София и Скопие се договориха за спокойно честване на Гоце Делчев

Иван Демерджиев посети западната ни съседка
30 яну 2023 20:49, Красимир Ангелов
35

Скопие няма да позволи да се стигне до напрежение и блокади за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари. Рамо до рамо вътрешните министри на България и Северна Македония се договориха за безпроблемно честване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Македонският вътрешен министър обеща, че няма да се допуснат инциденти и провокации, въпреки призивите за такива още миналата седмица.

"Искаме да отправим ясно послание, че няма да позволим никакви инциденти. Македонската полиция предприема всички мерки и няма да позволи инциденти около честването на големия Гоце Делчев", заяви Оливер Спасовски.

Българският вътрешен министър Иван Демерджиев също оцени срещата в Скопие като ползотворна.

"Аз на свой ред го информирах, че ще взема всички мерки хората да не допускат провокации. Да не позволим някои хора да палят огън там, където го няма", коментира шефът на МВР.

Беше дадено и уверение, че случаят с жестокия побой над Християн Пендиков ще бъде разплетен. А заплахите, които момчето получава дори и на болничното легло в болницата, в която се лекува, ще се разследват и в Северна Македония.

"Постигнахме абсолютно съгласие, че не бива да се допускат такива прояви в Северна Македония. Такива случаи разстройват отношенията между двете страни, които традиционно са много добри", добави Демерджиев.

Двамата изразиха надежда и че Северна Македония ще извърви европътя си. Но с условие. "Много е важно да се знае, че езикът на омразата не е пътят", изтъкна Демерджиев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как заедно бе Гоце Делчев е освободител на Поробена Македония, България е освободена от Левски и Ботев, стига с тия лъжи
24
3
 
6
 
! Отговори
Предложение: преди 1 година
Поканете еврокомисаря по разширяването Верхей да посети РСМ заедно с българската делегация и евродепутати/които имат запрещение да влизат в РСМ/на поклонението и полагането на венци на гроба на Гоце Делчев по случай 151 годишнината от рождението му....гОООлям цирк ще настане в РСМ !!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
наиш колко ми пука кой кой е тоо кво иска
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати подлизуркото
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати неадерталеца ше пали огин батко там дето не е палено Чарлз Дарвин
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
начи пак ше има чствания честит рожден ден бе Пеканов опа едно подаръче цветя за фъндъкова цветя за гоце делчев изобщо може да сме без празници ама не сме безделници Ако може малко по тихо и спокойно да минае партито щото президента е подговил реч сам я е писал да не му се бъркат един вид в поезията и без това никой не го разбира
19
1
 
1
 
! Отговори
Да попитам преди 1 година
Не зная защо думата мод е ратор е цензурирана. Ще се изразя така : наетият да трие коментари на езика на омразата
18
4
 
7
 
! Отговори
македонац преди 1 година
Гоце Делчев е бугарин на встинските македонци фамилиата им завршува на СКИ а на Делчев на ЕВ ова значи че он е бугарин и вистинското му име е Георги.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонската нация е измислена през 1945та. Имало е много българи, които за една нощ стават македонци.
16
3
 
