Сезонните работници пак ще работят в Западна Европа

Никой не искал да работи в земеделието ни
54
Сезонните работници пак ще работят в Западна Европа
Снимка: Pixabay

Никой не иска да работи в земеделието - това е процес, към който вървяхме през последните десетилетия, преди да осъзнаем, че е структурен проблем.

Това мнение изрази пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

Процесите в Източна Европа, икономическите и социални промени допълнително нагнетиха напрежението в тази посока – много хора да мигрират и да се превръщат в сезонни работници, отбеляза тя.

Българското земеделие, каквото го познавахме отпреди 30 години, вече не е такова. То все по-малко и по-малко предлага работни места, работниците са нископлатени, нямат трудови договори. Демографските процеси отделно усложниха ситуацията, коментира Васильонова.

"Селскостопанските работници решиха да излязат навън, за да осигуряват препитание за семействата си. Вече имаме трето поколение деца, които растат между две страни, или растат с бабите и близките си, или пък половин година пребивават в България, половин година живеят в друга страна", обясни тя.

"Сезонната работа в земеделието по дефолт е несигурна, прекариатна. В преработвателната индустрия също имаме сезонност до голяма степен", допълни Васильонова.

С излизането на наратива за хранителната сигурност в ЕС разговорът вече става незаобиколим и критично важен, посочи синдикалистът, визирайки темата за работодателите в земеделието, които няма да могат получават земеделски субсидии, ако не спазват правата на работещите при тях.

ЕС най-после разбра, че не може да се позволява неглижиране на правата на работниците в земеделието, изтъкна Васильонова.

"Българските сезонни работници ще продължат за работят навън, защото тук не могат да получават същите заплати. Политиците казват, че резервоарът на Източна Европа е вече изчерпан", коментира тя.

Ново безплатно мобилно приложение ще информира на майчин език сезонни работници от 10 страни в ЕС чрез кратки 10-минутни видеа, разказа още Васильонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Румен Шоколада на Швейцария е внос от Африка на много ниски цени.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Румен Швейцария и какво земеделие там са само планини.
42
2
 
1
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
Тъй де, само дето фермерите вземат кредити, които поради ред причини - суша, наводнения - не могат да изплатят, а лихвените проценти си растът и идва ден, когато банката ти секвестира земята и имуществото.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 45 Банка със земеделие не се занимава . И ако им отнеме земята , какво ще очаква да порасне , какво ще ожъне ????? . И В България не се отнема земя от банка , камоли на Запад! Банките в България са заспали по отношение на ИНВЕСТИЦИОННИ КРЕДИТИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО
40
1
 
6
 
! Отговори
Румен преди 1 година
За да си фермер или земеделец се иска много години практика в този бранш . Не е като да отвори гугъл и да четеш. Трябва да се учиш поне 20- 30 години. И да си свободен със собствени инструменти и техника. Не да чакаш от партията да ти снесе нещо .
39
7
 
1
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"Частната земеделска земя в Германия е неприкосновена." ---- Туй *** го разправяй на фермерите в Щатите и Западна Европа, когато банките им отнемаха земята и имуществото.
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42;. Земеделието е унищожено с насилствената КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ - ТКЗС. Никъде , ама никъде в Европа нито в Гърция , нито в Югославия , нито в Румъния ,нито в Полша е унищожено собствеността на земеделец. А да не говорим за Стара Европа. Частната земеделска земя в Германия е неприкосновена. Тя е под защита на Държавата Да вземеш на земеделец земята е да вземеш на майка детето
37
1
 
7
 
! Отговори
до анонимен 30 преди 1 година
Кои "Земеделци", чорбаджиите или селянина с парче земя, която често е губил и е трябвало след това да работи на "Земеделеца" като наемен работник или да търси препитанието си в града!?
36
5
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До33. Какви колонии сънува имал Запада. Виж една малка страна. Със силно развито Земеделие една от лидерите на Европа в този бранш Швейцария. Друга без колонии Германия световен и Европейски лидер в Земеделието. Напротив няма колонии ,а е създала цивилизована държава като Камерун, Урогвай и Суринам. С построяване на инфраструктората им.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То щот в Западна Европа гастарбайтерите са добре платени...
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дедо ви Селско стопанство не е изгодно за износ. Само индустрия ако вържеш със селско стопанствп. Страни с банани стават бананови колони само.
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петров , колективизацията е насилствена . Тя е резултат от окупацията на СССР - колхозниците . България от този период 1944- 1960 г. Изчезват 32000 души. Съсипани хиляди семейства. Надигат се села и собственици срещу колективизацията . Хиляди са по концлагери Скравена, Куциян , Белене . Въпреки , че войната е свършила.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пфф Няма осигоровка за болес и пенсия. Ако се разболее няма инвалидна пенсия. Продават и органи.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 Земеделска страна е бедна. Западните са имали колонии и бг не е нужна освена ако не стане колония с евтин стока.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пфф 2000 $ е квартира и 1000 $ самолетен билет.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пфф Ако се разболее няма лечение. Не е лека работа и от апендисит свършва.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До13 Петров. Не си запознат с историята. И за каква победена България пишеш. Преди 9.9. 1944г. Земеделците , както и други браншове са били развити . Българските земеделци са изнасяли и търгували с Румъния ,Унгария , Австрия ,Германия ,Италия и Гърция напълно свободно. Български кожени ръкавици дрехи са се продавали от частни фирми на Германски и Италиански пазари. България е била развита страна / 11 место в Европа/ в земеделието, ветеринарната медицина. Чети учи се. Земеделеца е имал 3-4 деца
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отивам в бюрото и питам като безработен полага ли ми се някаква помощ? измърмориха ми нещо за дърва и пелети и дотам
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затуй, един домат у нас 4 лева!
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС излъга бг за да вземе работниците за черна работа и сега бг ще внася и храната но на двойна цена.