Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит

78 години от най-черната дата в съвременната българска история
255
Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит
Снимка: БГНЕС

На 1 февруари 2023 г. се навършват 78 години от най-черната дата в съвременната българска история – масовото избиване на българския елит от комунистите.

На 1 февруари 1945 г. органът на червения терор - така нареченият Народен съд, произнася най-много смъртни присъди в историята на България.

Клането е извършено още същия ден през нощта. Държавници, политици, военни и интелектуалци са избити до запустяла яма в Орландовци, изровена от бомбардировките.

Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, заедно с другите двама регенти на малолетния цар Симеон – световноизвестният учен проф. Богдан Филов, и ген. Никола Михов. Заедно с тях са екзекутирани министрите в двата кабинета на Богдан Филов, както и министрите в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев, депутати, военни и др.

Общо избитите от Народния съд в България са над 2730 души, с което страната ни се нарежда на първо място в света по смъртни присъди, произнесени заради избухването на Втората световна война, а ние дори не воюваме срещу съюзниците от антихитлеристката коалиция, и се включваме във войната на страната на Оста през 1941 г., цели две години, след като тя е започнала.

В Германия, която е главният виновник за разпалването й, са произнесени 12 смъртни присъди от Нюрнбергския процес. Осъдените на смърт от Токийския трибунал са 14 души.

Жертвите на новата комунистическа власт, водена от "вожда" Георги Димитров, не се ограничават само с избитите на 1 февруари 1945 г. Избиването на българския елит започва още с момента на взимането на властта на 9 септември 1944 г. През първите дни след преврата, по различни оценки, са избити няколко хиляди души без съд и присъда. Това са преди всичко представители на елита, който, според комунистите, може да се противопостави на новите управници-рецидивисти, слезли от горите или освободени от затворите. По-късно Народният съд ще осъди вече избитите, за да легализира отнемането на тяхната чест и имущество.

Не само политици и военни стават жертва на новата народна власт. Тя е безпощадна и към интелектуалния елит на страната. Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Райко Алексиев и Данаил Крапчев.

Сред физическите извършители на убийствата личат имената на бъдещия диктатор Тодор Живков, Мирчо Спасов /от който, както казват, - дори Живков се е респектирал/ и Лев Главинчев. Последният е най-масовият убиец в българската история. На неговата съвест лежат убийствата на княз Кирил, световноизвестните учени и ректори на Софийския университет проф. Богдан Филов и проф. Александър Станишев, както и много други - стотици от най-уважаваните българи преди преврата от 9 септември. Някои от тях са убити заради своето обществено положение, а други – защото са българи и не са искали да променят своята националност, според плановете на Сталин, Тито и Коминтерна начело с Димитров. На погребението на садиста Главинчев, неговият брат ще се „похвали“, че последният е „убил 226-ма македонски фашисти“.../БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: народен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво? Всеки с пари под ножа, щото ви крал. Какво ви е крал, бе?
112
17
 
30
 
! Отговори
Дани43 преди 1 година
Народния съд не е по решение на нашата държава, а е по искане от западните държави. Франция даже е настоявала за повече присъди, защото били малко. И не е вярно, че присъдите в България са най-много.
111
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко били избитите след 9.9.1944г.2 А колко са избитите до тази дата. Колко смъртни присъди е издал лично царя? Колко са избити без съд и присъди. Има една стара книга "По дирите на безследно изчезналите". Четете ! Нищо не е еднозначно.
110
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народния съд не е по решение на нашата държава, а е по искане от западните държави. Франция даже е настоявала за повече присъди, защото били малко. И не е вярно, че присъдите в България са най-много.
109
0
 
10
 
! Отговори
До 116 Черния Капита преди 1 година
Бре , че си се надрусал по никое време ! То дрогата игендарията непрощават и увреждат безвъзвратно
108
28
 
5
 
! Отговори
Черния Капитан преди 1 година
Не виждам нищо лошо в това да избиваш комунисти и да набичиш главите им на кол...па били те и 10 годишни деца...без значка дали в България или Македония...
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всичко може да е хубаво, но ... Трянва смяна на чипа.
106
2
 
