Такса "Вход" ще се плаща дори и жилището да се обитава само месец

Домоуправителите трябва да получават възнаграждение
93
Такса "Вход" ще се плаща дори и жилището да се обитава само месец
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за управление на етажната собственост, внесени от служебното правителство.

Изготвеният от регионалното министерство проект е мотивиран като цяло с нуждата от улесняване и повишаване ефективността на инвестициите в енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради съгласно предвиденото в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Изведени са в тази насока и трите основни негови цели: премахване на пречките в инвестициите за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, регламентацията на професионалното управление и създаване на възможност за учредяване на банкова сметка на етажната собственост. Последната ще се използва както за събиране на разходите за управление и поддръжка, така и за усвояване на финансиране от други източници, различни от фонд „Ремонт и обновяване“.

За улесняване на инвестициите за енергийна ефективност всяка етажна собственост ще може да открие банкова сметка със специално предназначение за събиране на средства за управление и поддръжка на общите части на етажната собственост. Това ще улесни и кандидатстването по колективни кредити пред различни финансови институции. Разпореждането с този ресурс ще може да се извършва от председателя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение, прието от общото събрание.

Въвеждат се изменения на начина на провеждане на общото събрание, като се добавя изрична възможност това да става и присъствено, и чрез платформите за онлайн срещи. Идеята е да се увеличат възможностите за участие на повече собственици, ползватели и обитатели и с цел улесняване и подобряване на комуникацията в етажната собственост.

Намалява се кворумът за провеждане на общото събрание от 67 на 51 на сто идеални части от общите части на етажната собственост. Същевременно при липса на изискуемия кворум отпада отлагането на общото събрание за следващия ден, като остава само изискването за отлагане с един час, след изтичането на който събранието се смята за редовно проведено независимо от представителството на етажната собственост.
Премахнато е освобождаването от разходите за управление и поддръжка на общите части на лицата, които пребивават в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, като се запазва освобождаването от разходи за децата, ненавършили 6-годишна възраст.

Същевременно е предвидено заплащане на възнаграждение за управителния съвет (управителя) без оглед на обстоятелството дали са собственици на самостоятелни обекти в сградата или управлението е възложено на търговец, извършващ по занятие управление на етажна собственост. Ако управителят е собственик на самостоятелен обект, общото събрание може да вземе решение да не му заплаща разходи за възнаграждение. Тази възможност обаче е изключение, а не правило, както сега.

За повишаването на отчетността на средствата и дейността на управителя се въвежда ежемесечното задължение той да публикува на видно и общодостъпно място отчет за приходите и разходите на етажната собственост за месеца. Въвежда се и задължение за етажната собственост да избере контролен съвет (контрольор), което да повиши сигурността на етажния бюджет. За контролния съвет (контрольора) също е предвидено заплащане на възнаграждение, като общото събрание има възможност да гласува за управителния съвет (управителя) и контролния съвет да не се заплаща възнаграждение, освен в случаите, когато управлението е възложено с договор на търговец, упражняващ дейността по управление на етажна собственост.  

Изрично е въведено задължение на всеки собственик или ползвател да подаде декларация за вписване в книгата на етажната собственост на съответните данни. Това трябва да стане в срок до 15 дни от придобиване правото на собственост или ползване на самостоятелен обект в сградата в режим на етажна собственост, както и при отдаване на самостоятелния обект под наем или встъпване в друго правоотношение, допускащо пребиваване на лица различни от собственика в самостоятелния обект.

