Шефове и работници – как високата инфлация промени трапезата ни

Всички обаче ограничават доматите и олиото
10 юни 2023 07:38, Елка Василева
73
Шефове и работници – как високата инфлация промени трапезата ни
Снимка: архив, БГНЕС

Рекордно високата инфлация се е отразила по различен начин на потреблението на храни от шефовете и от обикновените работници. Семействата, в които главата е мениджър или старши служител, са започнали да ядат повече хляб, месо, месни произведения, риба, сирене и кашкавал, показват данни на НСИ за 2022 г. Дори потреблението на прясно и кисело мляко от семействата на шефовете е нараснало, пише „Труд“.

Същевременно семействата на работниците са свили потреблението на хляб, месо, риба, сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко. При месните произведения общият размер на потреблението на работниците е останало без промяна, но е намаляла консумацията на луканки и филета, а за сметка на това семействата им хапват повече наденици и кренвирши.

През 2021 г. всеки от семейство на мениджър е изял средно по 35,3 кг месо, 12,5 кг месни произведения и 4,8 кг кашкавал. През 2022 г. потреблението е нараснало на 37,3 кг месо, 14,2 кг месни произведения и 5,1 кг кашкавал. Оказва се, че по време на рекордната инфлация мениджърите са увеличили потреблението си на редица от основните храни. В същото време работниците са започнали да ядат по-малко. Например потреблението на месо от тях е намаляло от 38,1 кг на човек за година на 36,5 кг.

Но има храни, които и мениджърите и работниците са яли по-малко. Това са например олио, дини и пъпеши, ядки, домати, захар и шоколадови изделия. Любопитно е, че по време не високата инфлация в домакинствата на шефовете е нараснало потреблението на леща, картофи, зеле и зеленчукови консерви.

Промяна има и при консумацията на алкохол. Мениджърите са намалили потреблението на бира и уиски, а са започнали да пият повече вино и ракия. Същевременно работниците са намалили виното и ракията, за сметка на повече бира. Докато шефовете гледат да пушат по-малко и да отказват цигарите (потреблението е намаляло от 1193 цигари на човек през 2021 г. на 991 през 2022 г.), работниците са започнали да пушат повече (от 1027 цигари на човек през 2021 г. на 1209 цигари през 2022 г.).

Има разлика между трапезата на шефовете и тази на работниците. Мениджърите пият повече уиски, но ядат по-малко хляб и картофи от персонала си. Началниците ядат по-малко салами и наденици, но повече луканки, филета, свинско, телешко и пилешко месо от подчинените си, показват данни на НСИ.

Семействата, в които главата е мениджър или старши служител във фирма, пушат по-малко, отколкото семействата на работниците, но пият малко повече. Освен това шефовете ядат повече от някои по-скъпи храни. В работническите семейства хапват повече хляб, брашно и тестени изделия (76,7 кг на човек за година, при 68,3 кг на човек в семействата на мениджъри), но ядат по-малко прясно месо (35,5 кг на човек годишно, при 37,3 кг в домакинствата с шефове) и трайни колбаси и обработено месо (4,4 кг на човек, при 5,3 кг в семействата на мениджъри). В семействата на мениджърите ядат и повече плодове (46,8 кг на човек, при 46,5 кг в семействата на обикновени работници). Прави впечатление, че шефовете ядат повече южни плодове и ябълки от подчинените си, а обикновените работници ядат повече дини и пъпеши от шефовете си. Шефовете ядат и повече домати, краставици, риба, кашкавал, прясно и кисело мляко от подчинените си. За сметка на това работниците ядат повече яйца, компоти и пият повече безалкохолни от шефовете си.

Най-голямата разлика между семействата на шефовете и работниците не е в храната на масата, а в това как прекарват свободното си време. Домакинствата на мениджърите дават за свободно време и образование близо три пъти повече от тези, в които главата е обикновен работник (2871 лв. годишно за семействата на шефовете срещу 1000 лв. за работниците).

Същевременно разходите за наеми и битови сметки на семействата на шефовете (3054 лв. годишно) не се различават много от тези на работниците (2791 лв.). Няма голяма разлика и по отношение на парите за здраве - 906 лв. на година за семействата на мениджърите, срещу 915 лв. за работниците. Дори се оказва, че разходите на работниците за здраве са малко по-големи, явно защото боледуват по-често.

Но по отношение на парите, които слагат на влог в банка, има голяма разлика между семействата според това каква е професионалната позиция на главата им. Семействата на шефовете успяват да спестят над три пъти повече от тези на работниците (3719 лв. годишно срещу 1101 лв.). Шефовете взимат и доста малко потребителски заеми от работниците, защото при нужда от малки суми просто посягат към парите в банковата си сметка. За сметка на това семействата на шефовете взимат повече кредити, с които не покриват текущи разходи, а инвестират в имоти. Затова вноските, които правят всеки месец по кредити, са повече от тези на работниците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еи тия Меринжей бре
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички хора изглежда се делят вече на мениджъри и работници. В какъв свят живеем само..
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Аз. Аз пък карам на каквото ми се яде. Разбира съобразно джоба. Всякакви залитания в някакви ограничения, мании и диети само говорят за това че съответния организъм не е у ред. Особено тоя намиращ се в черепната кутия.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При големо обедняване на достатъчно маса народ винаги следва рИвалюцияааааа
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз ям предимно Е-та, консерванти, подсладители, набухватели, стабилизатори, ароматизатори и имитатори. За вас не знам.
11
20
 
8
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Много работници имат по-високи заплати от много мениджъри.
10
3
 
12
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Дрън дрън та пляс. Ако кажем че шефа е по-умен от раята, би трябвало да яде по-малко и по-евтино като е скъпо. Аз примерно яко си намалих количеството на какво си позволявам. Лошото е, че я карам на зеленчуци, а не на хляб и месо. Пък те са двойно по-скъпи.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да помогнем на Дебелян Пеевски и Баце да крадат повече.
8
3
 
31
 
! Отговори
Елементарно... преди 10 месеца
Шефовете все по-богати,работещите - все по бедни! Първите се чудят какъв цвят бентли да си купят,вторите се чудят към Терминал 2 или да си търсят и втора работа!А за инфлацията - споко топ финансист Кокорчо шА ви опраЙ! Веднъж вече успя,но не му стигна време да фалира държавата... Сега вече и гербера3тите и ДъПъСъ - то са в сбирщайна,това е краят на милата ни родина!
7
3
 
41
 
! Отговори
хмм преди 10 месеца
По-безсмислена статия не бях чел. Някакъв опит за разделение ли е това? А и начинът на разделение е много относителен. Има отрасли, в които служители без опит започват на 2-3000лв заплата, а други в които "мениджъри" с 10+ години опит не успяват да стигнат такива заплати. Стига сте се опитвали да разделите хората и да ги настройвате един срещу друг, докато главата на змията си прави каквото иска
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И лучец яж, водица пий, че пак поглеж - кради, Дебялене, кради!
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шефовете нагъват уиски и филета, бачкаторите люскат бира с мезета. Е, и! На НСИ колко години им отне да направят тая революционна статистика?
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А кога шефовете ще почнат да плащат извънредния труд?Тя инфлацията изяжда спестяванията само ако спестяванията са в кеш.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
A Пеевски по колко прасета яде сега в сравнение с преди? А Баце по колко тона луканка в сравнение с преди? Това е важното.
2
2
 
29
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 10 месеца
Инфантилна статия.
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Демек статия за делене на класи и никакъв друг смисъл.