Зърнопроизводители готови за постонянни протести заради украинското зърно

Загубите им са големи, обсъждат се блокади по границите
17 апр 2023 21:22, Красимир Ангелов
186

България обмисля забрана на вноса на украинско зърно, като целта е да се успокоят производителите и да се подпомогне бранша.

Към март 2023 г. по данни на Европейския съвет, са изнесени над 23 милиона тона зърно, и други хранителни продукти от Украйна. Почти 49% от товара са били царевица. Следва пшеницата, от която 28% е изнесена и 11% са слънчогледови продукти. От тази продукция у нас са внесени близо 640 хиляди тона украинско зърно до март месец, сочат данните на Агенция "Митници".

Още по темата
Според информацията на Министерството на земеделието, безмитният украински внос е довел до над два пъти спад в изкупните цени на слънчогледа у нас и над 30% по-ниски ценови нива при пшеницата. През последните 8 месеца най-голям е делът на внесения украински слънчоглед над 610 хиляди тона, следван от над 16 000 тона царевица.

Най-малък е делът на внесената украинска пшеница у нас - малко над 14 000 тона.

Внос на зърно у нас има и от трети страни, като за този период допълнително на нашия пазар са влезли още над 24 000 тона пшеница, царевица и слънчоглед. Тези цифри мотивират българските власти да обмислят забрана за внос на украинско зърно. Това вече направиха Полша и Унгария, а днес такава мярка обяви и Словакия. Предстои предложението на земеделското министерство да бъде представено и обсъдено с президента и министъра на икономиката.

Български зърнопроизводители са притеснени от сериозни загуби. Готвят протести, ако служебното правителство не вземе мерки. Георги Милев е зърнопроизводител от Плевен и заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Фирмата му произвежда пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. За последната година търпи загуба за 200 хил. лв.

"Ако трябва да говорим за колеги, при тях загубите са много мащабни. Има колеги, които не са продали и едно зърно от миналогодишната реколта. Говоря за пшеница, царевица и слънчоглед", каза Милев.

Проблемът на българските земеделци започна от забраната за износ, заради взето решение на правителството на Кирил Петков. Това беше в следствие на решение на Европейската комисия от март миналата година да създаде "коридори на солидарността" в помощ на износа на стоки от Украйна.

"Ние очакваме от служебното правителство да продължи да изпълнява ангажиментите, които пое към нас и да се борим с чиновниците в Брюксел това нещо да има поне някакъв регламент и да не се получава този дъмпинг на пазара. Ние реално не може да намерим пазар, да не говорим за вътрешен пазар", обясни още Милев.

Ако не се предприемат мерки, Георги очаква загуби за бизнеса си с до 40%.

"Ние сме готови за постоянни протести и за постоянно затваряне на границите, ако европейските чиновници неглижират нашите искания", категоричен е зърнопроизводителят.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А преди като тржкарееха сега да има за гъгриците
139
0
 
0
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Shark. Спряха вноса, защото селските стопани протестираха. Тия от уж полското правителство са все едно украинско, всичко правят за зеления и нямаше да правят нищо срещу укри..те, ако не бяха протести.
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС внася 1/3 от производството на Украйна от както я има (1/3та се изкупува и от Китай). Казват и житницата на Европа. Как така в момента във война, те успяват да вадят по-евтина продукция от нашите субсидирани хрантутници?! Защо вносът от Украйна не беше проблем през изминалите 10 години?!
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да продават на ЕС, гладни са за качествена пшеница. А и ще вземат еВ-ро или до-лари, нали за това плачат.
136
0
 
7
 
! Отговори
Ди shark преди 1 година
Само не разбрах, какъв е нашият интерес??? Олио на 6лв и хляб на 3лв ли??? Егати интереса! Аз лично, нямам този интерес! :) :)
135
6
 
0
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 152. Да, в Полша и Унгария също са комунисти и затова забраниха вноса от Украйна, така ли?! Ами не, хората защитават собствените си интереси и не се делят на комунисти, некомунисти, русо-нам кви си и прочее глупости. А ние защото сме най-хитрите, затова сме най-добре от всички, най-богатите сме и ядем най-хубавата храна, направена от най-чести продукти.
134
2
 
