ЕК с оценка и икономически препоръки към България

Три са основните препоръки
24 май 2023 22:45, Александър Попов
33
ЕК с оценка и икономически препоръки към България
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи днес оценки и препоръки за икономиките на страните от ЕС. Комисията е извършила задълбочена оценка в 16 страни, като отчита, че в България и още 14 държави не се изпълняват изискванията за дефицита.

ЕК отправя три препоръки към нашата страна. Първата е да се прекратят мерките за енергийна подкрепа, предвидени до края на годината, като спестените средства се насочат към намаляване на държавния дефицит. Ако ръстът на цените на възобновяемата енергия наложи мерки за подкрепа, нашата страна следва да осигури помощ за уязвимите домакинства и дружества, като същевременно поддържа мерки за спестяване на енергия. От нашата страна се очаква да осигури разумна фискална политика, особено с ограничаване на номиналното увеличение на национално финансираните нетни първични разходи догодина до не повече от 4,6 на сто.

Според комисията е необходимо запазване на национално финансираните публични инвестиции и гарантиране на ефективното усвояване на безвъзмездните средства от плана за икономическо възстановяване от пандемията и други фондове на ЕС, особено за насърчаване на прехода към цифровизирана и природосъобразна икономика.

Втората препоръка е за осигуряване на ефективна управленска структура за бързо изпълнение на плана за икономическо възстановяване. България е насърчена да продължи с бързото изпълнение на програмите по политиката на сближаване.

Третата препоръка предвижда намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и ускоряване на прехода към чиста енергия с по-бързото въвеждане на възобновяемите енергийни източници, заедно с възможности за съхранение на произведената от тях енергия. Нашата страна следва да подобри електропреносната мрежа.

Препоръчва се България да продължи усилията за увеличаване на свързаността с енергийните мрежи на съседните страни. Комисията очаква да се ускори санирането на сградите, да се въведат насочени към бъдещето решения при централното отопление и градския транспорт, да се ускори развитието на железопътната инфраструктура. Комисията очаква повишени политически усилия за предоставяне и придобиване на умения, необходими за прехода към по-чиста икономика.

В съпътстваща оценка на комисията се отбелязва, че при средносрочната макроикономическа позиция на България след свиване от 4 на сто през 2020 г., икономиката е нараснала със 7,6 на сто през 2021 г. и с 3,4 на сто миналата година. Очаква се ръст от 1,5 на сто през тази година и 2,4 на сто догодина. Растежът тази година е воден главно от личното и общественото потребление, се посочва в документа. Икономическата дейност през 2021 г. се върна на годишното си равнище от 2019 г., отчита комисията.

При средносрочното състояние на бюджета, включително инвестициите, се отчита, че държавният дефицит се е увеличил от 3,8 на сто през 2020 г., на 3,9 на сто от БВП през 2021 г., преди да се понижи до 2,8 на сто миналата година. Предвижда се той да бъде 4,8 на сто от БВП през тази и следващата година.

Правителствените инвестиции намаляха от 3,3 на сто през 2020 г. до 2,6 на сто от БВП през 2021 г., преди да се увеличат до 3 процента миналата година и да надминат държавния дефицит през 2022 година. Според оценките на ЕК фискалната позиция през 2022 г. е била според препоръките на Съвета на ЕС. Съгласно тези препоръки България е продължила да подкрепя възстановяването на икономиката с инвестиции със средства от ЕС. Разходите, финансирани безвъзмездно от ЕС, възлизат на 0,8 на сто от БВП през 2022 г. (0,9 на сто от БВП през 2021 г.), според данните.

По отношение на средносрочната дългова позиция се допълва, че държавният дълг се е увеличил от 20 на сто от БВП в края на 2019 г., до 24,5 на сто в края на 2020 година. Той възлиза на 22,9 на сто от БВП в края на 2022 г. и се очаква да достигне 25 на сто и 28,1 на сто съответно в края на 2023 г. и 2024 година.

Оценката на устойчивостта на дълга показва умерени рискове в средносрочен план. Структурните реформи, свързани с действащия бюджет на ЕС, ако бъдат изцяло изпълнени, биха могли да окажат допълнително положително въздействие върху растежа на БВП през следващите години и да помогнат за ограничаване на предизвикателствата пред устойчивостта на дълга, обобщава комисията.