6
 
! Отговори
Николов Ангел преди 1 година
Абе Гоце е роден в Кукуш, не в Скопие. Ще ходи ли някой в Кукуш? А Джамбазис и Константинос? - Или те са уакани там да отпатуват. Не са толкова мъже. Само Скопие им е в ума? - Ег... юнаците хем патриотите. А къде изпари шкембето? - то да не се крие в Солун?
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименДОБРОСЪСЕДСКИ ОТНОШЕНИЯ С ВЪЗГЛАСИ В ЦЕНТЪРА НА СКОПИЕ ОТ ТИПА:ГОСПОД ВИ СЪЗДАДЕ БЪЛГАРИ,ТИТО ВИ НАПРАВИ МАКЕДОНЦИ!МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА!СЪРБОМАНСКИ ИЗЧАДИЯ!КАК ГО ВИЖДАШ?
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименВ ГРЕШКА СИ...БЪЛГАРИЯ Е СЪЗДАДЕНА ОТ МОСКВА...А КОСТИТЕ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СА ПРЕМЕСТНИ ОТ СОФИЯ В СКОПИЕ ОТ РОДОЛЮБИВИ МАКЕДОНЦИ,КОИТО СА ИЗПЪЛНИЛИ ПОСЛЕДНАТА МУ ВОЛЯ,А ИМЕННО ДА ПОЧИВАТ В СТОЛИЦАТА НА НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ-СКОПИЕ.ВСИЧКИ ЗНАЯТ КЪДЕ СА БИЛИ ПАЗЕНИ КОСТИТЕ НА ДЕЛЧЕВ ПРЕДИ СОФИЯ ,А ИМЕННО В ЕДНО ГРАДЧЕ,КОЕТО ДНЕС СЕ НАМИРА В СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ...
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 Добре, че бяха българските комунисти, които дадоха костите му по нареждане на Масква!
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е момента в РСМ да докажат на практика добросъседските си отношения като честваме общата си история. Ако позволят на сърбоманите от ВМРО-ДПМНЕ да провалят и тази мирна проява, значи не са готови да са част от ЕС.
11
3
 
7
 
! Отговори
Само преди 1 година
До Анонимен Където "Гоце" се казва Георги Николов Делчев! Има си име, презиме и фамилия!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ДО ДНЕШЕН НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ СА КОСТИТЕ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ (ИМА САМО НЕДОКАЗАНИ ДОГАДКИ) И ДНЕС "БЪЛГАРИТЕ"ПОСТАВЯТ ЦВЕТЯ НЕ НА ГРОБА МУ, А НА МЯСТОТО,КЪДЕТО Е ОБЕСЕН ,НА ПАМЕТНИК ПОСТРОЕН ПО ИДЕЯ И НАСТОЯВАНЕ НА ЧЕШКИ АРХИТЕКТ...КОЛКО "БЪЛГАРИ" ЗНАЯТ,ЧЕ СЕЛЯНИТЕ КРАЙ СОФИЯ НЕ СА ИСКАЛИ ТОЗИ ПАМЕТНИК И СА ПРОТЕСТИРАЛИ СРЕЩУ НЕГО НАСТОЯВАЙКИ ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН...ЗАТОВА МАКЕДОНЦИТЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ БЪЛГАРИ,ЗАЩОТО ТЕ ЗНАЯТ ГРОБОВЕТЕ НА СВОИТЕ ГЕРОИ!
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гоце си е Македонско име. А не познавам нито един Българин с име Гоце.
8
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ДОПУСНЕШ БЪЛГАРИ НА ГРОБА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е ВСЕ ЕДНО НА ПАМЕТНИКА ЛЕВСКИ ДА ПУСНЕШ ТУРЦИ ДА РАЗВЯВАТ ТУРСКОТО ЗНАМЕ...
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неизгладено знаме, на трибуната знак на полицията - тия една организация като хората не могат да направят.
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ТАМ ТЕЗИ,КОИТО ГО УБИХА,ТЕЗИ,КОИТО НАПРАВИХА ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО МАКЕДОНИЯ ДА БЪДЕ ПОДЕЛЕНА...ВЪПРЕКИ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИТЕ ВЪРХОВИСТИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕХА КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С МАКЕДОНИЯ ТЕ ПРОДЪЛЖАВАХА С ДЕЙСТВИЯТА СИ ДА НАСЪСКВАТ ТУРЦИТЕ СРЕЩУ МИРНОТО МАКЕДОНСКО НАСЕЛЕНИЕ.ОПРЕДЕЛЕНИ СРЕДИ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ИСКАТ ОБЩО ЧЕСТВАНЕ А ЖИВКОВИСТКО-ФАШИСТКИ ЛОЗУНГИ В ЦЕНТЪРА НА МАКЕДОНСКАТА ДЪРЖАВА...