Зърнопроизводители готови за постонянни протести заради украинското зърно

Загубите им са големи, обсъждат се блокади по границите
17 апр 2023 21:22, Красимир Ангелов
186

България обмисля забрана на вноса на украинско зърно, като целта е да се успокоят производителите и да се подпомогне бранша.

Към март 2023 г. по данни на Европейския съвет, са изнесени над 23 милиона тона зърно, и други хранителни продукти от Украйна. Почти 49% от товара са били царевица. Следва пшеницата, от която 28% е изнесена и 11% са слънчогледови продукти. От тази продукция у нас са внесени близо 640 хиляди тона украинско зърно до март месец, сочат данните на Агенция "Митници".

Още по темата
Според информацията на Министерството на земеделието, безмитният украински внос е довел до над два пъти спад в изкупните цени на слънчогледа у нас и над 30% по-ниски ценови нива при пшеницата. През последните 8 месеца най-голям е делът на внесения украински слънчоглед над 610 хиляди тона, следван от над 16 000 тона царевица.

Най-малък е делът на внесената украинска пшеница у нас - малко над 14 000 тона.

Внос на зърно у нас има и от трети страни, като за този период допълнително на нашия пазар са влезли още над 24 000 тона пшеница, царевица и слънчоглед. Тези цифри мотивират българските власти да обмислят забрана за внос на украинско зърно. Това вече направиха Полша и Унгария, а днес такава мярка обяви и Словакия. Предстои предложението на земеделското министерство да бъде представено и обсъдено с президента и министъра на икономиката.

Български зърнопроизводители са притеснени от сериозни загуби. Готвят протести, ако служебното правителство не вземе мерки. Георги Милев е зърнопроизводител от Плевен и заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Фирмата му произвежда пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. За последната година търпи загуба за 200 хил. лв.

"Ако трябва да говорим за колеги, при тях загубите са много мащабни. Има колеги, които не са продали и едно зърно от миналогодишната реколта. Говоря за пшеница, царевица и слънчоглед", каза Милев.

Проблемът на българските земеделци започна от забраната за износ, заради взето решение на правителството на Кирил Петков. Това беше в следствие на решение на Европейската комисия от март миналата година да създаде "коридори на солидарността" в помощ на износа на стоки от Украйна.

"Ние очакваме от служебното правителство да продължи да изпълнява ангажиментите, които пое към нас и да се борим с чиновниците в Брюксел това нещо да има поне някакъв регламент и да не се получава този дъмпинг на пазара. Ние реално не може да намерим пазар, да не говорим за вътрешен пазар", обясни още Милев.

Ако не се предприемат мерки, Георги очаква загуби за бизнеса си с до 40%.

"Ние сме готови за постоянни протести и за постоянно затваряне на границите, ако европейските чиновници неглижират нашите искания", категоричен е зърнопроизводителят.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
11
 
! Отговори
Контрапротест преди 1 година
Започне ли пак да поскъпва хлябът, ще протестираме и ние и ще блокираме пътя им към нивите!
99
2
 
19
 
! Отговори
Jdkfmf преди 1 година
Ако оставим на нашите зърнари и 10 лева за хляб ще са малко. Точно това ще стане ако се спре вносът.Когато цената беше висока на борсите, си прибираха свръхпечалбата, а сега ние да ги спасяваме с данъците си. Един път им плащаме субсидии, след това - скъп хляб, сега искат и трети път да им се плати с помощи от ЕС.
98
2
 
20
 
! Отговори
Другари зърнари, преди 1 година
ами слезте от луксозните си джипове,оставете младите си любовници,излезте от собствените си палати,по-малко се лакомете,не въртете разни афери и далавери по-съмнителни схеми и системи!По-малко лъжете и крадете от бабите и дядовците по-селата и белким ви излезе сметката!?!
97
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разпродават земята,тракторите и комбайните.Ние ще се оправим.
96
0
 
