Мерките на държавата срещу високите цени - хаотични инициативи

Всички правителства работили за създаването на тази перфектна буря
63
Мерките на държавата срещу високите цени - хаотични инициативи
Снимка: Pixabay

"Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък. Такава е нашата логика", коментира пред БНР Александър Йоцев, изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни, бивш шеф на борсата в Слатина.

Йоцев вижда в мерките на държавата срещу високите цени "повече или по-малко хаотични инициативи, които искат на една бариерка да спрат набрал скорост влак".

Още по темата

Тези усилия няма да доведат до нищо. Ако инфлацията спихне, това ще стане благодарение на външни фактори, а не на усилията на правителството, смята той.

След 2000-а година насам, откакто се говори за нашето членство в ЕС, "всички правителства, без изключение, работеха за създаването на тази перфектна буря, която в момента се вихри". Пазарът има своите непроменими аксиоми и с волни програми не става, коментира Александър Йоцев в предаването "Преди всички".

"Нашите министри на земеделието направиха така, че българското производство придоби уродливи асиметрии. Сега произвеждаме прекалено много зърнени храни, които вместо да изхранват животни, да имаме силно развито животновъдство, те отиват за износ. В зърното има много малко добавена стойност", каза той.

В отрасъл земеделие не се добавя стойност. Субсидиите, които ЕС отпуска, в България бяха възприети като помощи, заяви Йоцев.

По думите му с помощи се подпомага "инвалид, нещо, което не работи, което няма самостоятелните функционални възможности да работи", докато останалото се стимулира.

"Ние не стимулираме. В стимулирането има логика – искате да постигнете определен резултат и го гоните. В подпомагането имате изсипване на водата в пясъка. Лисвате една кофа, втора, пета и какво от това?", коментира той.

Според него "политиците разсъждават така – ние сме за кратко, няма да решаваме генералния въпрос, защото ще ни боли главата".

"Трябва да бъдем много подготвени и мотивирани в битката за българския потребител, само че няма такъв чиновник", подчерта той.

"Всичките тези неща се правят с отклоняване на средства нанякъде. Вижда се резултатът. Защо? Този въпрос трябва да бъде зададен от правоохранителни органи на десет човека, които са били министри. Корупцията е това, което разяде изцяло нашата държава. Няма сфера, която да не е разпарчетосана, да не е под нечие влияние, да не е монополизирана в голяма степен чрез картелизиране на големите играчи. Вземете тока, водата, земята. Ние създадохме латифундисти", заяви Александър Йоцев.

Търговска верига, която завършва на загуба, е изнасяла около 700 милиона, а НАП гони баничарките да види какво возят и как го возят, изтъкна още той.

Суровинната база на нашата преработвателна промишленост не е българска, а Министерството на земеделието не прави нищо по отношение на продоволствената сигурност. Няма ресорен заместник-министър, който да отговаря пряко за продоволствената сигурност на България, отправи критики Александър Йоцев.

"Без последователна политика по отношение на продоволствената сигурност и непрекъснатия ѝ мониторинг – без такива стъпки няма да се оправим. Ние забранихме и забравихме да планираме. Какво е ЕС? Пазарна икономика? Не е. Щом имате субсидии, казвате "сбогом" на пазарната икономика и се гмуркате там, където бяхме преди 40 години. Това е едно централизирано разпределение на средства и обясняване кой какво трябва да произвежда. Това е Европейският съюз. Рамката ти я задава ЕС, а вътре съдържанието какво ще е, зависи от нашите художници. Само че ние не го направихме добре", посочи Йоцев.


