Писател: Трябва да сме горди, че сме наследници на Левски

Апостола е предаден заради пари, но не от поп Кръстьо, посочи Искрен Красимиров
17 фев 2023 12:42, Анисия Иванова
54

Два въпроса висят със страшна сила в нашата история: "Кой предаде Левски?" и "Кой уби Ботев?". Тези въпроси, дали тласък на дълголетни полемики, и днес продължават да тревожат историческата ни памет.

Авторът на книгата "Да предадеш Левски" – Искрен Красимиров, прави свой прочит на фактите и дава отговорите на тези въпроси.

"Книгата не е академичен труд, а любопитно четиво за широката публика. Цитирал съм най-новите открити документи, като давам своята трактовка на много познати факти и събития", посочи той в ефира на "България сутрин".

Красимиров подчерта, че разглежда предателството на Левски не като еднократен акт, а като цялостен процес, в който участват всички негови съратници.

"Рано или късно предават него по физически начин, или предават идеите на Левски и Вътрешната революционна организация. В първия раздел разглеждаме механизма на предателството. Отново става дума за пари. Заради тях Левски е предаден", каза историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ми конспирациите не са спирали вече 150 години.

"Набеден е поп Кръстьо, но фактически "крадецът вика дръжте крадеца". Няма никакви документални свидетелства, че той е предал Левски. Напротив, той не е знаел къде се намира. Защо не го разпознава в Ловеч и не си взима наградата? Крайно време е да спрем с тези басни от десетилетия, че Ботев е загинал от черкезки куршум и че Левски е продаден от поп Кръстьо", настоя Красимиров.

За него най-силният завет на Левски е да се обединяваме и да не гледаме раса, религия и  убеждения - да вървим напред и да направим нова България.

"Търсете истината. Тя може и да боли, но сме длъжни да я знаем, за да я предадем на нашите деца и да изчистим този ореол на предатели. Всички трябва да бъдем горди, че сме наследници на Левски", изтъкна писателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горди сме, и два дни ще почитаме паметта на Левски, само да не слагаме негови снимки и портрети под път и над път.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважавам този автор, хареса ми книгата му за Христо Ботев и му се доверявам.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже до тоя момент дори и историците нямат общо мнение относно снимката на Левски-тая,която е известна на всички! Образа и биографията на Левски е сбор от биографиите на подобни на него.Най добрите качества от неколцина се сьбират в едно и ето ти образа на идеалния Левски!Много ни е мил ама даже не знаем кьде е гроба му!Няма данни,че е погребан тайно от турските власти!Кьде е тогаз?!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако хората са били убедени,че левски наистина е бил борец за тяхната свобода не биха го предали!Пьк и са живеели добре и такива,,чапкьни" като левски са разваляли рахатлька им с антиимперските си деяния.Колко сериозни вьстания има за всичките тия 5 века? Едно едничко-априлскотоДругитеняколко са бунтове с локален характер.Даже за априлското не са знаели нищичко в поотдалечените райони на бг.И защо руснаците са дошли чак след 500г.да ,,освобождават",щом наистина са имали намерение да освобождават?
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,...девет годин той скита се бездомен,без сьн,без покой..." И накрая к'во? На бесилката!!! Така бьлгарина си тачи героите!
42
1
 
2
 
! Отговори
село преди 1 година
ГОРДЕЕМ,се с Апостола и още как.На маймуни,ни правят,тия240,ЧОРБАДЖИИ,ИЗЕДНИЦИ,А НИЙ КВО-НИЩО,НУЛА,ЗЕРО.От това ПО-ГОРДИ,НЯМА НАКЪДЕ.
41
2
 
2
 
! Отговори
разяснение преди 1 година
турските ченгета правили масови физзарядки по труднодостъпни планини и гори под шефството на стария горски за да заловят Левски накрая им писнало и пречукали стария горски като назначили Новия горски за ловешко ченге според арабите бил много деен и комай се разхождал с куфари с пачки готов да ги подарявал на българи от Ловеч ако предадат Левски и други от БРЦК.........отговорът на турското подкупване на жителите на Ловеч е Мараба Конак обира...........Общи се самоубива
40
1
 
