Глад за работна ръка по Черноморието, наемат хора от Турция, Молдова, Киргизстан, Непал

Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал
8 юли 2023 14:24, Елка Василева
213
Глад за работна ръка по Черноморието, наемат хора от Турция, Молдова, Киргизстан, Непал
Снимка: bTV

Много чужденци ще бъдат наети да работят това лято по българското Черноморие. Търсят се хора както със специфично, така и без никакво образование. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в региона на Бургас са обявени около 6000 свободни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Най-голям е интересът на работодателите към наемането на граждани от Турция 30%, следват Молдова, Киргизстан и Узбекистан. Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал - работник кухня, сервитьор, камериер и хигиенист, посочва bTV.

Още по темата
Стелиян Тибериус идва от румънския град Търговище. Работи като главен готвач в един от хотелите в курорта Слънчев бряг вече седма година.

„Кандидатствах като главен готвач в няколко хотела и ме назначиха в „Слънчев бряг“. Всичко като условие - заплата, настаняване, беше ОК, пасна ми. Работодателите са ОК, сериозни и наистина има място за развитие и за другите деца, които сега могат да завършат, за да възстановим туризма, който пропада заради липса на персонал“, каза Стелиян Тибериус  - главен готвач.

По морето все повече хотелиери разчитат на работници от трети страни. Наемат се служители и от Индия, Непал и Бангладеш.

„Ако някой ми беше казал преди 10-15 години, че в България ще идват чужденци да работят, нямаше да повярвам. Тенденцията действително се увеличава. Все повече колеги наблягат на чужденците, защото те идват за сезона, а не е нужно да ги поддържат целогодишно“, обясни хотелиерът Румен Мончев.

Част от персонала в хотели са румънци, унгарци, украинци и турци. Високия процент на работниците от Турция по българските курорти тази година хотелиерите обясняват така: „След неприятностите, които станаха в Турция със земетресението, много хотели там затвориха, на практика невъзможно е да работят и тези хора търсят препитание насам. Естествено тук заплатите са по-добри, хората са по-доволни и все пак идват в Европа. Натискът да работят в Европа на хората от близкия Изток и Азия все повече се увеличава“, каза Румен Мончев.

От Дирекция „Регионална служба по заетостта“ отчитат няколко причини, които обясняват кризата на кадри в туризма.

„Намаляване броя на трудоспособното население в България и оттам и намаляване броя на регистрираните търсещи работа лица в бюрата по труда. Друг фактор, който оказва влияние за недостига на кадри в туризма, това е съответствието между търсенето и предлагането на работна сила. Поради тази причина говорим за дефицит на квалифицирани кадри“, заяви Пенка Кирилова - директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас.

За да не се задълбочава проблемът с липсата на български работници, хотелиери предлагат да се отпускат стипендии на ученици и студенти, обучаващи се в различните училища по туризъм.

От Агенцията по заетостта също търсят решение на проблема с липсата на кадри, който се усеща най-осезаемо при неквалифицирания персонал.

Периодично се организират безплатни курсове по професии, свързани с туристическия бранш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
Сервитьорка можела да изкара и 100 на вечер...да,ама може и да не изкара и за такси да се прибере след работа.Несигурно брат,страшно несигурно,а ако имаш заем банката не чака...нали.При това тази работа е само за един,два месеца в годината,после какво правим,а?
66
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Извънземни наемат ли ?
65
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е нали има много украинци,защо търсят турци и индийци?
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бонго Бонго-Важното е че жена ти и дъщеря ти са доволни...
63
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази година сервитьори и бармани по морето догодина нарко пласьори в София и Пловдив такива са вносните служители.
62
2
 
25
 
! Отговори
AAA преди 10 месеца
да си допълня, 1200 лева, а цените в супермаркета на 50% от стоките са със 30% по високи от тези в Германия. Пълен смях..... съвсем честно не знам как всичко функционира тука още... супер кофти за хората
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Опит няма как като си по 1 месец всяка година. Ще ти трябва 70 г. по 1 месец трябва на Созопол.
60
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
доколкото разбрах наемат от Непал,Индия ,Бангладеш,плащат им заплати от нашите данъци за да обслужват армия от украински туристи които вече година и половина киснат по хотелите без пари .А ние подготвяме 30 000 армия за да им браним интересите.Поправете ме ако нещо греша
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дупетати от Непал Африка и др. е доста по-изгодно на 300 лева заплата. А не сега на 13 бона. Държавата няма да тегли заеми за заплати а и в Африка и Азия е доста по-евтино. Може да излезем и от ЕС и бг ще е на печалба. вместо заеми в евра.
58
3
 
16
 
! Отговори
AAA преди 10 месеца
след 2-3 години даже и тия от Бангладеш и Молдова няма да дойдат за тези невероятни 1200 лева за 6 дни работна седмица по 12 часа хаххахах . най тъпата държава сме, по не по едно нещо сме първи
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма по добри от непалските сервитьори носят много и от Таджикистанските готвачи . Какво сам си го направиш никой не може да ти го направи.Подиграваха се с години на персонала си сега ще им работят .....
56
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 58.Ето ви примерно,:Сервитьорка -1500 лв.брутоБарман-1600-1800 лв.брутоКамериерка-1100 лв.Сервитьор може на ден спокойно да получава по 100 бакшиш на вечер ,барман също .Заплата на сервитьор месечно е около 3 до 4 ,на барман малко повече .Камериерките също получават бакшиши малко осъзнай се преди да го говориш
55
5
 
5
 
! Отговори
Да го видя преди 10 месеца
Да заповядат. Млади, енергични, работливи. Да пооправят ганьовския калпав ген. Само, че се чудя защо някой ще дойде тук. В Англия целия персонал е от Индия, Пакистан и Бангладеш. Третирани са добре, платени са, могат да работят забрадени и както си пожелаят, но те ще дойдат при *** балкански да ги гледа накриво и експлоатира? Хайде, да видим как мутрохотеливра ще промени булгаар булгаар манталитета?
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 42.И опит братле 7г. Не само в Бг пак ти казвам кажи къде. 3000лв нето знаеш че е друго бруто. Бих дошъл не толкова за парите.В Бг вземаш 3К и си ок .Не плащаш наем,данъците ниски .А ако си Лондон 1500 паунда месечно за стая под наем,карта за метро 300 на месец .И оставаш с нищо края на месеца
53
7
 
6
 
! Отговори
В. Магриотов преди 10 месеца
Аз давам 700 лева , повече няма. Който иска.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бонго Бонго-и дъщеря ти ще е доволна...
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре де - Македонски ром.Има ги и такива.
50
2
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Мутренски мечти и миражи.Работодателите искат да наемат чужденци,но желаещи няма.Днес е осми юли ,а те тепърва ще назначават персонал.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Говоря за северното Черноморие, там брулят яко, но на мутрите приоритетите са им бедняците на Европа, не се интересуват за българските туристи :)) Все пак като видят че е българин му правят отстъпка, не са чак толкова лоши :))) Иначе навремето си беше кеф да работиш по курортите, хем може да шибнеш некоя сервитьорка, но сега търсят непалци :)))
48
0
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 10 месеца
И непалците ли избягаха?