Зърнопроизводители готови за постонянни протести заради украинското зърно

Загубите им са големи, обсъждат се блокади по границите
17 апр 2023 21:22, Красимир Ангелов
186

България обмисля забрана на вноса на украинско зърно, като целта е да се успокоят производителите и да се подпомогне бранша.

Към март 2023 г. по данни на Европейския съвет, са изнесени над 23 милиона тона зърно, и други хранителни продукти от Украйна. Почти 49% от товара са били царевица. Следва пшеницата, от която 28% е изнесена и 11% са слънчогледови продукти. От тази продукция у нас са внесени близо 640 хиляди тона украинско зърно до март месец, сочат данните на Агенция "Митници".

Още по темата
Според информацията на Министерството на земеделието, безмитният украински внос е довел до над два пъти спад в изкупните цени на слънчогледа у нас и над 30% по-ниски ценови нива при пшеницата. През последните 8 месеца най-голям е делът на внесения украински слънчоглед над 610 хиляди тона, следван от над 16 000 тона царевица.

Най-малък е делът на внесената украинска пшеница у нас - малко над 14 000 тона.

Внос на зърно у нас има и от трети страни, като за този период допълнително на нашия пазар са влезли още над 24 000 тона пшеница, царевица и слънчоглед. Тези цифри мотивират българските власти да обмислят забрана за внос на украинско зърно. Това вече направиха Полша и Унгария, а днес такава мярка обяви и Словакия. Предстои предложението на земеделското министерство да бъде представено и обсъдено с президента и министъра на икономиката.

Български зърнопроизводители са притеснени от сериозни загуби. Готвят протести, ако служебното правителство не вземе мерки. Георги Милев е зърнопроизводител от Плевен и заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Фирмата му произвежда пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. За последната година търпи загуба за 200 хил. лв.

"Ако трябва да говорим за колеги, при тях загубите са много мащабни. Има колеги, които не са продали и едно зърно от миналогодишната реколта. Говоря за пшеница, царевица и слънчоглед", каза Милев.

Проблемът на българските земеделци започна от забраната за износ, заради взето решение на правителството на Кирил Петков. Това беше в следствие на решение на Европейската комисия от март миналата година да създаде "коридори на солидарността" в помощ на износа на стоки от Украйна.

"Ние очакваме от служебното правителство да продължи да изпълнява ангажиментите, които пое към нас и да се борим с чиновниците в Брюксел това нещо да има поне някакъв регламент и да не се получава този дъмпинг на пазара. Ние реално не може да намерим пазар, да не говорим за вътрешен пазар", обясни още Милев.

Ако не се предприемат мерки, Георги очаква загуби за бизнеса си с до 40%.

"Ние сме готови за постоянни протести и за постоянно затваряне на границите, ако европейските чиновници неглижират нашите искания", категоричен е зърнопроизводителят.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
8
 
11
 
! Отговори
Руси преди 1 година
Никакви продукти от Украйна ! Ние ли сме сметището на Европа ? Айде бягайте ,народа ще ви бие вече !
59
1
 
8
 
! Отговори
Абориген преди 1 година
Ами да сеят домати !
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкмо като фалират ЗП, големите собственици на земя, вместо да вземат ренти, които все са им ниски, ще имат възможност да си вземат земята и да си гледат. Вече всички станаха граждани - зърно не искат, животни не гледат, само пари искат. Накрая ще станем като украинците - земята ни ще бъде изкупена. Но за българинът луксозната кола е критерий за просперитет, на нас мирогледът ни не се простора по-надалеч.
57
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепа ,Урсула да си го внася в Германия .
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи ще ядем отровен хляб от Украйна
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските политици като си продава земята на янките,беше добре да папкат кеш.Сега ние сме им длъжни,що?
54
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе те и нашите зърнари не са стока ама поне житото не е тъпкано с пестициди и си е българско а не американско произведено в украйна за третия свят или за свинефермите на испания- а те нас си ни имат за свинеферма - дали е справедливо
53
3
 
16
 
! Отговори
Утре ще ни карат преди 1 година
Насила и ток от Украйна да купуваме! Диктатура!
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновенния потребител не го касае много много какво зърно ще внасят.Каквото и да е пак е прецакан с цената.Украинско зърно ,махнаха ддс на хляба а той пак е скъп.Ползата ако го спрем че сместо едни *** от Украйна ще ядем други наши родни *** нахакани с какви ли ме европейски добавки , консерванти и т.н.
51
2
 
15
 
! Отговори
Зърното е пълно преди 1 година
С пестициди! Просто ниско качествено до вредно!
50
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре стига с тази Украйна ,нещо взе да ми писва.Бежанци по хотели,да им изкупуваме храните с пестициди и гмо,да им пращаме оръжие,да търпим инфлация.Аре баста.
49
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
земята на украйна - най плодородната в европа - ама зърното тъпкано с пестициди - вчера го изследваха словаците - в 3 различни лаборатории - пък и за чернобил да не говорим- с тия краваршингтонски слуги в управата направо сме се затрили сами - заощото те не са виновни - те са си айдуци и мошеници- като народа ги избира що да не пълнат гушите
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям,краварско жито не щем,все пак те с купили земята в Украйна и сега им е вътрешно,че Русия си взима земята.Весело е.
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами те американците западняците изкупиха доста земя в украйна- та зърното не е украинско и затова върви при подчинените на вашингтон- укрите нищо не печелят - а като се знае че вече стигнаха до там да отнема горния слой на почвата и го карат по полша и европа сетете се за какво става дума - украинския чернозем има повече калории от нашите маришки въглища- абе дерат ги като нас ни дерат- дано да ни свитне
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има държава на място,отдавна да е забранила внос на отровени с химия и гмо украински продукти.Няма лошо, децата ни и ние сме опитни зайчета на BASF и Монсанто.Шваб е наредил редуциране на населението.
45
3
 
9
 
! Отговори
Украинското преди 1 година
Жито е политически коректното ;)
44
6
 
11
 
! Отговори
Аууу преди 1 година
Карат ни да ядем само демократично украинско жито! Българското не е достатъчна демократично;)
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отворковците програмисти,никога не са се борили със земята ,дават акъл.Те са компетентни във всички области.
42
6
 
6
 
! Отговори
В Полската преса преди 1 година
Пише че житото е вредно, защото съдържа вредни пестициди! Полския министър на земеделието посасе оставка!
41
9
 
4
 
! Отговори
Не искам преди 1 година
да ям украинска жито! Съдържа вредни пестициди! Заради това го зацраниха навсякъде! Освен в БГ!!