63
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
в билла връзка аспержи 11 лв чесън 11 лв а за млякото да не говоримв тмаркет сирене в кутия 900 гр 8.50 лв с водно съдържание произход ес от сухомляко
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Референдум да закрием държавата. Време е да гасим лампите и да си ходим. Тук живот не вирее. ТО СЕ Е ВИДЯЛО!
50
2
 
6
 
! Отговори
на геврека дупката преди 2 месеца
Има ли държавата интерес от високи цени?Има!Така си пълни бюджета!Е,това обяснява всичко!Пък вие търчете да гласувате!И чакайте месията!
49
1
 
8
 
! Отговори
Свилен Бонов преди 2 месеца
Вие, граждани, не се ли уморихте да гледате, слушате и четете разни многознайковци, които вечно ви убеждават как "няма начин" да се оправят нещата? Държавата е по-силна от всичко и всички, пазарът е функция на обществените отношения, така че ако съответните органи си влязат в ролята и подгонят спекулантите, веднага ще видите резултати в положителна посока и ще настъпи ред и благоденствие. Помислете, идват избори, не се оставяйте пропагандата на крадците да ви води за носа повече!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
#СтигаМрънка!
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виждам и чета изказванията на един свестен човек в тази държава или територия и не ме интересува от коя партия е и това е този господин - Александър Йоцев! Нямам какво да добавя по темата! По други теми имам лично много неща за критика!
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да има мерки,трябва да има държава,а то такава няма и една от главните причини това да е факт е ушатият фелдфебел Радев!
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РСМакедония е много по-европейска държава , ние си оставаме територия от 4-тият свят , на никому ненужна !
44
1
 
14
 
! Отговори
До Байчо преди 2 месеца
Да, българинът много яде, много тъпче, след вечеря не може да стане от масата. Трябва да се понамали яденето, човек има запаси за дни напред ако му се наложи да е без храна. Без вода се мре, без храна по-трудно. А то и една храна... бъкана с химия. Намалете яденето и ще свалят ценичките, а и не само това, клетките така се регенизират и това води до по-здрав организъм.
43
4
 
11
 
! Отговори
Трагедия преди 2 месеца
Спокойно!!!ПП и ДБ печелят изборите,правят правителство, втори техен удар и закриваме държавицата
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само 4 ''човека'' , ако са човеци , са най-голямото зло за България вече 34г. , всички ги знаем както и уличните кучета , започват с Доган и свършват с гл. Прокурор , който --НИ ВИЖДА , НИ ЧУВА !
41
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Велев ви го каза вчера - квалифицирайте се, започнете втора работа или малък бизнес. Държавата не ви е длъжна да сваля цени или да вдига заплати. Вземете живота си в свои ръце и направете нещо, и #СтигаМрънкахте!
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лицето Б.М. Борисов , да върне в хазната парите които подари на КТБ , неговото еднолочно и тоталитарно управление е подсъдимо , това са МИЛИАРДИ !!!
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма законно основание държавата да се намесва в частните фирми ..., освен ако реши като Баце да ПОДАРИ на частна фирма като КТБ , народни милиарди . Баце трябва да си понесе заслуженото за тази негово еднолично решение за НАРОДНИТЕ ПАРИ . Защо в САЩ има терминът ФАЛИТ на банки , а в Бг нито една не фалира ?????
38
1
 
8
 
! Отговори
реалист преди 2 месеца
МЕРКИ НЯМА..... И ДЪРЖАВА НЯМА
37
1
 
10
 
! Отговори
Байчо преди 2 месеца
цените високи ,продуктите ментета ,народа по- малко купува да се храни . Сега излиза копривата ,лапада , леощана ,гъбите , охлювите.Това води до здрава нация и дълголетие. Този народ няма да загине и да се предаде!
36
4
 
3
 
! Отговори
При викаха Гешев преди 2 месеца
Главният прокурор Гешев е привикан в Брюксел да дава обяснения защо се изтезават Българи в град Бобов дол, Пловдив, Варна, Перник, София, Русе, а прокуратурата и подчинено и МВР не реагират!?
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 34. И с Джеймкорп е същата работа. Много герб-дпс арски шум за нищо. Сега са тихи като риби.
34
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво ства с Нексо скандала на каскета? По разнии медии се пише до 1 милиард долара обезщетение от страна на държавата за нанесени репутационни щети. Защо медиите на ГЕРБ-ДПС мълчат по въпроса?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Австралия БГ сирене-16 лв.кг.Какво да коментираме повече?