Търговски фокус: Кашкавалът от 8 лв. доставна цена се търгува за 16 лв.

201
Търговски фокус: Кашкавалът от 8 лв. доставна цена се търгува за 16 лв.
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че наблюдението на пазара на храни вече ще е постоянно. Виждаме поскъпване на цените на храните през последната година, което съвпада с началото на войната в Украйна. В последните месец-два има успокояване на цените - през януари инфлацията на цените на храните достига 24,5 на сто при 26,1 на сто през декември 2022 година, каза Гечев.

Министерството на земеделието наблюдава висок марж между цените на производители и на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При средна цена от 1,03 лева за литър мляко, то достига до 4 лева за литър по щандовете в някои магазини, каза Гечев.

Има стихийно повишение и на цената на краставиците, каза Явор Гечев. Там има аномалия, но очаквам до 10-15 дни цената да падне. Имам информация, че ситуацията е същата и в Англия, където има данни, че този стока изобщо липсва, каза министърът.

Министерството на земеделието обобщава доставките на хранителните стоки да търговските вериги в шест канала. По всички тях има високи надценки, които се движат между 48,8 на сто до над 90 процента, посочи земеделският министър. Надценките се получават и през различни такси, които се искат от производителите. Това са например такси за реклама асортимент, оборот отстъпки и други. Това са пари, които се вземат от клиентите, но не стигат да производителите, посочи министър Гечев.

Има ужасяващ страх от производителите да дават информация за доставните цени, за да не отпаднат от дистрибуционните  вериги, каза Гечев. Например опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лева, но се продава за 15,99 лева, каза Гечев, без да назове производителя и търговската верига. В друг случай краве сирене в опаковка 400 грама се доставя при цена 5,64 лв., но на рафта във веригата се предлага по 10,79 лева или с надценка 91 процента.

Всичко това е законно, каза министър Явор Гечев. Има недостиг в законодателството и за изсветляване на сектора ще направим две бързи неща – ще се приемат две наредби, подготвени от Министерството на земеделието и Министерството на икономиката за храните, които да дадат публичност по цялата верига на доставки. Ще има регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден продукт ще отрази в електронния регистър пускането му на пазара и всеки следващ ще информира къде е отишла храната и на каква цена, каза Гечев.

На база на авансовите вноски се очаква 25 процента ръст на печалбата на търговските вериги за миналата година, съобщи представител на НАП.

Министърът на икономиката Никола Стоянов посочи, че от месеци има срещи с търговци и производители по темата за цените на стоките. Като министър съм декларирал, че съм в защита на бизнеса, но ще бъда безкомпромисен към нелоялни практики, които водят до несправедливи цени за хората. Всеки участник във веригата на доставки прехвърля вината към другите, макар че всички виждат, че има проблем. Ние ще намерим информацията по служебен път и ще видим кой е прав и кой е крив, заяви министърът. Имаме информация колко струват стоките в чужбина и затова възложих на търговските аташета да събират информация, защото не може изцяло да сме сигурни в информацията, получавана от граждани, каза Никола Стоянов.

Виждаме мляко и масло, продавани в чужбина, които са с 20-30 процента по-ниски цени, отколкото в България, посочи министърът на икономиката. Защитник съм на бизнеса, но е нужно и той да има етика и затова ще съм безкомпромисен към нелоялни търговски практики, каза Никола Стоянов.

Търговски вериги, които държат 50-60 процента от пазара на хранителни продукти, изкривяват пазара и завишават цените изкуствено, каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев.

По думите му вериги излизат с подвеждаща или невярна информация за цената и обема на стоката. Също така продукти - внос от Турция, Гърция или други страни, се обявяват за български, допълни председателят на КЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българско НЕ КОПУВАМ. Даже и чорапи.
103
2
 
18
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Хайде слез на земята,до преди две години почти нямаше кашкавал родно производство чиито цена да надхвърля 20 лева в търговската мрежа!Сега остава да ни споделиш и какъв кашкавал си купувала за 30 лева килограма преди пет години?
102
21
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
пичуи, вие за разходи ток, персонал и т.н. чували ли сте ? Заплатите се качиха, тока скочи неумоверно :) или викате магазините да продават на загуба ....
101
0
 
27
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Кашкавал не ям от 3 години,спрете и вие и тъкмо няма да пълнеете ! Как искате да паднат цените ,като го купувате ,днес гледаме Пловдив банани 4.30....луда работа
100
2
 
