Защо идеята за Мадарския конник върху еврото разедини българите?

Сред предложенията за евромонетите са още Рилският манастир и Царевец
65

Предложението Мадарският конник да е на монетата от две евро предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи.

В голяма част от коментарите хората са възмутени от самото изобразяване на Ма̀дарският конник и лъва, въпреки че то присъства на монетите у нас от десетилетия.

"Вижте какво евро са ни предвидили - стъпкан лъв", гласи един от коментарите.

През годините релефът е рисуван и обследван, което е причината изображението да има различни варианти. Според историка Тодор Чобанов повод за недоволството в мрежите е предстоящата предизборната кампания, както и подписката за референдум срещу въвеждането на еврото.

"Разликите са работа на художника, защото той все пак не прави фотоизображение, а гравьорът работи с проект на художник. Той може да интерпретира, тоест прави се конкурс в монетния двор и е възможно да има отлики, защото самият релеф вече е доста повреден от вековете и някои детайли са интерпретации. В емисията от 30-те години са го направили с нещо като калпак, а той най-вероятно не носи", коментира той.

Скалното изображение на прабългарския воин вече стои върху няколко емисии български монети, а лъвът е символ на победената империя. Още през 2008 година 25% от българите са гласували в запитване за символи на евромонетите, като е изобразен именно Мадарският конник.

"Не на една, а на три монети ще има български символи. Освен Мадарският конник, вероятно ще бъдат избрани и други национални символи - дори може да е българската роза, но е въпрос на преценка от страна на БНБ и на монетния двор. При всички случаи милиони европейци ще държат в ръцете си българските символи, което е повод за радост, а не за притеснение", категоричен бе Чобанов.

Сред предложенията за евромонетите са Рилският манастир, както и крепостта Царевец.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Личи си, че неграмотните европеидни про'с'таци си нямат и идея от историята на България и символиката в Мадарския конник.
29
11
 
7
 
! Отговори
Соломон Паси преди 1 година
Аз отдавна предложих да скопим лъвчето от герба. А скопеното лъвче е най-добрия символ на евроатлантическа българия. То трябва да бъде на евромонетите!
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Еврото трябва да е Гайчо Банята с мускалите- видният гастарбайтер функционален ***. Че да знаят европейците да бягат далече, като чуят за българи.
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мадърския конник е добре, но цялата символика е брутална. Какво прави лъвът в краката под конника? Изберете или конник или лъв?
26
2
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Те в моя няма да отидят, а и не разчитам на пари от когото и да е. Но ти сещаш ли се от чий джоб излизат? Да ти подскажа, от всички нас, от нашите данъци. Нали не смяташ, че падат от небето? Ако бяхме нормална държава, щеше да стане скандал, но тук има такива като теб. Явно за теб е ок да те яздат такива като Копейката и ти да си мислиш, че това е в реда на нещата. Затова сме и на този хал.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За нас тоя който е олицетворение на България е Отец Паисий И История Славенобългарская
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До О, божке 23 - И какво? Нали затова е тая служебна кола. ТИ какво си мислш? Че спестените км ще отидат в твоя джоб ли? Хе хе хе ...
23
1
 
3
 
! Отговори
18 преди 1 година
Виждам, че имаме въздържател. Разбираемо! Но ако някога се почувстваш и ти объркан - просто повраряй - "Социалните мрежи, не са истинският живот!" - Може и да си го пееш.
22
5
 
9
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Копейката навъртял 55 хил км с депутатската лимузина. Добре ли е? А заблудените за колко ли стотинки мръзнат по подлезите да му събират подписчета? Левът ви другари го няма от поне 25 години, когато се заменяше 3000 за един долар и го вързаха за дойче марката. Но вие си мръзнете по подлезите. Ако смятате, че си струва за Копейката в лимузината.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Стига с тези манастири и черкви. Българският народ никога не е бил религиозно умопомрачен като гърци" - Да бе! За това във всяка къща имаше Библия и всички ходиха на литругии, преди 9-ти, нали?
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Предложението Мадарският конник да е на монетата от две евро предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи" - А за отзвука, който се създава, когато се заговори за приемането на еврото?
19
8
 
9
 
! Отговори
* преди 1 година
Мадарския Конник и Розата. Това са наши, български символи. Стига с тези манастири и черкви. Българският народ никога не е бил религиозно умопомрачен като гърци и др. Имаме си символите, а манастирите и поповете ги оставете на гърците.
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте едно бананчи на копейкаджията до 15, барем са успокои и спре да скимти.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега. Знам че ще ви се стори тежко, но е важно да го направим всички! Повтаряйте след мен "Социалните мрежи не са истинският живот! Социалните мрежи не са истинският живот!" - Така, разбрахте ли! Айде още един път - "Социалните мрежи не са истинският живот!
16
3
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ или смърт преди 1 година
Требе да сложиме Бойко в цял ръст, ама не знам дали ше се побере шкембарата.
15
4
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
А ти умнокрасавецо, знаеш ли че Мадарския конник е преправяно изображение на оригинала, който е датиран от късната античност? Не нали? Ще го кажа простичко за да схванеш- конникът е бил на скалите, дълго преди прабългарите....Иначе, само това е в главите ви, да обиждате всеки инакомислещ на копейкаджия и путинофил а вие даже собствената си история не знаете освен опорките спуснати от Козяк...Срам и позор сте да знаете!
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЕЗ ЕВРО В БЪЛГАРИЯ. ЛЕВ И НИЩО ДРУГО.
13
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото копейкаджии са неуки неудачници, които даже не познават символа на Мадарския конник, нито пък някога са ходили там да го видят! Иначе като го има по всичките ни български стотинки, не им е проблем, и не било "подигравка с лъва"... И*ди*оти
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като някои не харесват лъва, може да сложим слон или носорог за герб. Току виж това се харесало и най-изтънчените ревльовци.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най - добре е Алековият герой, сещате се кой е.