Глад за работна ръка по Черноморието, наемат хора от Турция, Молдова, Киргизстан, Непал

Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал
8 юли 2023 14:24, Елка Василева
213
Глад за работна ръка по Черноморието, наемат хора от Турция, Молдова, Киргизстан, Непал
Снимка: bTV

Много чужденци ще бъдат наети да работят това лято по българското Черноморие. Търсят се хора както със специфично, така и без никакво образование. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в региона на Бургас са обявени около 6000 свободни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Най-голям е интересът на работодателите към наемането на граждани от Турция 30%, следват Молдова, Киргизстан и Узбекистан. Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал - работник кухня, сервитьор, камериер и хигиенист, посочва bTV.

Още по темата
Стелиян Тибериус идва от румънския град Търговище. Работи като главен готвач в един от хотелите в курорта Слънчев бряг вече седма година.

„Кандидатствах като главен готвач в няколко хотела и ме назначиха в „Слънчев бряг“. Всичко като условие - заплата, настаняване, беше ОК, пасна ми. Работодателите са ОК, сериозни и наистина има място за развитие и за другите деца, които сега могат да завършат, за да възстановим туризма, който пропада заради липса на персонал“, каза Стелиян Тибериус  - главен готвач.

По морето все повече хотелиери разчитат на работници от трети страни. Наемат се служители и от Индия, Непал и Бангладеш.

„Ако някой ми беше казал преди 10-15 години, че в България ще идват чужденци да работят, нямаше да повярвам. Тенденцията действително се увеличава. Все повече колеги наблягат на чужденците, защото те идват за сезона, а не е нужно да ги поддържат целогодишно“, обясни хотелиерът Румен Мончев.

Част от персонала в хотели са румънци, унгарци, украинци и турци. Високия процент на работниците от Турция по българските курорти тази година хотелиерите обясняват така: „След неприятностите, които станаха в Турция със земетресението, много хотели там затвориха, на практика невъзможно е да работят и тези хора търсят препитание насам. Естествено тук заплатите са по-добри, хората са по-доволни и все пак идват в Европа. Натискът да работят в Европа на хората от близкия Изток и Азия все повече се увеличава“, каза Румен Мончев.

От Дирекция „Регионална служба по заетостта“ отчитат няколко причини, които обясняват кризата на кадри в туризма.

„Намаляване броя на трудоспособното население в България и оттам и намаляване броя на регистрираните търсещи работа лица в бюрата по труда. Друг фактор, който оказва влияние за недостига на кадри в туризма, това е съответствието между търсенето и предлагането на работна сила. Поради тази причина говорим за дефицит на квалифицирани кадри“, заяви Пенка Кирилова - директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас.

За да не се задълбочава проблемът с липсата на български работници, хотелиери предлагат да се отпускат стипендии на ученици и студенти, обучаващи се в различните училища по туризъм.

От Агенцията по заетостта също търсят решение на проблема с липсата на кадри, който се усеща най-осезаемо при неквалифицирания персонал.

Периодично се организират безплатни курсове по професии, свързани с туристическия бранш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
14
 
! Отговори
Е, това са преди 9 месеца
Последиците от управлението на бранша от комунистите с куфарчетата и техните ко- пилета. Ако не се вземат незабавни мерки от държавата, до година туризма ще е спомен. А решенията са болезнени, натрупани във времето.
146
0
 
23
 
! Отговори
Мухаха преди 9 месеца
Индия ... Непал... Бангладеш .... Страни с вековни традиции в хигиената и здравеопазването . Родните мазохисти - любители на Черномирието ни да си носят медикаменти против хранителни отравяния че имодиума може вече да е свършил по аптеките.
145
2
 
19
 
! Отговори
Жжээф преди 9 месеца
Хрантутим десетки хиляди усраинци в 5 * хотели,защо не се хванат на работа? Мамицата им нагла.
144
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За кой ще работят? Нали реват че няма туристи
143
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че кой работи на черноморието. Там само чакат да ти вземат парите.
142
0
 
17
 
! Отговори
ИМА ЛИ РОМ и РОМКА преди 9 месеца
БЕЗ ТЕЛК И БЕЗ ПЕНСИЯ ПО БОЛЕСТ ?
141
0
 
15
 
! Отговори
ъъъ преди 9 месеца
Да бе - да им отпускат стипендии да учат в училища по туризъм и да не мислят за после . А послето е сезонна работа, 2-3 месеца на по 16 часа за никаква заплата и 9 месеца гладуване и чакане хотелиерът да ги призове за въпросните 2-3 месеца.
140
1
 
10
 
! Отговори
НИКАКВИ ДЕТСКИ преди 9 месеца
И ПОМОЩИ ЗА "ДЕЦА РАЖДАТ ДЕЦА "
139
0
 
21
 
! Отговори
Лупа яко преди 9 месеца
И жриците вече като чуят за българското море,отказват офертите на работодателите.Един приятел заведе жена си/американка/ на слънчака,и тя го питала защо всички цервитьори,бармани,таксиджии и продавачи по магазините са ,,кафяви българи" а всички останали са бели.Та той я поизлъгал нещо там колкото да се не изложи.Тя така и не разбрала че в България са останали единствено пенсионерите и тия от ,,боята".
138
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Незнач 1200лв заплати по градовете. Цаца с две бири 30лв после що не идва никой. Не можем.. тия дето могат знаят ,че не си струва.
137
0
 
20
 
! Отговори
Тази новина е виц преди 9 месеца
Непалци и непалки от всички страни, обединявайте се за благото на българския хотелиер! Без вас, той е загинал!
136
1
 
21
 
! Отговори
Хаха ха преди 9 месеца
Едно време червеният капиталист викаше - напускай -10 чакат за местото тиТолерантен сьм нека сега останалите -9 дето чакат да му работят , ще се пиша украинец
135
2
 
14
 
! Отговори
1n преди 9 месеца
бегайте ве, некфи талибани, не съм стъпвал от години и не възнамерявам да стъпя. има къде да си дам парите с кеф и за добро обслужване
134
4
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
Да наемат украинци, да работят, да си изкарват хляба с труд. Не само да лежат по плажовете и да ги храним безплатно, че и пари да им даваме. Да работят като българите, обществото ще ги приеме, няма проблем.
133
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия с украинците свършиха тия помощи от месеци ама копейките продължават да взимат рубли и не спират
132
0
 
19
 
! Отговори
Лятото свърши.. преди 9 месеца
те още търсят
131
1
 
18
 
! Отговори
Тошо преди 9 месеца
Колко и какви български манджи знае един готвач от Непал.....??!
130
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди наемаха Украинци, като имаше и доста хубави и дашни девойки измежду тях, но сега като им дават 90 лв на ден и безплатно спане и хранене и вече не искат да работят, та почнаха да наемат от Киргизстан
129
0
 
8
 
! Отговори
гларусите преди 9 месеца
дойдоха в Пловдив. Няма ги вече чейнчаджиите и корекомите, руските групи.
128
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нито всички бизнесмени по морето са мутри нито всички плащат по 1000 лв заплата.Хеитъри