16
 
! Отговори
До Българин преди 1 година
90 -те години беше нещо различно,кражбата която ни спретнаха днешните червени олигарси беше местно "производство"и при добро желание имаше спасение,било то чрез превалутиране на лева,било то в злато,сега е друго и още по страшно,спасение от обезценяването на парите,инфлацията и бясната спекула няма!
99
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
радеф с юмручето ви доведе до тва дереже, аре пак - мутри вън, понеже разкриха че некоя си е работела на две заплати и не е плащала квартира ... как можахте, на кого повярвахте?!!!
98
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази цена даже е много добра,защото сега идвам от магазин и там е 28-32лв.
97
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Стига с тези цени на кашкавали, сирена и други такива хранителни стоки. Българите сме преживели и много по-големи инфлации. Особено през 90-те г. на миналия век. Слушайте си КАМИНОТО и изобщо да не ви пука. Нито за избори, нито за политици, нито пък за цени.
96
5
 
28
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 1 година
Върви им обяснявай на дървените философи,плосък данък в ЕС няма,има го все още в задунайските феодални републики като България!А пък точно в тия диви времена,прогресивният корпоративен данък е не само наложителен а просто задължителен!
95
7
 
3
 
! Отговори
диван чапраз преди 1 година
Ич, вече не ми пука от цените....Квото-такова..
94
3
 
32
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Нито сиренето -сирене, нито салама - салам, нито кашквала - кашкавал, за киселото млко да не говорим -нишесте без вкус! Зеленчуците хем скъпи, хем "п.одметки", всички на един вкус. Усилено преизпълняват плана по депопулация на Бг!
93
4
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
не разбрах кой и защо е намесил плоския данък в темата за цените,но :.90 процента от ПРЕУСПЕЛИТЕ държави имат ПРОГРЕСИРАЩ,а не плосък данък за персоналните печалби !!!...В някои той /данъка/ достига 60 процента..-Зависи от сумата...Та:-Така наречения "плосък данък" трябва веднага да се отмени!!!..Той изигра ролята си на времето..Сега:-Прогресиращ данък и НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ !..А,и без шизоопределението "МРЗ" !!!!..МИНИМАЛНА ЧАСОВА СТАВКА трябва да се въведе!..А после-кой колкото изкара !!!
92
2
 
26
 
! Отговори
вВв преди 1 година
Малко ви е, щом си кротувате и си траете! Хайде, Ноември 2023 г. кило кашкавал 52лв!, да си го хапвате "дистанционо"ы на Картинка!
91
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами в такъв случай се анализира пазара, ако и в останалите маркети съществува подобна надценка, значи иде реч за картел, вместо да плямпат глупости КЗК да действа
90
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прибиране на печалбите от спекулата им чрез 70 процента данък. Реформа в данъчната система трябва. Минималната заплата ще е освободена от данък общ доход, горницата ще се облага с по-висок процент. Дадохме им либертарианска свобода да ни крадат и да изнасят парите ни, да перат пари чрез плоския 10 процента данък. Реформата в данъчната система трябва да бъде европейска. Крадат ни и експлоатират като африканска държава. Десните фашизофреници ни направиха африканска държава в ЕС.
89
3
 
8
 
! Отговори
Смех баке... преди 1 година
Системата не може "ДА МЕ УБИВА"---ЗАЩОТО не може да ме уцели...... МНОГООТДАВНА СЪМ И НАУЧИЛ ХВАТКИТЕ!!!!
88
1
 
13
 
! Отговори
0808 преди 1 година
До АнонименИскам да попитам властите защо на пазара търговците на сергии не издават касова бележка? Гратисният период бе само за производители и той изтече преди 10 години.
87
8
 
11
 
! Отговори
Вълчо Карпатски преди 1 година
Айдее, някой пък го убива плоския данък.Ти да не си на бюджетна издръжка бе? Значи искаш аз да плащам повече данък за да вземаш ти повече пари?
86
7
 
3
 
! Отговори
...нито "действ преди 1 година
...нито ми пука за някого---САМ СИ СЕ ОПРАВЯМ В ЖИВОТА И МИ Е ДОБРЕ!
85
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувам само вносни сирена и мляко....И НЯМАМ ВЪЗРАЖЕНИЯ!

Спонсорирани публикации