Зърнопроизводители готови за постонянни протести заради украинското зърно

Загубите им са големи, обсъждат се блокади по границите
17 апр 2023 21:22, Красимир Ангелов
186

България обмисля забрана на вноса на украинско зърно, като целта е да се успокоят производителите и да се подпомогне бранша.

Към март 2023 г. по данни на Европейския съвет, са изнесени над 23 милиона тона зърно, и други хранителни продукти от Украйна. Почти 49% от товара са били царевица. Следва пшеницата, от която 28% е изнесена и 11% са слънчогледови продукти. От тази продукция у нас са внесени близо 640 хиляди тона украинско зърно до март месец, сочат данните на Агенция "Митници".

Още по темата
Според информацията на Министерството на земеделието, безмитният украински внос е довел до над два пъти спад в изкупните цени на слънчогледа у нас и над 30% по-ниски ценови нива при пшеницата. През последните 8 месеца най-голям е делът на внесения украински слънчоглед над 610 хиляди тона, следван от над 16 000 тона царевица.

Най-малък е делът на внесената украинска пшеница у нас - малко над 14 000 тона.

Внос на зърно у нас има и от трети страни, като за този период допълнително на нашия пазар са влезли още над 24 000 тона пшеница, царевица и слънчоглед. Тези цифри мотивират българските власти да обмислят забрана за внос на украинско зърно. Това вече направиха Полша и Унгария, а днес такава мярка обяви и Словакия. Предстои предложението на земеделското министерство да бъде представено и обсъдено с президента и министъра на икономиката.

Български зърнопроизводители са притеснени от сериозни загуби. Готвят протести, ако служебното правителство не вземе мерки. Георги Милев е зърнопроизводител от Плевен и заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Фирмата му произвежда пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. За последната година търпи загуба за 200 хил. лв.

"Ако трябва да говорим за колеги, при тях загубите са много мащабни. Има колеги, които не са продали и едно зърно от миналогодишната реколта. Говоря за пшеница, царевица и слънчоглед", каза Милев.

Проблемът на българските земеделци започна от забраната за износ, заради взето решение на правителството на Кирил Петков. Това беше в следствие на решение на Европейската комисия от март миналата година да създаде "коридори на солидарността" в помощ на износа на стоки от Украйна.

"Ние очакваме от служебното правителство да продължи да изпълнява ангажиментите, които пое към нас и да се борим с чиновниците в Брюксел това нещо да има поне някакъв регламент и да не се получава този дъмпинг на пазара. Ние реално не може да намерим пазар, да не говорим за вътрешен пазар", обясни още Милев.

Ако не се предприемат мерки, Георги очаква загуби за бизнеса си с до 40%.

"Ние сме готови за постоянни протести и за постоянно затваряне на границите, ако европейските чиновници неглижират нашите искания", категоричен е зърнопроизводителят.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нашите зърнари хем им дават субсидии от ЕС, хем пак не са конкурентни. Украинското зърно не е спонсорирано и имат разходи за транспорт и пак пристига на по-добра цена от нашето.
119
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в Полша Словакия Унгария и другите които забраняват хората са тъппи и не разбират. Умнокрасавецът тук най умният. Капиталисти такива едни прокопиеви. По цял ден сеят и орат и разбират земеделие. Прекупвач и борсов спекулант търговска верига с чужд франчайз не се споменава, производителя виновен. Че произвеждал. Друго си е да внасяш отрови по задължение щото така било "демократично и пазарно" . И по цял ден коментари от американската фондация. От двама пенддели симулиращи.
118
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15 години европейски съюз, 15 години смучене на фондове, за да се развиват, за да купуват машини, за да са конкурентноспособни. Сега се оказва, че не са. Една от най-бедните страния в Европа може да произвежда по-евтино и без фондове. Защо не продаваха до сега ,а чакаха? Май сметките излязоха криви и сега ще протестираме. Борим инфлацията с високи цени. Закривай тая пародия
117
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг зърнари те които от десетилетия изнасят качествената пшеница а за българите оставят фуражна и ви хранят като животни сега пискат?!?!Тези са за разстрел!!!
116
2
 
11
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Само да питам 1.как така украинското зърно идвайки от майната си при тези високи цени на горивата е 30% по евтино от българското. 2. ако зърното е Руско пак ли ще протестират. 3.Ако те изнасят зърно и местните там скочат че им подбиват цените ко праим.4.трябва ли тези които произвеждат картофи ,домати ,краставици да скочат защо се внасят 5.Държавата ли внася зърното че блокират пътищата,да блокират фирмите които го внасят ама смеят ли и 6. нали пазарът определя цените.
115
0
 
