Камиони с украинско зърно от Унгария и Полша тръгват към нас?

Икономисти: България трябваше още вчера да забрани вноса от Украйна
Обновена: 18 апр 2023 10:25 | 18 апр 2023 10:16, Анисия Иванова
113

България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, следвайки примера на Полша и Унгария. В същото време Европейската комисия излезе с остра реакция, като обяви за недопустимо ембаргото върху украинското зърно. По тази причина зърнопроизводителите са готови на постоянни протести.

"Полските мотиви са засечени от тяхната агенция. Засекли са ГМО, използване на препарати, забранени в ЕС. Това е основанието на Полша да забрани, същото прави и Унгария", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му натоварените транспортни средства на границата на Унгария и Полша тръгват към нас. Според него е трябвало още вчера това да се забрани.

Още по темата

Икономистът Невена Петрова е на мнение, че трябва да бъдем справедливи в отношението си към вноса на хранителни стоки от Украйна, защото от една страна те имат привилегията да внасят в ЕС, без да бъдат облагани с мита, а от друга - имат възможност да не спазват всички изисквания, налагани към европейските производители.

"Ние констатираме, че те не спазват тези изисквания. Ако са открити пестициди или други съставки, които не отговарят на европейските норми, е нормално да защитим нашите производители", коментира Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът е защо полските и унгарските държавни органи откриват нерегламентиран внос, а нашите не, изтъкна доц. Боюклиев. Според Петрова е важно да си зададем въпроса какъв хляб ще ядем, когато имаме зърно с констатирано наличие на пестициди.

"Първият приоритет трябва да е осигуряването на качествени храни на българския пазар", допълни икономистът.

Гостите отбелязаха и факта, че тази година трапезата за Великден излезе много по-скъпа за българина.

"Всичко е по-скъпо, сравнено с миналата година", стана ясно от думите на доц. Боюклиев.

Различни фактори акумулират поскъпването, смята Петрова - сред тях е инфлацията.

"Миналата година козунакът и агнешкото бяха около 20-25 лв. за кг, а тази година се движат около 30 лв., т.е. говорим за 50% увеличение. Трябва да се търси сериозна държавна намеса", допълни икономистът.

Експертите са на различно мнение по отношение на предложението за създаването на верига от магазини без надценка. "Това е абсурд", каза доц. Боюклиев.

"Подкрепям идеята. Точно това трябва да направи държавата. Трябва ясна разлика между частния и държавния сектор. Българският гражданин ще има избор къде да пазарува", на мнение е Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kakще спиране, искате да фалират Украйна ли?
67
1
 
26
 
! Отговори
090 преди 1 година
.... стига сте смятали...спирайте това зърно с пестициди и радиоактивно..
66
1
 
25
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Не е констатирано от наще главочи (защото не искат да го констатират). Полските лаборатории го констатираха и затова спряха вноса.
65
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
69 Ти пък какво толкова си се загрижил за другите какво ще ядат? Българското зърно е не по-малко отровно. Но на двойна цена.
64
3
 
36
 
! Отговори
Аванта преди 1 година
Граби сега народе "чисто" укропско зърно, че догодина ще ни пробутват оттам вече зърно, "наторено" с обеднен уран от снарядите на нашите "велики и вечни" прецаквачи англичаните! Да ви е сладко, роби ***.
63
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да се направят проби на всички складове в България със зърно, без значение дали е украинско или българско. Е тогава ще ви се завие свят и ще се молите за украинско.
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какъв хляб ще ядем, когато имаме зърно с констатирано наличие на пестициди ----///----- Ми то не е констатирано.
61
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте да си говорим истината. Унгария е наложница на Русия и прави какво им кажат. При Полша нещата са по-различни. Там имат голямо население и зърнопроизводството не е толкова голямо като дял от земеделието. Отделно имат и много преработвателни предприятия. Спокойно при спрян внос ще пласират тяхното зърно в страната. Тук нещата са други. България е основно износител на зърно за трети страни. И да се спре вноса, това с нищо няма да помогне, защото много малка част е за вътрешния пазар.
60
1
 
6
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Тези, които предлагат да купят земеделски земи за по 500 левяа нуе могат да се подписват. Пример за такъв е вякогашният министър председател на България, както и депутатите от поредното 49-то НС на Българията. Падарните зени за такива активи са по около 3 хил. евра на декар. Да ме прощават тези от Възраждане, но земите са си мои. При това, наследствени. Те да си гледат заплатите, които все не им стигат. Както и на мутрата банкянската, която все иска да прави праветлества, но няма с коя партия.
59
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е та къде да го изхвърлят, ако не у нас? То Европата си изхвърляше тук бо.клука да го гори, та едно мухлясало жито ли няма да изхвърлят у нас? Ние сме им кошчето за ***. Това е истината за ролята ни в ЕС.
58
6
 
26
 
! Отговори
Киров преди 1 година
Ако наистина са тръгнали към България камионите с *** укропско зърно, трябва нашите зърнопроизводители да блокират границите ни, защото управляващите ***.яци няма нищо да направят за защита на народа! Доказано многократно!
57
14
 
5
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Ами да се "затворим" като Северна Корея - това ни предлагат всички тия псевдо-икономисти!!! Защо нашата псевдо-пазарна икономика няма капацитета да поеме това зърно и да произведе от него продукти с добавена стойност- бира, водка, тестени изделия и др.???
56
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем хляба, козунаците и агнешкото били скъпи, хем искаме забрана на вноса на евтино зърно. Еми забранете го и тогава ще видите какво значи скъпотия. Преди година без украински слънчоглед, имаше бой за олио на 6 лв, защото нашите иначе толкова загрижени зърнопроизводители продаваха слънчогледа на 2000лв/тон и хич не им дремеше. Който бързо забравя, повтаря.
55
1
 
6
 
! Отговори
ЗКПЧ зърнопроизвоД. преди 1 година
Това ок. и после след два месеца ще излязат същите отговорници от бранша на ни оповестят но новините че от най добро и СУПЕР ЕКО,сега, житото е станало много кофти благодарение на световната суша или средиземноморските циклони и спешно трябвали да му вдигат цената. Айде без тарикати.
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, че ще го шитнат в РБ - нали сме задния двор на Европата.
53
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го внесат всичкото в Белгия, и да приготвят специално за Брюксел и оялите се европейски чиновници хляб и тестени изделия, особено за семействата на гинеколожката и свитата й.
52
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Полша не го иска, която и първа дружка на нацистка Украйна, нали си представяте, какви отрови искат от Гни-ли-Я ЕС да внесат в България.
51
3
 
10
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Това не е зърно, а оръжия. Зърното е за гладните в Африка. Украйна иска оръжия. Не и пука как ще го плати. А защо внася безмитно в ЕС - незнайно.
50
1
 
12
 
! Отговори
За нас .. преди 1 година
ЦЕНАТА НА ХЛЯБА---НЯМА ПРОМЯНА!ВИНАГИ ЩЕ Е СКЪП!
49
4
 
6
 
! Отговори
ДА ИДВАТ БЕ... преди 1 година
Да му мислят латифундистите у БЪЛГАРИЯ!