Глад за работна ръка по Черноморието, наемат хора от Турция, Молдова, Киргизстан, Непал

Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал
8 юли 2023 14:24, Елка Василева
213
Глад за работна ръка по Черноморието, наемат хора от Турция, Молдова, Киргизстан, Непал
Снимка: bTV

Много чужденци ще бъдат наети да работят това лято по българското Черноморие. Търсят се хора както със специфично, така и без никакво образование. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в региона на Бургас са обявени около 6000 свободни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Най-голям е интересът на работодателите към наемането на граждани от Турция 30%, следват Молдова, Киргизстан и Узбекистан. Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал - работник кухня, сервитьор, камериер и хигиенист, посочва bTV.

Още по темата
Стелиян Тибериус идва от румънския град Търговище. Работи като главен готвач в един от хотелите в курорта Слънчев бряг вече седма година.

„Кандидатствах като главен готвач в няколко хотела и ме назначиха в „Слънчев бряг“. Всичко като условие - заплата, настаняване, беше ОК, пасна ми. Работодателите са ОК, сериозни и наистина има място за развитие и за другите деца, които сега могат да завършат, за да възстановим туризма, който пропада заради липса на персонал“, каза Стелиян Тибериус  - главен готвач.

По морето все повече хотелиери разчитат на работници от трети страни. Наемат се служители и от Индия, Непал и Бангладеш.

„Ако някой ми беше казал преди 10-15 години, че в България ще идват чужденци да работят, нямаше да повярвам. Тенденцията действително се увеличава. Все повече колеги наблягат на чужденците, защото те идват за сезона, а не е нужно да ги поддържат целогодишно“, обясни хотелиерът Румен Мончев.

Част от персонала в хотели са румънци, унгарци, украинци и турци. Високия процент на работниците от Турция по българските курорти тази година хотелиерите обясняват така: „След неприятностите, които станаха в Турция със земетресението, много хотели там затвориха, на практика невъзможно е да работят и тези хора търсят препитание насам. Естествено тук заплатите са по-добри, хората са по-доволни и все пак идват в Европа. Натискът да работят в Европа на хората от близкия Изток и Азия все повече се увеличава“, каза Румен Мончев.

От Дирекция „Регионална служба по заетостта“ отчитат няколко причини, които обясняват кризата на кадри в туризма.

„Намаляване броя на трудоспособното население в България и оттам и намаляване броя на регистрираните търсещи работа лица в бюрата по труда. Друг фактор, който оказва влияние за недостига на кадри в туризма, това е съответствието между търсенето и предлагането на работна сила. Поради тази причина говорим за дефицит на квалифицирани кадри“, заяви Пенка Кирилова - директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас.

За да не се задълбочава проблемът с липсата на български работници, хотелиери предлагат да се отпускат стипендии на ученици и студенти, обучаващи се в различните училища по туризъм.

От Агенцията по заетостта също търсят решение на проблема с липсата на кадри, който се усеща най-осезаемо при неквалифицирания персонал.

Периодично се организират безплатни курсове по професии, свързани с туристическия бранш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фалирайте, мутри! Искате робски труд от чужбина, разчитате, че хората там са закъсали и няма да се оправят с вас, а после като не изкарате пари, ще искате помощи от правителството, т.е. от нас. Замислете се защо не работят българи за вас. Защо хората ходят в Гърция и Турция.
126
1
 
25
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
То лятото свърши докато ония от Непал ще пристигнат с камилите!
125
0
 
34
 
! Отговори
Истина преди 10 месеца
Индийците който идват са от ниските касти, те са готови на всичко само и само да се махнато т индия защото там за тях няма никаква работа, а там където ги вземат ги приравняват на ***, и техните деца са на това равнище, иначе в България колкото и да е зле са равни с всички други! Само че искаме ли още тъмни братя, това ли е целта която гони правителството ни, за работодателите знаем, алчни до костите! на думи се развиваме реално пропадаме!!
124
0
 
17
 
! Отговори
митачето 30г преди 10 месеца
на всека втора витрина и врата търсиме персонал и номерче, незаменими хора нямало...а защо няма персонал самите работодатели не се запитат или просто знаят истината но не им пука засега,или както казваше един преподавател в университета икономиката ни се крепи на сферата на услиги,събиране на данъци,далавери а не на призводство и технологии
123
0
 
19
 
! Отговори
Хк преди 10 месеца
Българските хотелиери ако наистина обичат морето, да идат да видят Титаник
122
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
от непал тази ми е позната гледа индийски песни
121
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България работодателите търсят първо роми и после българи. Заради български работодатели хората избягаха за да робуват по чужбина.
120
0
 
21
 
! Отговори
Стар дедо преди 10 месеца
Несигурна работа днеска има,утре няма.Ама за заплатите много лъжат журналистите-не дават толковаКой се хваща на такава...Предимно млади момчета и момичета за кратко 1,2 месеца и толкова после даже и на борсата не го признават за стаж.
119
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цял живот лъжат и мажат, заплати в плик, данъци нула, за затвора са само!
118
0
 
9
 
! Отговори
змей преди 10 месеца
Има работодатели и "работодатели", работници и "работници". Най-приятен е варианта, когато "работодателите" си наемат "работници".
117
1
 
45
 
! Отговори
Независим преди 10 месеца
Прегледах обявите за работа преди месец в морските курорти.Заплатки от по 1000 лв.Начи за алчните работодатели летния сезон бил ден-година храни,но искат да плащат на работниците заплати от нивото преди 6-7 години.***...и маймуни не заслужавате да ви работят.
116
0
 
32
 
! Отговори
змей преди 10 месеца
Непалците от коя маалъ са?!
115
11
 
9
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 10 месеца
Ше вкараме всякакви хора, бълагрите трябва да се притопят, те не ни трябват , трябва да изчезнат. Скоро даваме паспорти на всики украинци. Слава Украине!
114
1
 
16
 
! Отговори
Хаха ха преди 10 месеца
Абе как глад работодателя вика за мястото ти отвьн чакат още -20 опичай си акьлаЗначи няма глад ще идат другите -19 да му работят за мерси
113
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От непал бачкаш цял сезон за самолетен билет
112
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За готвачите вижте Манчев какви хора са готвачи по ресторантите толкоз не знам тия спамаджи дето касиерка взимала 2000лв чисто готвач под 5 бона нямало пак същото време най добре платени в държавния сектор изключвам така наречвните ИТ (съпорт) имдустриятаю
111
0
 
9
 
! Отговори
немец преди 10 месеца
До АнонименКолко сте прави да знаете... Куче в германия, ехе... то има статут, родословие...
110
2
 
22
 
! Отговори
Янко преди 10 месеца
50 години в България лъжат че плащат, а персонала лъже че работи. Тази славна традиция вече ще е с международно участие! А турисите от Европа ще ви излъжат че ще дойдат пак да се порадват на Българската мизерия!
109
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Мда Един сириец беше казал на времето, че по-добре куче в Германия, отколкото човек в България :)))
108
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Намаляване броя на трудоспособното население в България и оттам и намаляване броя на регистрираните търсещи работа лица в бюрата по труда....Не бе калинки такива! ИЗГОНВАНЕ на трудоспособното население навън от алчни и безмозъчни пишман бизнесмени със изтърканата фраза "за твоето място колко народ, чака"...Е, вече не чака!!? Оправяйте се *****и такива!