2
 
! Отговори
до Софиянец преди 1 година
Абсолютно си прав, ама я кажи коя е тая партия и на кой се отчитат, че пак ще почнат разни недоразбрали да си извъртат така нещата, сякаш това не се случва от много години вече, а само от две ;)
114
1
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
"И дали е истина това - че украинското зърно и слънчоглед не отговарят на ЕС стандарти и за това са пълни с разни вредни пестициди и т.н." А дали е истина, че от самолетите ни пръскат с отрова, а с ваксините ни вкарват чипове? Докога ще надавате уше на всяка глупост, която идва от Москва и единствено цели дестабилизация и обслужване на техните интереси? Как пък един път не помислихте с тези глави на раменете си - да, пестициди има и е радиоактивна пшеницата. Всички ще умрем, а ЕС не проверява.
113
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойкот на всичко българско и родно, не давам една стотинка за евтини и некачествени, но за сметка на това скъпи продукти. Бизнеси сякви, избор бол.
112
0
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
14000 тона внос ни е проблем? :)))) При вътрешна консумация ~2M тона, и износ ~4-5M тона? Вие шегувате ли се? Цялата държава е заложник на една групичка "производители", които всички знаем на кой се отчитат. Няка да затворят пътищата, да ги арестуват всички, и да им конфискуват чисто новата техника субсидирана от ЕС, с която протестират. Хайде сиктир, всяка година едно и също. Ше се грижим ние за свръхпечалбите на една политическа партия и протежетата им. А цените на храните хвърчат в небето.
111
2
 
8
 
! Отговори
Въпроси преди 1 година
А след като зърното и слънчогледа са толкова евтини, защо тогава не се намаля цената на олиото и хляба? И дали е истина това - че украинското зърно и слънчоглед не отговарят на ЕС стандарти и за това са пълни с разни вредни пестициди и т.н.?
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ревът, яма гласуват за ес. Никакво едностранно спиране на вноса, докато над 50% са про'с'таците дет гласуват за ес.
109
0
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ако някой в България защитава тези жалки тарикати и спекуланти с новите трактори за по 200-300К евро, и колите пак по толкова, значи изобщо не разбира за какво става въпрос и не заслужава нормални цени на храните. В този бранш има силно развит монопол и спекула. големите зърнопроизодители задъжат изкуствено зърното и чакат да се вдигнат цените, след това пускат зърното на пазара и реализират огромни печалби. Зърното от Украйна им обърка сметките. Това е ситуацията накратно, не на спекулата!
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократичната журналистика в западна Европа от оня ден приказва за държавите членки които отказват внос от Украйна, но е пропуснат факта за откритите забранени пестициди.
107
0
 
4
 
! Отговори
ДО ХММ преди 1 година
НЕ САМО ВОЙНА ,НО НЯМА И СУБСИДИИ ОТ ЕВРОПА ,НО ЗЪРНОТО Е ДВОЙНО ПО ЕВТИНО ОТ НАШЕТО, ОТГОВОРА Е С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ
106
1
 
8
 
! Отговори
Пич преди 1 година
"Тролската думичка от речника на прокопиевите." Ама да, разбира се! Сорос и "умно красивите" са ви виновни за селските тарикатлъци. После ревете в супермаркета колко било олиото, колко бил хляба, но родните, сеелски тарикатлъци са си ОК защото са с наши, нали така? Напълнили хранилищата със зърно и чакат да се вдигнат цените, и сега реват като поссрани вълци защото има по-евтин внос. Хайде у лево, сеелски бекове, у лево. Изхвърляйте зърното.
105
1
 
12
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Аха, значи най-много слънчоглед е внесен и това свалило цените? Тоест определени групички в България, просто искат олиото да си остане на 5 лева, и много ги притеснява ако се внася слъчоглед и зърно от Украйна? И украинците все още произвеждат по-евтина продукция, въпреки че почти всички мъже са на фронта, бобите валят над главите им, горивата са им по-скъпи, и т.н.? Сериозно ли бе, български "производители"? В кавички е последното защото един обокновен спекулант не е производител. Сериозно ли?!
104
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните хора знаят че се казва зърнопроизвоизводител. Зърнар какво е. Тролската думичка от речника на прокопиевите. Аз например съм зърнар, харесвам женски зърна. Борсовия спекулант не е зърнар, той харесва парите и сгрешените цифри. Прокопиевият може да се нарече също зърнар в преносен смисъл, защото е папагал на хранилка. Пуснат му зрънце по гранта и по цял ден глупости в медиите. Ако му кажеш да отиде да оре и да сее ще се направи на "умен и красив".
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
новия Майбах на бай Пешо зърнаря не мой са плати с тия цени - Пешката иска да скочат цените е да си плати новата играчка, а народа да ...
102
0
 
6
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 година
Значи да чакаме олио на 7лв литъра
101
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заради тия зърнари дето ламтяха за още по-високи цени и не си продадоха зърното наесен, сега ще скочат цените, щото трябвало да им се плати на високи цени, а конкуренцията им която нормализира цените искат да я разкарат