Случаите на домашно насилие скочили с 10% само в София

Гешев: Необходимо е адекватно законодателство за борба с престъпността
Обновена: 14 мар 2023 14:20 | 14 мар 2023 14:00, Александър Попов
54
Случаите на домашно насилие скочили с 10% само в София
Снимка: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев призова за реална правна реформа в областта на наказателното право и процес чрез промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

"Тя трябва да е адекватна на съвременните обществени отношения и сходни на процедурите в страни като Германия, Италия и други европейски държави, ще продължаваме да говорим за проблеми като домашното насилие", заяви той по време на откриващата среща по проект „Информиране – разследване - защита: противодействие на насилието срещу жени“, която се проведе в Националната следствена служба (НСлС), съобщиха от прокуратурата.

Главният прокурор акцентира върху липсата на законодателни инициативи и реални промени, които да отговарят на ръста при различните форми на престъпност.

„Виждам, че акцентът на Министерство на правосъдието в момента е да внесат един закон, който по същество представлява извънредно законодателство. Насърчавам ентусиазма на министъра на правосъдието г-н Зарков в борбата му с българската прокуратура, явно така разбира „върховенството на закона“. Но насърчавам и да се заеме с реалните проблеми, които стоят пред българските граждани и пред народа“, допълни Иван Гешев.

Проектът за противодействие на насилието срещу жени, който се реализира в партньорство между Камара на следователите в България, Юридическия факултет на Университета в Осло и Фондация „Рисърч&Трейнинг пойнт“, предвижда запознаването на магистратите с добрите практики в ЕС. Проектът се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Гешев определи проекта като стъпка в правилната посока.

„Ние искаме кардинална промяна в интерес на българските граждани и обществото. Надявам се това да искат и българските политици, макар че изпитвам съмнения по този въпрос“, посочи главният прокурор. Той обърна внимание, че само за изминалата година досъдебните производства и преписките за случаите на домашно насилие в най-голямата прокуратура в страната - Софийска районна прокуратура, са се увеличили с над 10 %.

В същото време като положителна тенденция, Иван Гешев определи факта, че все повече жертви на домашно насилие имат смелостта да потърсят помощ и подкрепа от полицията и прокуратурата.

„Може да разчитате на прокуратурата в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени“, посочи главният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Скоро и в България преди 1 година
Жените ще почват съдебни дела за сексуално насилие извършено от преди едно 10 и 20 години както холивудските актриси дето били насилвани сексуално обаче се сетили да си търсят права и претенции след десетилетия.
44
2
 
3
 
! Отговори
питащ преди 1 година
Жените все повече злоупоребяват с този закон.Вече един семеен скандал се представя от жените като домашно насилие.Това са 80% от случаите.Остананалите 20% са действително тежки престъпления.Но за тези случаи има НК.Вече са масови случаите,само на основата на една декларация,мъжете да се изхвърлят от дома си,ограничава им се свобода на контактите,разтройва им се отношенията с децата и пр.Просто ми писна да слушам за т.нар.домашно насилие над жените.А когато конфликтите са породени от изневери?
43
1
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Пише се често за домашното насилие над жени, които са пълнолетни и зрели, а се подминава темата за насилието върху деца. То остава скрито, а психическите травми от него са за цял живот.
42
4
 
10
 
! Отговори
@@@@ преди 1 година
Снавлизането на евроатлантическите ценности все повече жени стават феменистки и почват да бият мъжете си .
41
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом свършат парите в едно семейство започват скандалите. Доходите в България са сенегалски, а цените европейски - факт!Виновни - крадливите политици и заспалия народ!!!@@@
40
9
 
13
 
! Отговори
Име преди 1 година
Там, където има най-много празноглави, има и шамари. Отделно, че жените си падат по побойници, по големи важняри, по агресивни мъжкари, които могат да бият слабите. И след това реват като магарета, че и те са в категорията. Кой им в виновен?
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/39 "Ей във фейса, всеки е велик патрЕот милеещ за родината..." - не само патрЕот, а и евроатлантик... ама не дава 1000 лева за Украйна, щот е мързелив, неук и некадърен и немаааа... и затова гласува да му ДАДАТ "европейска МРЗ" и "достойна пенсия". Факти.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултат на успешната евроинтеграция и приемане на Западните ценности.
37
2
 