14
 
! Отговори
53 преди 1 година
Ам .. Моят коментар е под 107 и не говоря за тоа, а за бъртвежите на състуден преди време. Има огромно облъчване на младите. Това, ковто ставаше в САЩ преди 15 години, вече е и в Европа.
105
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
колко много не знаете, а колко сте смели и нахални, смешно незнаещи сте
104
10
 
34
 
! Отговори
преди 1 година
Ако и тогавашният елит е бил като днешния ,правилно е ,че са го екзекутирали . Ще има нов Народен съд и днешните ще им се реши съдбата за нац.предателство ,за ограбването на труда на цяло поколение за влизането ни в ЕС и НАТО .
103
16
 
37
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
Кагато имаше НРБ,БКП и ДС имаше НАРОД БЪЛГАРСКИ. Сега думичката НАРОД ви я изтриха от абвеатурата на държавата ви дори. Вече не сте НРБ а само РБ. Народа ви е избит, прогонван, унищожаван
102
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ДА ГДР, ПОЛША, УНГАРИЯ, ЧЕХИЯ ТАМ ИМАШЕ ПРОМЕНИ ЩОТО ГИ ИЗГОНИХА И НАМРАЗИХА. ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ПОМИРИСВАТ ВЛАСТ. ЗАТОВА И ТАМ ИМАТ ВЕЧЕ ЕЛИТ. ТУК ХУБАВА АМА СЕЛ.СКА РАБОТА. ЗАТОВА ТЕ ВИНАГИ ЩЕ СА НАПРЕД.
101
5
 
28
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 107 - мечтай си! Те не са демократи - това са издънки на БКП, ДС и Комсомола, които кукловодите на българския преход - ДС, назначиха за политици, елит и нови капиталисти. Тоест - на чист български - това са твоите "другари" обаче са взели за разлика от теб куфарчетата и връзките. Докато ти си махал с гуреливи очички с розичка на Бузлуджа "Другаря" Гергов примерно е правел едни милиони. Сега ще им дишаш прахта. На тях не им пука за теб.
100
21
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Бог да прости жертвите! Днес наследници на комунистите - руските слуги, пак говорят за Белене и фантазират СССР 2 и червената пияна армия на Дунав. Комунистическите прокурори Чашков и Танас щели да правят "промяната". Ай сиктир!!!
99
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво е трябвало да направи Народния съд? Да ги награди, че са причинили поредната национална катастрофа на България ли?
98
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕДИНСТВЕНОТО НЕОСПОРИМО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА, ЧЕ БКП Е НАВСЯКЪДЕ Е, ЧЕ НИКОЙ ДОРИ И ТИЯ НЕ ОТВОРИ ДОСИЕТАТА!!! НИКОЙ ДО СЕГА!!! ИМАШЕ УНИЩОЖЕНИ ДОСИЕТА. ЗНАЕМ И ЗА МНОГО БИЗНЕСИ НА ХОРА АГЕНТИ НА ДС. ТОЧКА ШУМКАРИ ДОЛ.НИ И ПР.СТИ.
97
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пореден опит да се заличи миналото ни и че е имало фашизъм и нацизъм.
96
20
 
24
 
! Отговори
АаааХа преди 1 година
България тогава е била фашистка държава, както и днес за съжаление. Царя ни е бил фашист, всички около него. Били са най жестоките убийци тогава. Убивали са деца и са ги давали на кучетата да заличат следите. Обявили са война на целия свят тогава, за това и ни бомбандираха САЩ и Англия. Затова Чърчил е искал да ни заличи от бицето на земята. Столин спира бомбандировките. Елита ни е бил най фашисткия тогава.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 109 - Те доста от тея наследници, са наследници на другите.
94
8
 
18
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Въпрос към бсп наследила бкп:И след като са били убити почти всички знаещи и можещи в България,а вие с гегите подкарахте България към дъното и мизерията като стадо овце,след като фалирахте държавата няколко пъти и през социализма и при демокрацията,за какво точите зъби и искате властта?Ние знаем на какво сте способни.От вашите среди са задкулисието-сиреч олигархията и мафията.Какво искате?Вън от управлението на държавата!Вън!