Зърнопроизводители готови за постонянни протести заради украинското зърно

Загубите им са големи, обсъждат се блокади по границите
17 апр 2023 21:22, Красимир Ангелов
186

България обмисля забрана на вноса на украинско зърно, като целта е да се успокоят производителите и да се подпомогне бранша.

Към март 2023 г. по данни на Европейския съвет, са изнесени над 23 милиона тона зърно, и други хранителни продукти от Украйна. Почти 49% от товара са били царевица. Следва пшеницата, от която 28% е изнесена и 11% са слънчогледови продукти. От тази продукция у нас са внесени близо 640 хиляди тона украинско зърно до март месец, сочат данните на Агенция "Митници".

Още по темата
Според информацията на Министерството на земеделието, безмитният украински внос е довел до над два пъти спад в изкупните цени на слънчогледа у нас и над 30% по-ниски ценови нива при пшеницата. През последните 8 месеца най-голям е делът на внесения украински слънчоглед над 610 хиляди тона, следван от над 16 000 тона царевица.

Най-малък е делът на внесената украинска пшеница у нас - малко над 14 000 тона.

Внос на зърно у нас има и от трети страни, като за този период допълнително на нашия пазар са влезли още над 24 000 тона пшеница, царевица и слънчоглед. Тези цифри мотивират българските власти да обмислят забрана за внос на украинско зърно. Това вече направиха Полша и Унгария, а днес такава мярка обяви и Словакия. Предстои предложението на земеделското министерство да бъде представено и обсъдено с президента и министъра на икономиката.

Български зърнопроизводители са притеснени от сериозни загуби. Готвят протести, ако служебното правителство не вземе мерки. Георги Милев е зърнопроизводител от Плевен и заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Фирмата му произвежда пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. За последната година търпи загуба за 200 хил. лв.

"Ако трябва да говорим за колеги, при тях загубите са много мащабни. Има колеги, които не са продали и едно зърно от миналогодишната реколта. Говоря за пшеница, царевица и слънчоглед", каза Милев.

Проблемът на българските земеделци започна от забраната за износ, заради взето решение на правителството на Кирил Петков. Това беше в следствие на решение на Европейската комисия от март миналата година да създаде "коридори на солидарността" в помощ на износа на стоки от Украйна.

"Ние очакваме от служебното правителство да продължи да изпълнява ангажиментите, които пое към нас и да се борим с чиновниците в Брюксел това нещо да има поне някакъв регламент и да не се получава този дъмпинг на пазара. Ние реално не може да намерим пазар, да не говорим за вътрешен пазар", обясни още Милев.

Ако не се предприемат мерки, Георги очаква загуби за бизнеса си с до 40%.

"Ние сме готови за постоянни протести и за постоянно затваряне на границите, ако европейските чиновници неглижират нашите искания", категоричен е зърнопроизводителят.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
10
 
8
 
! Отговори
Време е преди 1 година
ЕС ДА СЕ РАЗПАДА! РАБОТЯТ ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА ХОРАТА!НЕОФАШИСТКА ГРУПИРОВКА!
79
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До #75: украинското зърно не е годно дори за фураж. Проблема е че има над 85% глютен и предизвиква чревни възпаления при редовна употреба. Руско жито не внася е, но то е нискоглютеново. Всъщност тази година не е ясно какво е българското жито. Май е Пионер, и то е високоглютеново. За слънчогледа: украинския слънчоглед е моноолеичен. Има над 98% само една олеинова киселина тип омега 6. Така че трябва да се компенсира с добавка от омега 9, омега 3 и най-добре масло. Ами то след като сме се навели..
78
4
 
2
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Хората са казали: "едно кило брашно да имаш-дай го на майстора да ти направи хляба". Е да, ама това важи за хляб от БЪЛГАРСКА ПШЕНИЦА. И нека да си спомнят нашите управници и поговорката: "НЯМА НИЩО ПО-ГОЛЯМО ОТ ХЛЯБА".
77
4
 
0
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Хората са казали: "едно кило брашно да имаш-дай го на майстора да ти направи хляба". Е да, ама това важи за хляб от БЪЛГАРСКА ПШЕНИЦА. И нека да си спомнят нашите управници и поговорката: "НЯМА НИЩО ПО-ГОЛЯМО ОТ ХЛЯБА".
76
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ако исканията им се изпълнят не означава ли, че цените на крайния продукт към крайния потребител ще се вдигнат?
75
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност Полша забрани вноса два три дни след анализа на житото. Токсикологичния анализ. Само че там има национално правителство на национална партия, нещо като Атака. А тук натирваме националистите в *** *** заради едни фондове, които политиците получават за да се държат на власт. В. Полша вече казаха: няма да има закони срещу пари и фондове. И мат и въглища и конституцията им е над брюкселските и фондеровските приумици. А тука се състезават кой да се наведе по-ниско със свалени панталони.
74
6
 
10
 
! Отговори
До ХА ХА ХА преди 1 година
Когато турска и македонска продукция подбива цените си траят, но за украинска - на протест. Намирисва на аранжиран този двоен стандарт...
73
4
 
6
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
Искаме евтино мляко (и продукти) но не искаме евтино зърно (и продукти)
72
2
 
12
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
Внесени били разни работи от Украйна. Я дайте да видим кой ги е поръчал. Освен това имало внос от трети страни. Тях що не ги суспендират? Да не Св окаже че е от Русия? И накрая, което може би е най важното: евтина пшеница и слънчоглед от Украйна означава по-малко разходи на българина за хляб и олио. Зърнарите с Майбасите не ме вълнуват. И без това повечето от земите дето обработват не са техни, а на собствениците плащат стотинки.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак изопачена информация, половина от маслодайния слънчоглед от Украйна е внесен във България.Словакия забрани преработването на посочения култури , Унгария и Полша (забележете)го забраниха ,по официални данни не от българската преса
70
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кво реват ? Още две три години и ще победим лошия Путин . Ами ще потраят още два три сезона . Кво толкоз ? :))) Нали ши побеждаваме :))) Вснсеремос . Четвъртия брюкселски райх е хилядолетен и той като третия :)))
69
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърнарите в България - те са милионери.Когато има пшеница на по-изгодна цена,защо задължително от тях да се изкопува продукцията..
68
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленият наркоман и децата им ще иска да продаде скоро навън и ще реве ако не става. Тоя дрогаджия ще бъде пратен на другарски съд след войната.
67
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрозърното е негодно за употреба от човешки същества. Единствено разни от Африка могат да си го консумират.
66
10
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да продадеш собствената си индустрия, за да защитаваш интересите на чужди сили. Това е висша форма на национално предателство и трябва да бъде обект на съд - нов народен съд!
65
5
 
19
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Чиновниците в Брюксел ги е повече грижа за укрофашистите отколкото за гражданите на страни членки на Европейския съюз?! Нещо не е у ред.
64
3
 
11
 
! Отговори
И сега какво преди 1 година
Украйна никога повече няма да има пристанища! Колко десетилетия ще си продава житото на нас и на ЕС!!!
63
3
 
20
 
! Отговори
ЕС ни кара преди 1 година
Да финансираме насила войната в някаква държава извън ЕС!
62
4
 
10
 
! Отговори
Украинското жито преди 1 година
Е качество фуражно! А нше сме живатните!
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хотел БерлинЗлатни Пясъци,адрес на регистрация на бежанец,който лекуваме без пари.видях го с очите си.