Вносът на украинско жито може да спре, зърнопроизводителите с лоби

В световен мащаб търсенето и предлагането на зърно са останали константи
2 апр 2023 15:22, Анисия Иванова
41
Вносът на украинско жито може да спре, зърнопроизводителите с лоби
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В световен мащаб търсенето и предлагането на зърно са останали сравнително константи след началото на войната в Украйна. Въпросът е, че част от украинското зърно, което е отивало извън Европа, сега не може да отиде там и влиза в Европа. Най-логично е да има разместване на тези потоци и съответно да се увеличи износът на европейско зърно за тези трети страни, най-вече в Африка. Това не може да стане за месец-два, защото тези търговски пластове се наместват по-бавно, коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Интересното е, че Европейският съюз отпуска средства, с които да бъдат подпомогнати земеделците в европейските страни, които са приели украинска селскостопанска продукция, за да им бъдат възмездени по някакъв начин загубите.

"От една страна Европейският съюз дава безвъзмездна помощ на Украйна, от друга страна търгува със зърното ѝ и от трета страна дава безвъзмездна финансова помощ на земеделците си, които евентуално са пострадали от износа на украинското зърно”, каза Димитров.  

Във връзка с протестите на зърнопроизводителите срещу вноса на безмитно зърно от Украйна, Димитров отбеляза, че винаги трябва да отчитаме и факта, че в Европейския съюз лобито на земеделските производители винаги е било много силно. Не случайно много години селскостопанската политика гълташе почти половината от бюджета на ЕС.

"Това лоби е силно, има политическо влияние, то оказва натиск и явно ще има някакъв резултат", изтъкна събеседникът.

Сега виждаме, че европейският комисар по земеделието е казал, че ако Полша и някои други страни от Европейския съюз поискат да се сложи бариера пред вноса на украинско зърно, той ще подкрепи такова решение.

Той коментира и повдигнатото обвинение срещу бившия американски президент Доналд Тръмп. "Всичко това е важно не защото е срещу бивш президент, а срещу кандидат за следващ президент на Съединените щати. Случващото се не намалява популярността на Тръмп сред избирателите му, а дори напротив...Тръмп се очертава като една вододелна фигура в американската политика, не само сега, а в цялото десетилетие”, допълни той.

Що се отнася до решението на Кремъл да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус, събеседникът каза, че това е поредната стъпка на ескалация от страна на Русия.

"Москва се стреми да вдига залозите както може без да стига до края да използва ядреното оръжие. От военно-стратегическа гледна точка няма кой знае какво значение къде се намират тези ядрени бойни глави”, каза Димитров.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запомнете икономическата мисъл на Зрънчо Зрънчев: "Евтиното е пазарна аномалия, скъпото е пазарна икономика"
11
6
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Европа се самоубива по заповед от сащ. Украйна унищожава и политически и икономически Европа а те им дават пари и оръжие?!?!?!
10
0
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
след като има свръхпредлагане защо не падат цените на брашното и яицата отлатвия защо да се спира вноса нали искаме пазарна икономика конкуренция защоискате нпрекъснато субсидии категорично съм против раздаването на пари такабезконтролно не се знае за какво се използват
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското жито влиза на цена 60% от българската изкупна цена. Украинците не получават субсидии като нашите и си плащат торовете по международните цени, освен това има и транспорт 20% от стойността на товара в камиона. Нещо не мога да разбера кой е ощетен. Украйна дето води война или нашите зърнопроизводители дето карат "Бентлита"
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще падне цената на брашното, миналата година 1кг брашно за козунак беше 89 стотинки сега е двойно, рано или късно ще се наложи да ги намалите или ще трябва да изхвърляте житото мили спекуланти.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ще това зърно в Европа нали западняците чрез този износ щяха да спасяват гладуваща Африка?.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи може бееее?Веднага ей каруцар какво значи може бееее ,ти осъзнаваш ли при тези бомби там където удрят какво е това зърно ?Може на @@@@@ @@ @ @@@@@@
5
4
 
11
 
! Отговори
тя преди 1 година
Не "може" , задължително трябва да спре ! Залети сме с олио от украински слънчоглед , по тая причина спрях да купувал "Калиакра" , но знам ли другото какво е ?!
4
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо трябва да спира вносът на украинско зърно,за да продължим да пълним ненаситните гуши на родните зърнари,затова ли?
3
2
 
11
 
! Отговори
Мънго джери преди 1 година
Ще спре ама друг път. Всеки има право на избор. Тия кого лъжат.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ама Киро жендъра иска да ни вкарва само гадното зърно от Чернобил - хем да се тровим, хем да фалира нашите производители, хем да изпълни заповедите на Козяк и да им целуне ...
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна плаща за военната помощ със зърно. Затова Европа е залята от Украинско жито!

Спонсорирани публикации