България остава на дневен ред. Около 80 деца от зони на военен конфликт в Украйна пристигнаха у нас само преди няколко седмици.

"На този етап прогнозите за вълна от Украйна към нашата страна не се сбъдват. Към 17 януари регистрираните лица с временна закрила у нас са 150 404. В страната са 50 123. Динамиката е много голяма, отиват в друга държава от ЕС, връщат се в Украйна... Тези 50 хил. са хора, които са се установили и адаптирали към условията в нашата страна", заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева в студиото на "България сутрин".

Разговорът е част от проекта "Толерантно общество - основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014-2020.

Тошева подчерта, че временната закрила на европейско ниво се подновяване автоматично. Очаква се всеки момент да излезе решение на Министерския съвет, че тази закрила у нас се удължава до 4 март 2024 г. След решението ще има мащабна информационна кампания за преиздаването на регистрационните карти. Запазва се личният номер на всеки чужденец.

Ако някой от украинските граждани прецени, че ще напусне страната ни, временната закрила отпада. Тя се възстановява автоматично при завръщането му в България, без да е необходимо да предприема някакви административни стъпки, стана ясно още от думите на Тошева пред Bulgaria ON AIR.

"Близо 45% от тези 50 хил. украински бежанци у нас са деца, а близо 10% са възрастни хора. Има украински деца, които отговарят на условията за прием в детски градини у нас. Към края на миналата година е имало близо 10 хил. регистрирани трудови договора на украинци в страната ни", каза още гостът в студиото.

10 824 лица от Украйна са включени в програмата за хуманитарно подпомагане, финансирана от българското правителство. По-голямата част от хотелиерите са продължили програмата за настаняване на украински бежанци. 2/3 от тези 10 хил. все още са в хотели, останалите са във ведомствени бази. До агенцията не са стигнали оплаквания, че хора са останали без храна, коментира Тошева.

"2022 г. отбеляза най-големия брой молби за международна закрила. 20 407 кандидати за убежище са били регистрирани в Държавната агенция за бежанците. Най-много са те от Афганистан, Сирия и Мароко. Досега толкова граждани на Мароко не са подавали молба за международна закрила в страната. Повечето са млади мъже между 20 и 35 г. Процентът на жените е около 7, има много малко семейства. Увеличава се броят на непридружените деца", съобщи председателят на Агенцията за бежанците.

Голяма част от тях работят в сферата на услугите. Има и малка част, които завършват медицина и сега работят като лекари у нас. Не повече от 20% остават в страната ни. Основното предизвикателство е да се адаптират към различната култура. Колкото по-образовани са, толкова по-лесно се вписват и са мотивирани децата им да бъдат записвани в български училища.

"Българското общество е доказало, че е толерантно. Много хора помагат на различни семейства или сами жени. Работодателите търсят да наемат бежанци, бизнесът е отворен не само към хората от Украйна", изтъкна Тошева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
8
 
! Отговори
ННН преди 1 година
Мн хубаво сте ми изтрили коментара, където питам къде беше същата хоспиталност и хуманност за мен като бях на 24 и си търсех работа и апартамент под наем.Издържаме ги намираме им работа, плащат смешен наем 'символичен'...Аз стоя в LinkedIn с магистратура и продавам св като гламав с надеждата някой да ми се обади. И се чудя с кви пари да се издържам.Ама за украинците и помощи и работа да им намерим и квартирка ЕКСТРА.
40
0
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Алеко за тебе като са нищо,дай ги от джоба си стоте лева за укрите! В четири държави бачках,не съм получил нищо даром и без да ми излизате с мантрата,че са бежанци и майки с деца!Това са роднини и семействата на украински държавни служители!
39
12
 
2
 
! Отговори
Хайл химарс преди 1 година
Гань.о много се огледа на стотях лева, на украинските бежанци, внимавай ⚠ може да ослепееш.
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 000 изедници смучещи кръвта и парите на нашия народ
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинете, не разбрах, в кой точно 4 (поне) звезден хотел са се адаптирали?
36
0
 
5
 
! Отговори
toti преди 1 година
Как е тръгнало ако Украинци и Руснаци се приемат за Българи/с дв,гр-во/то може да стигнем и 10 мил.до 2030г
35
1
 
21
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Ай ти то,добре ли си с главата? Високо образовани украинците!!!Работил съм с укри,хайде няма нужда да ми ги хвалиш!За тях понятието работна дисциплина несъществува!Я изкара един ден да бачка,после три дена неможе да го намериш!Все уморени,все препили!И като работиш с укра има опасност от саботаж,породени от мързел и немърливост
34
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпотията на някой хора писали тук е от земята до Марс .Написал някъв че пенсията му била 467 лв и това едва ли не било заради бежанците.Колко ти беше пенсията преди войната 4 хиляди ли ?
33
0
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Ами намери си работа и си храни децата бе,некадърнико!Работа има за целия китайски народ,стига да има кой да я работи.Ама май некадърните и мързеливите са повече от работливите и кадърните,затова сме на това дередже.
32
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре украинци,отколкото талибани.
31
1
 
17
 
! Отговори
Чудесно преди 1 година
След десетина години тук ще останат само мигранти, роми и резачки.
30
5
 
20
 
! Отговори
Безработен преди 1 година
И що плащаме за 100х за да няма пари за децата на България ли?
29
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪПРОС: С какво се /кой ги/ издържа онези 40 хиляди , при положение че от 50 хил. само 10 хил работят ?????
28
5
 
29
 
! Отговори
адаптирали? преди 1 година
верно? тогава адаптирайте и в хотелите от Афганистан, Сирия и Мароко да правят компания на украинките
27
3
 
33
 
! Отговори
Paff преди 1 година
Да, адаптират се успешно. Тиндъра се напълни с украински златотърсачки, само подбиват нашите моми.
26
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основният проблем е, че атакуват морала на тия трудови хора! Немците непрекъснато ги лъжат с високи помощи и уж социални придобивки, само и само да заградят повечко население и да го приберат! Затова всеки украински бежанец непрекъснато сравнява с немските оферти и не може да се установи спокойно у нас. Това трябва да се забрани и урегулира и да спре дъмпинга със социални помощи. Украинците, обаче виждат, че поне няма езикова бариера тук.
25
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28. Абе с какво си се нашмъркал бе? Украинец и образование, тва каде го измисли.
24
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Особено са ни нужни квалифицирани кадри, че в ИТ сектора хора няма, заплатите са от 10к нагоре за сериозен кадър и ги дават вече на всеки срещнат. Българинът да не се тревожи, украинците няма да му вземат неквалифицираната "професия", това са образовани, кадърни хора, а не функционално неграмотни бедняци. А в ИТ сектора има около 3-5000 украинци вече с нашенски трудови договори, които взимат сериозни заплати, и плащат четирицифрен плосък данък месечно.
23
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги пратим на Мърсула Фодерлано да си ги дондурка. Пу г.н.усни укри нагли.
22
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как ще се отървем от тези навлеци??? :(

Спонсорирани публикации