7
 
! Отговори
В лошия Китай такива преди 1 година
ги прибират в Трудови лагери за дългооо. Там бият, здраво бият с тежкия чук по големи камъни. Тежкият физически труд ги пречупва. Повярвайте ми!
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей във фейса, всеки е велик патрЕот милеещ за родината и би дал и най-милото си, разбирачи от всичко с капацитет на Айнщайн, а в реалността какво се оказва... биячи на жени и деца. Пу-ми-я!
35
1
 
2
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 1 година
Чуя ли думата`гешефтатура`, ръката ми посяга към кобура.
34
3
 
0
 
! Отговори
Джингиби преди 1 година
Приказвам му аз на Ердоган Ефенди , че работата с Република България не е как си я мисли... па и с Народна Република България и че ако иска да брой трупове като нас може да му се уреди въпроса. Той ми не повярва, ама аз му не повярвах и него и на него и на ония другия. Аз пак му повтарям, че южната врата на Асгард няма да падне , че Тангра пази вратите .... и ако пак ще го ореждаме тоя въпрос.... Габровски въпроса ...мангалскияттт Адолф Хитлер илиииии....българите били расистиииии викаш ....
33
3
 
1
 
! Отговори
Джингиби преди 1 година
Прикачвам му аз на Ердоган Ефенди , че работата с Република България не е как си я мисли... па и с Народна Република България и че ако иска да брой трупове като нас може да му се уреди въпроса. Той ми не повярва, ама аз му не повярвах и него и на него и на ония другия. Аз пак му повтарям, че южната врата на Асгард няма да падне , че Тангра пази вратите .... и ако пак ще го ореждаме тоя въпрос.... Габровски въпроса ...мангалскияттт Адолф Хитлер илиииии....българите били расистиииии викаш ....
32
1
 
9
 
! Отговори
Всеки ден преди 1 година
загиват средно двама души по пътищата. И никой не прави нищо. Този седнал да ми говори за домашното насилие. Това ли е била една от инструкциите ТАМ - на молиитвената закуска с дедо Б.
31
1
 
1
 
! Отговори
Е, да де... преди 1 година
При толкова *** там, къде да скочи
30
4
 
0
 
! Отговори
АЛИ РЕЗА ВАЖНО преди 1 година
И влизам аз да крадна из едни българи и краднах и ме хванаха и ги върнах ама не всичките не всичките и гледам едни язовирни стени в България се срутиха, а ходжаата ми вика Алиии проооооост си беше прооооост си остана и заради тебе няма Истанбул.....
29
4
 
0
 
! Отговори
АЛИ РЕЗА ВАЖНО преди 1 година
И влизам аз да крадна из едни българи и краднах и ме хванаха и ги върнах ама не всичките не всичките и гледам едни язовирни стени в България се срутиха, а хората ми вика Алиии проооооост си беше прооооост си остана и заради тебе няма Истанбул.....
28
4
 
1
 
! Отговори
АЛИ РЕЗА ВАЖНО преди 1 година
И влизам аз да крадна из едни българи и краднах и ме хванаха и ги върнах ама не всичките не всичките и гледам едни язовирни стени в България се смутиха, а хората ми вика Алиии проооооост си беше прооооост си остана и заради тебе няма Истанбул.....
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много русофили са системно изнасилвани от бащите си, но не смеят да си го признаят! Не случайно са толкова мало-yмни и смачкани от живота
26
4
 
0
 
! Отговори
АЛИ РЕЗА ВАЖНО преди 1 година
И влизам аз да крадна из едни българи и краднах и ме хванаха и ги върнах не всичките и гледам едни язовирни стени в България се смутиха, а хората ми вика Алиии *** си беше *** си остана и заради тебе няма Истанбул.....