24
 
! Отговори
Хляб и пасти преди 1 година
Когато увеличихте цената на хляба двойно не ревахте.
95
1
 
29
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Защо бе зърнари протестирате срещу украинското зърно? Защото е по-евтино от вашето, за това ли? Ама я да ни кажете бе мафиоти родни, как става така, че украинското в условия на война е по-евтино от вашето в мирно време?
94
3
 
18
 
! Отговори
Вносител преди 1 година
По-евтина пшеница от Украйна, по-евтини хлебни изделия.
93
8
 
6
 
! Отговори
. преди 1 година
Про Зеленски пропаганда е в ход навсякъде по медии. Напомня ми за про СССР пропаганда от средата на осемдесетте.
92
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското зърно е по-евтино и качествено от българския фураж за прасета.. Искаме украинско зърно за да фалират алчни зърнари..
91
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През последните 8 месеца най-голям е делът на внесения украински слънчоглед над 610 хиляди тона, следван от над 16 000 тона царевица.Най-малък е делът на внесената украинска пшеница у нас - малко над 14 000 тона."Опс, за 14 000 тона ли е големият проблем, при положение, че на бг пазар са нужни 1млн.т. годишно?!
90
16
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 1 година
Сега излезна в телеграм - Путин е починал
89
14
 
2
 
! Отговори
ИЗвънредно преди 1 година
Путин се е гътнал
88
1
 
19
 
! Отговори
Joker преди 1 година
България е просто една територията, която е собственост на мафията! Такова нещо, като зърнопроизводител не съществува, това си е просто отрасъл на мафията, както още много други сектори, подарени от така наречените управници на България! Това е самата истина! Ква Украйна, кви 5 лв! Просто палачинката са обърна и сметките излезнаха криви, олио по 6г7лв се отлага за по-късно! :)
87
8
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Няма никаква логика, нито законово основание, да ми забраняват да ям хляб от украинска пшеница.
86
3
 
25
 
! Отговори
WTF преди 1 година
Само не разбрах, как украинското зърно е по евтино по време на война, от българското в мирно време??? Единственото нещо на което съм свидетел е, че когато спряха износа на слънчоглед от Украйна, хората са биеха за олио на 5лв,а сега на 3лв не го поглеждат! С две думи, ако се спре вносът от Украйна, олио над 6лв не ни мърда!?! Как иначе да изплатим тия бентлита! Хахаха, докато има шарани, ще има и рибари!
85
0
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Направете следния експеримент. Пуснете обява в интернет, че продавате 200 декара обработваема земя, 4-5 категория. Ще ви запалят телефона от обаждания разни зърнати, латифундисти, фондове за земеделска земя, брокери и пр. Мисля, че това изчерпва темата с "кризата" в зърнопроизводството...
84
0
 
19
 
! Отговори
Парадокс преди 1 година
А бяха времена когато зърното беше скъпо и родните зърнари бяха пуснали керваните с камиони към пристанищата. Тогава "лошото" украинско зърно (което преди войната се изнасяше без проблеми по цял свят) все още не беше мишена на руските подводници и не пречеше на далаверата. Хляба поскъпна с едни 100%, но това не беше проблем защото се прави открай време с родна второкачествена продукция. Качественото зърно винаги е било за износ.
83
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърнената мафия в България..
82
0
 
24
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
Тези са ултра нагли. Признах ги! Субсидии на декар, субсидии за трактори и комбайни, специални преференции за закупуване на дизелово гориво, не плащат почти никакви данъци, няма данък върху земеделската земя... Щом са некадърни да печелят след всичко споменато до момента нека фалират и разпродадат земята, която изкупиха на безценица през последните 20 години. Има предостатъчно желаещи да развиват земеделие на плодородна земя!
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е в българските производители,не в украинските. Да се научат да работят ефективно, и да спрат да си пълнят гушите чрез измами.