1
 
! Отговори
Роднина Биограф преди 1 година
Роднина вманиачен биограф на Васил Иванов Кунчев-Левски е изследвал и най-малката подробност и предадени я цели 5 години предварително Левски точно тогава не е предаден от никой...............Съобщили на Левски че в Ловеч турците са обявили военно положение с извънредни ченгеджийски проверки и Левски като разбрал твърдо заявил:ОТИВАМ в Ловеч защото Левски е легендата за Супермен плюс будител на народа даже за малко пак да им избяга под носа
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Критиците на Граф Игнатиев на бегом към Анкара да назначават еднолично кюрдско управление на Турция начело с Йоджалан или друг кюрд а Ердоган и сие турци в тъмницата.............Ашколсун гениали на безмозъчието
38
4
 
3
 
! Отговори
Луди ли сте бе преди 1 година
Естественно че гениалният велик дипломат Граф Игнатиев е имал правото дори собственоръчно да разстреля Васил Кунчев-Левски от упор в името на защитата на българите живеещи в Османската империя...................Руската империя векове е гарантирала териториялната цялост на османеца като ВЗАМЯНА е ШЕФА на българите в Османската.................Граф Игнатиев заедно с Васил Левски ако революция правеха всички българи в бургаско,Благоевградско и прочие щяха ЗАКОННО да ги изтреби турчина
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вето на турчина. Левски се бори срещу империята и за републиката. "За какво ни е цар, ние и сега си имаме султан" . Затова е велик, защото е разбирал по този начин равноправието, всички равни пред закона. Без разлика в етнос и вероизповедание. Изпреварил е времето си. Но хора, като теб, са изостанали от своето време.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До истината САШ са турци. Виж им посланичката.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как точно граф игнатиев е дал разрешение , вече подменяте историята , един адвокат срещу заплащане пише историческа книга , където твърди тези фантасмагории , вижте кой му плаща и кой я издава . Граф Игнатиев е бил консул 8 чиновник по това време в Цариград на Руската империя , нито може да даде , нито да не даде разрешение. А да не би пък другите англииски , американски , френски консули да са дали разрешение, имали ли са такива правомощия
34
4
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС: преди 1 година
ЗАЩО ГРАФ ИГНАТИЕВ Е ДАЛ РАЗРЕШЕНИЕ ДА БЪДЕ УБИТ ЛЕВСКИ? А НИЕ ДАЖЕ БУЛ. НА ПЪПА НА СОФИЯ МУ КРЪЩАВАМЕ! ПОСЛЕ ИСКАМЕ НЯКОЙ ОТВЪН ДА НИ ЦЕНИ! НИЕ САМИ НЕ СЕ ЦЕНИМ!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва да сме горди ако поне малко приличаме на Левски - морал, чист идеал и вяра, вяра дори в този изгубен народ, иначе не сме му никакви наследници
32
2
 
2
 
! Отговори
БРЦК-Хуманистите преди 1 година
Измежду всичките ни дори най-кървавите от българските революционери няма нито един терорист най-много тук таме убиец,атентатор и прочие..................................Отхвърлени предварително са били всички планове за терористични действия срещу Османската империя...............примерно имало предложение български терористи да подпалят Истанбул и да се питат да го опожарят изцяло до основи които още предварително е бил изцяло отхвърлен като неприемлив терор
31
2
 
3
 
! Отговори
kuce преди 1 година
osmanlii osvobodili bulgari ot vizantii i si zapazili ezik i ime i granitsi.
30
0
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Де се гордеем и с Никола Гешев.Прав е бил човека.
29
1
 
4
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
От подобни "писатели" и мъдреци ми е дошло до гуша! Той бил правел собствен прочит - забележете СОБСТВЕН ПРОЧИТ! - на историята и въз основа на това, се изтъбанил да дава крайни преценки! Може би, този "писател", е живял по времето на Левски, и също така присъствал на залавянето му?
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левски говори за свобода, република. Тука едни ни обясняват какви мъже са Путин и Орбан и как то си трябвало твърда ръка.