Росен Христов: Защо поскъпват стоки при газ и ток надолу?

Трябва да дадем алтернатива на хората, преди да закрием "Мариците"
Обновена: 20 май 2023 11:41 | 20 май 2023 11:41, Стела Стоянова
94
Росен Христов: Защо поскъпват стоки при газ и ток надолу?
Снимка БГНЕС

Служебното правителство обмисля да направи предпроектно проучване на АЕЦ "Белене" за необходими инвестиции и технологии, срокове, в които може да се реализира, заяви енергийният министър Росен Христов пред Нова тв.

"Така следващата година проучването може да бъде вкарано в парламента, така че да се вземе едно грамотно и технически компетентно решение, а не на база политически спекулации", каза той.

Още по темата

Виждаме ясна стабилизация на пазара не само в България, но и в европейски мащаб и очаквам ситуацията да се запази. Няма причина в момента цените на тока да бъдат извън тези, които са нормалните. Цените на газ също се стабилизираха и в България, и на световните борси. Прогнозите са за един стабилен пазар в следващите месеци.

Той разказа, че министерството работи по въпроса защо, след като цените на газа и тока са надолу, някои стоки продължават да поскъпват.

"Това е проблем на някои бизнес структури, които се възползват от възможността и продължават с инерцията от периода на кризата да трупат свръхпечалби. Но тенденцията за стабилизиране на цените на продуктите за крайните потребители се вижда, просто тя върви със закъснение, за съжаление. Със силните мерки, които предприема правителството, предполагам, че до няколко месеца бе трябвало и този пазар на крайните стоки да бъде стабилизиран", допълни Христов.

Преговорите за предоговаряне на условията за "Мариците" с ЕК вървят конструктивно, по график и съгласно определените правила, обясни министърът. Представяме различни варианти, подходът на ЕК е конструктивен. Оттегляне от нашите цели просто така означава спиране на финансирането и оттегляне на техните ангажименти, което не е добър вариант за България, обясни той.

"Работим за намаляване на ангажимента за постигане на ниско ниво на емисиите за сметка на увеличаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници. Това би постигнало целите за декарбонизация без целият товар да пада върху въглищните региони", каза Христов.

По думите му, проблемът в този регион не идва от това дали работят въглищните централи, а че хората там нямат алтернатива. "Решението на проблема е районът да бъде развиван индустриално с диверсификация на индустриите, така че хората да имат избор къде да работят", обясни министърът.

"За съжаление, определени лица от района работят срещу индустрализацията там. А когато хората са зависими, лесно се поддават на манипулации с цел предизборни резултати", допълни той. Той работи за привличането на компании, които да отварят производства далеч преди да се стигне до закриване на мините.

Възможностите за възраждане на АЕЦ "Белене" са големи. Бях на площадката, процесите на поддържане са на най-високо ниво, така че оборудването е в състояние, както и самата площадка, разказа Христов.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото живеем в скапана държава с нагли и крадливи управляващи.
36
0
 
11
 
! Отговори
ЗАЩОТО РОСЕНЕ преди 1 година
ВРЕМЕНАТА СА НЕЛЕПИ И КРАДЦИ УПРАВЛЯВАТ СЛЕПИ.
35
0
 
3
 
! Отговори
До БКП преди 1 година
Той ще го тегли, ама ние ще го плащаме!
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчни търговци има по целия свят, само тук обаче робите са толкова послушни и търпеливи, затова ще носите щото явно сте мазохисти
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук има два интересни момента: 1. "предполагам, че до няколко месеца" цените щели да паднат. Няколко месеца - от 1 до 24. През това време цените на енергията може да мръднат нагоре и веднага ще скочат цените на храните. И после пак "няколко месеца"; 2. "диверсификация на индустриите" в район, който няма индустрия? И какво точно ще се диверсифицира? От копаене и горене на въглища - производство на микрсхеми за военната промишленост? Да ви е** и управниците - като патета сте с горещи л***а!
32
1
 
10
 
! Отговори
БКП преди 1 година
След 32 години крадене идва дебелия.Няма пари а и няма какво да се краде.Толупа да тегли нов зАем.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво направил Бойко Методиев след 2002 година , когато станал Главен Секретар на МВР.Събрал всички босове на мафията и се договорил с тях.Цветан Цветанов го казва А вие, българския народ знаете ли го това.Само виждате , че влизаме от криза в криза.ОИ че Бойко Методиев пак ви обещава да ви извде от ,,хаоса".А какво му е пречило още тогава да ги залови тези които създават,, хаоса"..ПАЧКИТЕ и КЮЛЧЕТАТА...Танев разковничето и истината..Ама сте парени И още на знаете да духате...Левски
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважаеми приятели в Булсатком.Блсгодарим ви за доверието ние клиентите които ви плащахме години наред .Аз бях до тукпедесет човека в клон Ловеч ни мърдат ни шават втора седмица бъдете живи и здрави
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нали това е механизма на пазарната икономика.Да има предлагане и конкуренция.В една мафиотска затворена държава като тази , изградена от напълно мафиотизирано от правителството на Бойко Методиев, ли си няма да има бедни и работещи хора И едни богатеещи мафиоти с ,,Бентлита".Гласувайте пак за тези мафиоти , ама да не се оплаквате от цените
28
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Щот про'с'таците дет гласуваТЕ за ес и нато СТЕ бедни и стиснати лицемерни ми'ш'ки и не щете да дадат по 1000лв. за украйна, та трябва да ВИ се вземат по друг начин. Лошо няма - 90% СТЕ такива
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не намаляват цените на дребно заради търговската спекула и защото президентския кабинет постоянно плашите всички, че ще има недостиг на това и онова!Затова едни търговци се презастраховат, а други правят свръхпечалба от страховете на хората. Ето затова, господин Катамаран!
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тази Русия ,Урсула и Шваб и разни корпорации управляват Европа ,все Путин ви е виновен.
25
1
 
10
 
! Отговори
ТОВА Е ВСЕ ЕДНО преди 1 година
ДА ПИТАШ ЗАЩО СЛЕД 16г. В ЕС СМЕ СИ ЗЛЕ. ЕМИ МНОГО ПРОСТО ПРОБЛЕМА Е В БЕРМУТСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК РОСЕНЕЦ, БАНКЯ, ПОЗИТАНО 20.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото и вие като ПП за свемесеца ни вкараха в блатото свие пеете същата песен ,направихте Саит да гледаме и обикаляме къде е по евтино ,пълен цирк сте защитавате веригите и печелбарите,направени били 279 проверки но по интересно е че никой не е глобен ,в Франция и Германия е по евтимо от тук ,даваха сутринта по новините
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той теквата ВИ каза на про'с'таците, че само за мачкане ставате! Факт.
22
4
 
9
 
! Отговори
Еврогей преди 1 година
Помагаме на хохлите.Това е причината.Хохлите трябвало да победят Русия.Ако това стане цените автоматично падат и ставаме богати.Дедо Байдън се грижи за нас,Урсула също.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е защото, в България няма никаква пазарна икономика, има монополи и картели във всички сфери на примитивната българска икономика, достатъчно е да видите цените на повечето услуги в те са еднакви, това какво ви говори, че има договорка...
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% СТЕ ппо'с'таците. Факт е!
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се напъваш с Путин ,нещо да не ни е той президент.Това е евроатлантически бесен капитализъм.По-зле от тоталитаризъм.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търгашите ни са алчни. За бой

Спонсорирани публикации