В документа се пояснява, че българските власти водят разговори по проектобюджета за тази година, като водещите парламентарни партии вече открито са изразили намерение да намалят дефицита до 3 на сто от БВП тази година./кор. на БТА Николай Желязков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
ЕСссс преди 10 месеца
Съвет от капитана на потъващия кораб: "Махнете енергийните помощи, ама ги оставете, ако има нужда" . Задънена улица, от която няма изход. Сега перестройка в ЕС и оттам ЕС отива в кошчето за исторически отпадъци. Британците знаеха и бяха част от американския план, затова първи напуснаха потъващия кораб. Вие бухайте пари на оръжейно-промишления комплекс и вейте украински флагчета
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Първата е да се прекратят мерките за енергийна подкрепа, предвидени до края на годината, като спестените средства се насочат към намаляване на държавния дефицит."------------------И аз имам препоръка към ЕК. Първата и основна е прекратяването на финансовата подкрепа за Украйна, като спестените средства се насочат към намаляване на дефицитите на страните-членки, тъй като въпросните дефицити бяха натрупани вследствие от решенията на ЕК през последната година.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че България икономика кога е имала през последните 33 години.Освенмутри , плажове , бензиностанции и молове аз друго не виждам.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ги е срам. Първо условие да влезем в ЕС беше да си унищожим икономиката, заводите, здравеопазването, образованието,п за да сме слаби и зависими. Сега имали препоръки за икономиката ни. Ай по-добре си гледайте вашата, че е доста скапана.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
,,България е насърчена да продължи с бързото изпълнение на програмите по политиката на сближаване."...Кажат ли ти ,,продължавай" , на дипломатичен език означава , нищо не сте направили до сега.
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комисията да си завре препоръките в комисионните си ***, защото това дереже е сътворено именно заради просототиите от комиисиите в съседните им стаи!!! То не бяха халюцинации за зелени енергии, нулеви отпечатъци, храни от насекоми, електрички с таван ит 200км. за закрепостяване на ***, мерки емнайсти поред сорямо вноса на горива от Русия и милиарди за Укрите....Не ви искаме господа! Това не е ЕС в който влязохме а долнопробен бардак на демократите от САЩ
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съюз който обяви българското розово масло за отровно при условие че от 3 века имаме розоварни и по цял свят сме продавали
12
3
 
23
 
! Отговори
Оценка преди 10 месеца
Да крадеш като си измисляш необходимост от ваксини, после кат секне далаверката от фонда за мир гепиш комисионни за доставка на оръжие. То бива ама и на другите оценка да даваш после не бива
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разбрахте ли какво ви чака - не кръгъл, не четвъртит, а направо триъгълен!
10
2
 
17
 
! Отговори
Значи преди 10 месеца
Еврокомисията трябва да се скара на нашите за да спрът да харчат народна пара за частния бизнес( измамниците дето ограбват народа) със надути цени безпричинно!! Значи ше си купуват мерцедеси и ще си строят луксозни къщи ама друг път!
9
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само първата "препоръка" е достатъчна да ни засили с 200 към дъното.Целта е да фалират дребните рибки и големите вериги да жънат още повече .
8
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това са заповеди,не препоръки.Не цвилете,ние сме роби,шъ изпълняваме.
7
5
 
28
 
! Отговори
Борат преди 10 месеца
Към БГ - препоръки. Към УА - милиарди. Те тава е демокрация!
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Акъл и препоръки не щем. Пари дайте.
5
3
 
19
 
! Отговори
за доброто на народа преди 10 месеца
Да се игнорира.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега ни карат да влезем в Еврозоната за да може да плащаме и ние немските и френските дългове когато се хванат за гушите.
3
2
 
17
 
! Отговори
Три препоръки към преди 10 месеца
социално слабите:1.Намалете консумацията на скъпи продукти-трюфели,стриди,омари, чер хайвер,както и покупките си на скъпи маркови стоки-имоти на Бахамите,яхти и самолети,ролс-ройси и други нултрависш клас возила;2.Увеличете доходите си до петцифрен размер,като първат цифра да не е едно(тоест намерете си работа като политици и висши държавни чиновници).3.Инвестирайте във висши технологии- купете акции от фирмите на Елон Мъск. А най-общо-теглете една майна на дебилските медии и глупостите
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айдее , НИЦ !ЕС е по-зле и от България вече , тръгНАле акъл да ни дават ...де се ечуло и ведело , германци да бягат в България , а ето и това доживяхме ???
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
препоръките са да даваме пари за Украйна и да пратим дори малко човешки мат'рял там!