Срещу обичайните подозрения за лобиране в полза на фирмените домоуправители е предложена регламентация на дейността им. Въведен е регистрационен режим чрез вписване в регистър, който да бъде създаден към МРРБ. Срокът на регистрация е 5-годишен от датата на вписването, а вписаните търговци ще трябва да обновяват информацията в него всеки път, когато настъпят нови обстоятелства във връзка с изискванията към тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Следващия"ход е жителството,което те превръща в робАко не си роден в града в които живееш и работиш,нямаш право на жителство,дори и да си имаш жилищеТ.е.нямаш право да живееш и работиш в същия градТака ако работиш във фирма в града в който не си роден,фирмата ще може да ти "издейства"жителство но при определени изгодни само на нея условияАко откажеш си безработенТака робството придобива закона формаВсеки шеф на фирмаможе да прави с теб каквото си поиска и няма да е насилие,защото си се съгласил
60
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бах ти. Ако няма 51% във момента след час само един човек може да реши съдбата на цял блок.Еееей защо управляващите са все по ИЗВРАТЕНИ бе. Гербаджий, канадци, турци сбирщина недъгава.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
59--ЗАЩОТО КРАДЕНЕТО "СОЦИАЛИЗМА" ГО НАСЛЕДИ ОТ "ФАШИЗМА".
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
59--ЗАЩОТО КРАДЕНЕТО "СОЦИАЛИЗМА" ГО НАСЛЕДИ ОТ "ФАШИЗМА".
57
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За голямо съжаление,на нормалните граждани,законите в България са античовешки и не позволяват,този които, краде,MAMu и лъже,независимо от"позицията"му в Държавните институции,да бъде окачен на въже.Така социализъма с помощта на социопати,възкръсва от пепелта на изгорената Соц.Държава,като Феникс от нищото.Защо?
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За голямо съжаление,на нормалните граждани,законите в България са античовешки и не позволяват,този които *** и лъже,независимо от"позицията"му в Държавните институции,да бъде окачен на въже. Така социализма с помощта на социопати,възкръсва от пепелта на изгорената Соц.Държава,като Феникс от нищото.Защо?
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато жилище изобщо не се обитава,не само по малко от месец ами и изобщо от собственик или ползвател поради невъзможност, (липсват условия за нормален живот)какви щети нанася на другите собственици(не съсобственици)М?Когато асансьора се ползва постоянно,отклиенти(не живущи в сградата,например до офис на адвокат,на лекар,зъболекар, заведение,магазин,кафе бар и т.н.в ЕС)кой ще плаща щетите нанесени от тези потребители на услуги предлагани от търговците живеещи в същия вход на блока?
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До кога ще се позволява Конституцията да бъде нарушавана от uguoTu+,безнаказано?Къде спи Прокуратурата?Независимо от факта,че ТЯси има ЛИЧНИ проблемиТази държавна институция,трябва да работи и да ЗАЩИТАВА и интереса на гражданите на Републиката.България е Република а не феодална Държава и законите важат за всеки един гражданин,плащаш данъци на Държавата.Така повелява Конституцията.Които я нарушава е отговорен за щетите нанесени не обосновано и не позволено на всеки един гражданин на Републиката
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ало,uguoTu+,този закон е противоконституционен защото Частната собственост е неприкосновена и Държавата не може да се меси в нея.Собствеността бива Държавна(общ.)и частна,които са равнопоставени пред закона.Не можеЧ.С.да се управлява без договор от колективен орган какъвто е ОС на ЕС без съгласие(ДОГОВОР)защото всеки собственик на имот е КЛИЕНТ на О.С на Е.С,по ЗЗП.Регламент на Съв.Евр.Съюз.Още по невъзможно пък да бъде управлявана от друго частно лице или ТърговецСоциоцоцоализъм братя и сестри
52
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Социализма се завръща с анти човешко лице.Целта е да се отнемат жилищата на хората чрез ЧСИ без дори да разбере собственика.Забелязвате ли как се въвежда социалистическия принцип:колективизация,което означава,че личността трябва да бъде подчинена на колектива и мачкана с всякакви средства, ако не се подчини.Ако в блока на горен етаж(тераса) има заведение или офис и има ежедневни посещение от неживущи във входа ежедневно,кой ще им плаща сметката за ток,асансьор и щетите които са неизбежни? Казус.
51
1
 
9
 
! Отговори
А такса въздух преди 11 месеца
Кога?
50
2
 
33
 
! Отговори
мъкаааааа... преди 11 месеца
Всичката е наред в държавата, та опряха до регламенти на блока. Когато навремето Иван Костов премахна домовите книги, потънахме в пълна нелегалност, сега ще си казваме и номера на обувките. А от къде заплащане на тоя домоуправител? Докога ще сме в лудницата бе? Как нещо свястно не прочетох за тая държава?.
49
7
 
10
 
! Отговори
Младеж до 23 преди 11 месеца
Правилно са направили.Апартамент в блок е само за преспиване.Който иска шпакловка,нова боя,дограма да си купи ново строителство или къща.*** хората не им се дават пари за щяло и нещяло
48
3
 
22
 
! Отговори
До Извън темата преди 11 месеца
В нашия вход пък е наопаки, новите поздравяват, старите собственици ги гледат, все едно ще им вземат нещо. И аз съм от старите, та го наблюдавам това поведение за "добре дошли". Хората са различни, не става да се обобщава. Но си трябват някакви мерки, не може да си ходиш на гости у приятелското семейство на последния етаж по няколко пъти на ден с асансьора нагоре-надолу, ама няма да плащаш асансьор, щото живееш на втория етаж и не ти трябвал.
47
5
 
28
 
! Отговори
Извън темата преди 11 месеца
Почти във всеки блок вече има апартаменти, купени от хора от провинцията. Някои от тези нови собственици са възпитани и разбрани. С други много трудно се излиза на глава, не могат да разберат, че площадките пред входните врати на жилищата им, стълбите и междублоковите пространства извън не са ничия земя и трябва да се поддържат. Но най-смешни са онези, които се ококорват стреснато, когато някой във входа, на стълбището или в асансьора им каже "Добър ден!" Отминават те мълчешком, гледайки удивено
46
1
 
18
 
! Отговори
Милите те! преди 11 месеца
Вярват, че като гласуват закон, ще превъзпитат авантаджиите! По-рано ви разказвах тук за семейство,което има магазин за готово облекло, караха скъп джип, но никой не можеше да ги принуди да плащат такса вход или за асансьор, макар че двете им деца ежедневно се забавляваха да се "возят" на асансьор и така създаваха проблеми на хората от горните етажи. Проблемът беше решен, когато стана невъзможно асансьорът да се ползва без чип. За да получи чипове, това семейство си плати дълга от над 1 000 лева
45
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За два дни само такива неща във вреда на хората гледам се приемат. Нещо за гражданите и селяните няма положително. Цените си вървят нагоре, сега ще орежат и пенсии и социални. Реално 5% ще са добре финансово, така го виждам.
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Ако не можеш да го правиш - продаваш. Това да не е концерт пожелание!" - Значи ако си без работа, да умираш, така ли?
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 34 - Спри да пушиш марихуана.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"На когото не му харесва да плаща такси, да си купи къща и в нея да си прави каквото си иска" - Ами то така беше, ама от един път не остана начин да изкараш и 2 лев на местата, къдео къщите са евтини ...

Спонсорирани публикации