Камиони с украинско зърно от Унгария и Полша тръгват към нас?

Икономисти: България трябваше още вчера да забрани вноса от Украйна
Обновена: 18 апр 2023 10:25 | 18 апр 2023 10:16, Анисия Иванова
113

България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, следвайки примера на Полша и Унгария. В същото време Европейската комисия излезе с остра реакция, като обяви за недопустимо ембаргото върху украинското зърно. По тази причина зърнопроизводителите са готови на постоянни протести.

"Полските мотиви са засечени от тяхната агенция. Засекли са ГМО, използване на препарати, забранени в ЕС. Това е основанието на Полша да забрани, същото прави и Унгария", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му натоварените транспортни средства на границата на Унгария и Полша тръгват към нас. Според него е трябвало още вчера това да се забрани.

Още по темата

Икономистът Невена Петрова е на мнение, че трябва да бъдем справедливи в отношението си към вноса на хранителни стоки от Украйна, защото от една страна те имат привилегията да внасят в ЕС, без да бъдат облагани с мита, а от друга - имат възможност да не спазват всички изисквания, налагани към европейските производители.

"Ние констатираме, че те не спазват тези изисквания. Ако са открити пестициди или други съставки, които не отговарят на европейските норми, е нормално да защитим нашите производители", коментира Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът е защо полските и унгарските държавни органи откриват нерегламентиран внос, а нашите не, изтъкна доц. Боюклиев. Според Петрова е важно да си зададем въпроса какъв хляб ще ядем, когато имаме зърно с констатирано наличие на пестициди.

"Първият приоритет трябва да е осигуряването на качествени храни на българския пазар", допълни икономистът.

Гостите отбелязаха и факта, че тази година трапезата за Великден излезе много по-скъпа за българина.

"Всичко е по-скъпо, сравнено с миналата година", стана ясно от думите на доц. Боюклиев.

Различни фактори акумулират поскъпването, смята Петрова - сред тях е инфлацията.

"Миналата година козунакът и агнешкото бяха около 20-25 лв. за кг, а тази година се движат около 30 лв., т.е. говорим за 50% увеличение. Трябва да се търси сериозна държавна намеса", допълни икономистът.

Експертите са на различно мнение по отношение на предложението за създаването на верига от магазини без надценка. "Това е абсурд", каза доц. Боюклиев.

"Подкрепям идеята. Точно това трябва да направи държавата. Трябва ясна разлика между частния и държавния сектор. Българският гражданин ще има избор къде да пазарува", на мнение е Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
16
 
4
 
! Отговори
Внимавайте! преди 1 година
пълно е с хора на Копейкин сред писачите. За радост могат да влияят само на матряла, не и на мислещите хора.
87
1
 
24
 
! Отговори
Каквото каже ЕС! преди 1 година
Аз не съм гласувал за ЕС,а вие!
86
33
 
3
 
! Отговори
Стоян Димитров преди 1 година
Руската пропаганда работи там където е изтрила функцията мислене в определени категории хора.
85
3
 
39
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
За кво тръгват точно към нас камионите и властта какво още се ослушва какво ще каже Брюксел раз и раз спираш ги на границата и толкоз и без това ме сме Шенген ей там в сев.македония да акостират
84
42
 
5
 
! Отговори
QWERT преди 1 година
До Антинатовец Възраждане са престъпници. Потърси малко информация за депутатите от тази партийка. Престъпник не вкарва никой в затвора.
83
3
 
51
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Никой ''демократичен'' атлантик няма да яде украинското пестицидното и радиоактивно ГМО-жито, то е за добичетата от източна европа, а ако и те не го искат ще го пробутаме на българите, те ядат всичко, което им заповядат да ядат!
82
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Властта сега трябва за себе си да внесе руско жито без пестициди да ге.
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като изядем това жито и ставаме бандеровци ха ха.
80
5
 
45
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
До като не дойдат Възраждане на власт да вкарат престъпниците в панделата няма да се оправи таз държава. Ще ядем отровите от Украйна и света щото с ваксините не мина номера и малко бяха балъмите да се боцкат за това с негодна храна под предлог евтина ще ни уморят тотално.Напълно колонизирана страна сме.И реакторите от Русия на Украйна ще ги подарим на аванта.Така ни нареждат господарите от САЩ.
79
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е колегата че не е зърно ами оръжие.
78
2
 
32
 
! Отговори
Талибан преди 1 година
Браво на Вчера БГ.Простички думи като сметище,заден двор и крематориумът на ЕС където си горят и им ядем отпадъка от техните кучета и котки и няма проблем за смъртността и обезлюдяването на БГ.
77
0
 
34
 
! Отговори
Талибан преди 1 година
Еми ние сме *** на света вече.Всичкия *** се внася у нас. Неща като смъртност,отрицателна раждаемост,обезлюдяване със около 50 000 на година? Честито ви НАТО и ЕС.Ганьооо не усещаш колко си ***.
76
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали УЖ щеше да е за Африка!? Нали заради Путин там щели да гладуват!? Европата го открадна по стар обичай от колониално време.
75
1
 
48
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
До вчера реваха, че Африка ще умре от глад, а днес не им го пращат. ЗАЩО ?
74
4
 
44
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
колонията наречена българия е бунището на светъ.По заповед от брюксел ще яден гмо продуктите на фашиска украина та ще ни хареса.Управляващите ни престъпници ще огодят на е.с ,а не на народа на българия.
73
0
 
31
 
! Отговори
ми да преди 1 година
е към нас я , вие кво очаквате , към Брюксел ли да тръгнат или към Берлин :)
72
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я дайте от Русия да внасяме зърно. Никой няма да протестира.
71
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг да го продаде, има страни, които ще му се радват, а и това са пари, ако не го продаде да го продава на фермерите на ниски цени за фураж /пр-асе-нца, ов-чи-ци, те-лен-ца, пил-енц-а няма да откажат пшеница, чиста и хубава храна/
70
2
 
21
 
! Отговори
Хлеботачо Чорбаров преди 1 година
Аз се уморих фа повтарям. Не купувайте бял хляб и заводски хляб. Купувайте ориз. Пълно е с ГМО. Как фа забранят ГМО-то от Украйна като е наводнено с ГМО хлебни изделия и продукти. По безвкусието ще ги познаете.
69
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Kakще спиране, искате да фалират Украйна ли"------------Ти какво искаш- ние да фалираме че да не ти фалира Украйната ли? Знаеш ли какви компенсации ще получи България от ЕС? По лев на декар.