Сблъсъци биха били кощунство с паметта на Гоце

Потомци на македонски родове с апел
31
Сблъсъци биха били кощунство с паметта на Гоце
Снимка: БГНЕС

Президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов и потомци на родове и фамилии от Македония отправиха апел към гражданите и политиците на Северна Македония и България да не допускат ескалиране на напрежението по повод отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев. Това съобщиха от пресофиса на президента Петър Стоянов.

Още по темата
Към апела се присъединяват внучката на полк. Борис Дрангов – Райна Дрангова, правнучката на охридския фолклорист и етнограф Кузман Шапкарев – Елисавета Шапкарева, внучката на войводата Тодор Александров – Евелина Александрова, внукът на щипския войвода Мише Развигоров – Михаил Развигоров, внукът на директора на в-к „Македония" Симеон Евтимов – Симеон Евтимов и праплеменикът на Гоце Делчев и управител на Фондация за сътрудничество и културно съревнование „Гоце Делчев” – Христо Христов.

„Провокирани сблъсъци между граждани на Република Северна Македония и България биха били недопустимо кощунство с паметта на Гоце Делчев! Те ще хвърлят грозна сянка не само върху отношенията между нашите най-близки държави, но и върху делото на загиналите за свободата на Македония от османска власт“, се посочва в апела.

В него се казва още: „Не бива да позволяваме на отделни групи от хора в двете страни, съзнателно или несъзнателно, да разрушават делото на нашите предци“.

Петър Стоянов и потомците на македонски родове призовават политиците в София и Скопие да „съдействат с всички сили за недопускането на езика на омразата, който е пагубен за нашите две общества и за бъдещето на нашите две държави“./БТА, Рени Никифорова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: гоце делчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Мара преди 1 година
До АнонименПо- големи глупости не можа ли да измислиш.
22
3
 
4
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
След, като сами предадохме костите на този велик българин преди 70 години на Скопие, сега на чий гроб тъй грозно грачим
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не съм луд да ходя на гроба.Там бият.
20
2
 
3
 
! Отговори
ВМРО преди 1 година
Не ходете на 4-ти февруари в Скопие.
19
6
 
5
 
! Отговори
филип преди 1 година
Райна Дрангова - агент " Кремена " на ДС филиал на КГБ по настоящем ФСБ на Русия , продължава да мърси общественото пространство . Тази същата е дъщеря на Кирил Дрангов от македонския град Лом ??? и убиец на лидерите на ВМРО в Горна Джумая на 12 и 13. септември 1924 г. - Алеко Василев , Ангел Коларов , Димитър Петрински , Георги Атанасов в хотел " Лондон " !
18
2
 
2
 
! Отговори
споко t666 преди 1 година
Не съм искал да те засегна. И генетиката ...може да се манипулира в зависимост от това какво изследваш......Иначе, аз съм за разбирателство,въприемане на реалностите днес и никакви изхвърляния на четирихилядници и разни други лумпенизирани, необразовани тикви, калинки,джабазовци,каракачанковци или копейковци.
17
2
 
2
 
! Отговори
t666 преди 1 година
До до 13Не пиша фриволни лични коментари, а просто давам връзка към публикувано реално изследване, при това - на анатично ДНК. За отбелязване е, че е сръбско, като е имало съвсем друга пропагандна идея, но генетиката на агитация не се поддава. Хубав ден.
16
1
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Фриволно пишеш за генетични изследвания. Според тези, за които аз зная---най близки сме генетично с румънци и италианци. И никой да не забравя,че все пак ако траките са били най-многолюдни след индийците /според Хередот/, къде са отишили? С други думи искам да кажа,че основата на нашата нация са романизираните ТРАКИ ,българи, славяни,гети,кумани,печенеги, липсват данни за турски етнос.... и последно - около 10% са славяните в българския народ.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да няма сблъсъци, първо отстранете сръбската партия ДПМНЕ от гроба на Гоце, дето щяла да го охранява. С какво право и кои са те, че да го охраняват?
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да покажеш ,че уважаваш Гоже Делчев не е необходимо да отидеш на гроба му и да крещиш Българи Юнаци и да викаш Македония ,Тракия ,Мизия (България). Достатъчно е да запалишш свещ в негово име в някоя църква,някъде в света. Другото не е необходимо да отидеш в Скопие и с мегафон да крещиш ,че Македония и Македонците не съществуват.
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм от Македония и живея в България,имам БГ гражданство и никой в Македония нито ме закача ,нито ме обижда.Защо ли? Защото се държа учтиво със хората,не ги обиждам.Част от семейстовото ми живее в Македония ,всички са с БГ гражданство от години и всички в малкия град знаят това.До сега никой не ги е провокирал,както и те.Политиците и медиите са виновни за всичко.Те Ви вкарат в главите,че някой Ви мрази.В Македония са разочаровани от ветото и се дразнят на Джамбаски,Костадинов и Бойко,не на Вас
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като заключение нито Ние, нито Македонците заслужаваме това което имаме. Много е. Оставяме корумпираните хитреци да ни управлват и да ни обират.На всичко от горе ни карат да се мразим. Тези същите са готови да ни вкарат и във война стига да е за тяхна изгода. Гоце Делчев е починал,дали е бил велик е въпрос на интерпретация,както и етноса му. По-важни са вашите деца.Не виждате ли държавите си? България е част от най-богатия съюз,а е бедна.Македония е подобна приказка.
11
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От генетичните проучвания излиза ,че Македонците имат 15% генетично наследство от античните Македонци, а Ние Българите имаме под 1% генетично наследство от античните Българи. И двата народа Македонския и Български са едни от най-близките генетично народи. Интересно е че същата близост е и с Сърбите и Румънците.Днешните държави обаче са политически държави,повечето са от средновековието. Ние сме от 1908 година,а Македония от 1945 година.Само за ваша информация:)
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете хората на Джабаски и Костадинов, да не ходят там ,а не правете глллуоави призиви.И спрете да обвинявате Македония за всичко. Две Български партии са причината за всичко.Те бяха на власт.ВМРО и ГЕРБ. Дали някой им плаща от вън е без значение,те носят глави на вратовете си.Просто спрете Джамбаски и Костадинов и Ви стига.
9
6
 
3
 
! Отговори
Нннндцнй преди 1 година
Ние я признахме като държава затова сега трябва да си върнем територията
8
4
 
4
 
! Отговори
Ннннххх преди 1 година
Тук сме ИвановТам са ивановски това е нагло трябва да си защитим историята
7
3
 
4
 
! Отговори
Бнннннн преди 1 година
На едни ски разлика сме Трябва да се защитим
6
5
 
10
 
! Отговори
Бйййкк преди 1 година
Република Северна Македония не съществува
5
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За теб може да не съществуват,както и за твоята партия и други хора от България,но за целия свят съшествуват,както и за много организации,които са достатъчни.Иначе и аз не приемам държаваите в този си вид.За мен са измилсени всички нации,държави и езиците. Истинските езици и държави отдавна не съществуват.Повечето дърбави няма т нищо общо генетично са името.Македонците май имат повече право от нас да се наричат Македонци.Така излиза от генетичните проучвания.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония, македонски език и македонски народ не съществува. Някой си ги е измислил тези неща. Все едно плевенски народ.