13
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Слушайте, слушайте вица на деня - българската пшеница били по-скъпа защото нашите производители спазвали директивите на ЕС и не използвали вредни пестициди :)))) Хахахахаха ... майкооууу, хахаха. Сигурно и животните ги гледат по всички правила на ЕС?? :))) Чакайте, че ми се насълзиха очите от смях. Тези корупционери, които имитират земеделие и животновъдство, за да се наредят на хранилката на ЕС, и не спазват никакви правила и норми, сега реват, че украинците използвали непозволени пестициди:)
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комуниста свободен пазар не търпи. Той е свикнал да няма конкуренция и какъвто и бо**ук да произведе, държавата да му осигури сигурна реализация на предварително договорена цена.
132
1
 
9
 
! Отговори
вГъзраждани преди 1 година
Миналия месец конфискуваха 11 тона забранени и токсични инсектициди и пестициди в складовете на нашите производители, ама ушaнкo вика украинското зърно било отровно...
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия пък си мислят, че ние за първа година четем новини. Всяка година го разиграват същия театър, независимо дали ще е от Украйна, Полша, Русия, Беларус и т. н. Все се жалват от чуждия внос, а не си пускат родната продукция на българския пазар.
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският хлаб не се прави с българска пшеница, а с вносна, че е по-евтина. Нашата чака в складовете да и се вдигне борсовата цена, че да понат да я изнасят зад граница.Всяка година цената и се вдига в месеците, когато свръхпредлагането намалее.
129
4
 
4
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
Протестира източна Европа , а не България . Което съм написал по долу е така . Не е лесно да го схване някой софийски безделник .
128
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложете си печалба само 20% и българското зърно ще е на по-добра цена от украинското. Ама алчността за големи печалби ще ви изяде ушите.
127
4
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
До ЗемеделецЗаще плещиш глупости, бе? Всяка година по това време и едно и също, пълнят се хранилищата със зърно и се чака покачване на цените. Всяка година е това. Всяка година се мрънка срещу по-евтиния внос. Имало американски интереси и субсидии в Украйна, еййй очаквах я тази реплика. Сорос пак се появи от гардероба. В България няма субсидии за бранша от ЕС, ама в Украйна има :)))) И за това по-евтино произвеждат, евала Айнщайн, евала!!! :))
126
2
 
9
 
! Отговори
ЛоШо преди 1 година
Работя в бранша и мога спокойно да заявя, че В България НЕ СЕ внася зърно от Украйна !!! Може би досега само едно малко корабче от там и толкова ! Всичко е една голяма пропаганда, която се дерижира от определени про-руски кръгове. Да го кажем така ....
125
6
 
4
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
Пишат много тези които не различават сеялка от обръщателен плуг . До миналата година нямаше проблеми с украинското зърно / между другото то е американско , понеже се произвежда от фирми със собственици там / попростата причина , че не се наливаха пари там , включително и от нашите данъци . Проблемът не е само тук , а в цяла източна Европа .
124
8
 
3
 
! Отговори
Вън окраинците! преди 1 година
Не искам зърно от Чернобил!!!
123
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не протестирайте ами взимайте спите и в София и бой на онея дето неможели да забранят вноса. А другите как могат и го забраниха. Ама *** си е т.ъп и само си лае по форумите
122
6
 
11
 
! Отговори
За 122 преди 1 година
Нормалните хора знаем, че нормалните зърнопроизводители се наричат зърнопроизводители. Но нормалните хора ползваме "зърнар", за да идентифицираме набедените за "зърнопроизводители" мошшшеници, спекуланти, изнудвачи и монополисти, които сега ни заплашват с протести, защото им се объркаха плановете за спекулативни свръхпечалби.
121
3
 
6
 
! Отговори
до 139 преди 1 година
Абе злекарус,тези приказки ги разправяй на селската кръчма,откъдето най-вероятно черпиш инфо.Въобще минавали ли ти през акъла(който очевадно ти липсва) каква е себестойността на кг.пшеница в Бг и на други места,които не са в ЕС?!? Условията,препаратите,торовете и т.н. на които трябва да отговаря Бг,ГИ НЯМА В УКРАЙНА и там се пръска и се тори(които са основните показатели за себест.) БЕЗ КОНТРОЛ ОТ НИКОЙ и съвсем нормално е да им излиза по евтино и да продават за по евтино,ама къде толкова акъл..

Спонсорирани публикации