Камиони с украинско зърно от Унгария и Полша тръгват към нас?

Икономисти: България трябваше още вчера да забрани вноса от Украйна
Обновена: 18 апр 2023 10:25 | 18 апр 2023 10:16, Анисия Иванова
113

България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, следвайки примера на Полша и Унгария. В същото време Европейската комисия излезе с остра реакция, като обяви за недопустимо ембаргото върху украинското зърно. По тази причина зърнопроизводителите са готови на постоянни протести.

"Полските мотиви са засечени от тяхната агенция. Засекли са ГМО, използване на препарати, забранени в ЕС. Това е основанието на Полша да забрани, същото прави и Унгария", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му натоварените транспортни средства на границата на Унгария и Полша тръгват към нас. Според него е трябвало още вчера това да се забрани.

Още по темата

Икономистът Невена Петрова е на мнение, че трябва да бъдем справедливи в отношението си към вноса на хранителни стоки от Украйна, защото от една страна те имат привилегията да внасят в ЕС, без да бъдат облагани с мита, а от друга - имат възможност да не спазват всички изисквания, налагани към европейските производители.

"Ние констатираме, че те не спазват тези изисквания. Ако са открити пестициди или други съставки, които не отговарят на европейските норми, е нормално да защитим нашите производители", коментира Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът е защо полските и унгарските държавни органи откриват нерегламентиран внос, а нашите не, изтъкна доц. Боюклиев. Според Петрова е важно да си зададем въпроса какъв хляб ще ядем, когато имаме зърно с констатирано наличие на пестициди.

"Първият приоритет трябва да е осигуряването на качествени храни на българския пазар", допълни икономистът.

Гостите отбелязаха и факта, че тази година трапезата за Великден излезе много по-скъпа за българина.

"Всичко е по-скъпо, сравнено с миналата година", стана ясно от думите на доц. Боюклиев.

Различни фактори акумулират поскъпването, смята Петрова - сред тях е инфлацията.

"Миналата година козунакът и агнешкото бяха около 20-25 лв. за кг, а тази година се движат около 30 лв., т.е. говорим за 50% увеличение. Трябва да се търси сериозна държавна намеса", допълни икономистът.

Експертите са на различно мнение по отношение на предложението за създаването на верига от магазини без надценка. "Това е абсурд", каза доц. Боюклиев.

"Подкрепям идеята. Точно това трябва да направи държавата. Трябва ясна разлика между частния и държавния сектор. Българският гражданин ще има избор къде да пазарува", на мнение е Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
10
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Какъв Кирил Петков бълнуваш бре? Той управлява само 6-8 месеца и сега го ползваш за изтривалка за всеки проблем в България. Аман от фейк-*** като теб!
27
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ша тръгнат я! Като няма държава и политици , а продажни облизвачи!
26
8
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Алоу, олиото вече е 2,50лв. Какво искате, олио от "роден слънчоглед" - 7лв. литъра ли???? Тези милионерите като 20 години получаваха от ЕС субсидии, мълчаха като п/утки!!!
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв е примера на Полша и Унгария ? Да не би да са го забранили ? Можеш да забраниш нещо, което ТИ си го разрешил първоначално.
24
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Проф. МърморскиБойко няма никакво а вина, че Кирил Петков се е съгласил да вземе заразено с пестициди зърно. Скоро ще ядете тупалки вие от ПП и ДБ.Много скоро!
23
12
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
И защо ще забраняват украинското зърно? Нали уж трябва да има конкуренция! Нали конкуренцията определя цените. Нали ЕС плаща на зърнопроизводителите ни помощи. Нашите зърнопроизводители ка все по-алчни!!!
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама каква е тая драма с украинското зърно. Да го купуваме и да правиме реекспорт за Африка и въобще където има нужда. Какви са тия драми. Само трябва предприемчивост.
21
7
 
17
 
! Отговори
мак преди 1 година
Отделните правителства са компетентни само ако трябва да изпълняват нареждания на ес-пар.зити. А да правят реформи или като в случая да спрат укр. отрова да влезе в страната не са компетентни. Да внесеш нещо, особено храни, ти трябват милион изследвания и документи, ама укрите са специални и тях нищо не касае. зеления сложи цял ес в джоба си и като че ли ес няма нищо против.
20
9
 
19
 
! Отговори
ВАСАЛИ преди 1 година
ВАСАЛЪТ има право да слуща и да изпълнява, да си плаща и да не задава въпроси. ВАСАЛЪТ няма право да има история... Докога ще ВАСАЛУВАМЕ доброволно?
19
3
 
22
 
! Отговори
Проф. Мърморски преди 1 година
Един от най-едрите земевладелци и зърнопроизводители в България е Иван А. - Пилето. Притежава също фуражни заводи, маслобойни (затова олиото беше стигнало 7лв/литър). Бойко винаги посещава имението му когато е в Стара Загора. С оглед на надвисналата опасност върху спекулата със зърнени храни и сл. олио, може да очакваме няколко синджира от бели роби работещи в Гра.д.ус и Бис.ер оли.ва да подкрепят протеста.
18
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Африка не го искат смятай какво е това зърно
17
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази каша със зърното се забърка от Кирил Петков. Той в услуга на американското посолство спазваше всяка нова команда на Херо Мустафа, вкл тази за това заразено украинско зърно. Да правим оборот на Украйна на цената на фалита на нашите фирми и на жената да ядем канцерогенен хляб.Съд за Кирил Петков!
16
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не могат да го пробутат на Унгария и Полша у нас ще го пробутат естествено при робския народ
15
2
 
24
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Ама какво значи "Балгари обмисля" бе!!! Досега това трябваше да е факт! Щом за Полша и Унгария може, ще може и за нас! Обмисляли били, като патката от много мислене! ОлигоFFрени!
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно защо ще приемат закон за ядене на буболечки... За да не стане зян окраинското жито, което сигурно ще бубяса докато го мотаят...
13
1
 
11
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
В половината статии, тези които се обявяват против помощта за Украйна и нелегалните им имигранти прикривани под един добре известен слоган, получават по 100 дислайка за отрицателно време, хейт и ***** в лицето. Сега обаче никой не искал да яде украинските храни. Последно или "БАУ" или "МЯУ" не може веднъж така, веднъж иначе.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато България обмисля, Пиндостан изгражда санитарен кордон от Финския залив до Босфора, наречен Триморие. Той не се интересува какви гмо-токсини ще поглъщат гражданите на 9-те страни от Триморието, не се го интересува дали ще сме живи след година-две. Няма да се поколебае да ни хвърли да изгорим в огъня на противодействието срещу Русия.
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати и диктатурата... Това го нямаше и при бай Тошо...
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не може ли да си го взимат в брюксел и там да си го ядат....
9
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е същото зърно което беше тръгнало от Украйна за Африка да нахрани гладните африканчета но беше категорично отказано ... после беше върнато от голям азиатски търговец на зърно ... и след като в Западна Европа категорично отказаха да го вземат беше пренасочено към васалните страни от бившата Източна Европа ... Полша, Румъния , Словакия и Унгария се усетиха ... България както винаги СПИ... ША ГО ЯДЕМ С ПЕСТИЦИДИТЕ ЧЕ И ПЕСНИ ЩЕ ПЕЕМ.... Американски кънтри песни ...