Глад за работна ръка по Черноморието, наемат хора от Турция, Молдова, Киргизстан, Непал

Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал
8 юли 2023 14:24, Елка Василева
213
Глад за работна ръка по Черноморието, наемат хора от Турция, Молдова, Киргизстан, Непал
Снимка: bTV

Много чужденци ще бъдат наети да работят това лято по българското Черноморие. Търсят се хора както със специфично, така и без никакво образование. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в региона на Бургас са обявени около 6000 свободни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Най-голям е интересът на работодателите към наемането на граждани от Турция 30%, следват Молдова, Киргизстан и Узбекистан. Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал - работник кухня, сервитьор, камериер и хигиенист, посочва bTV.

Още по темата
Стелиян Тибериус идва от румънския град Търговище. Работи като главен готвач в един от хотелите в курорта Слънчев бряг вече седма година.

„Кандидатствах като главен готвач в няколко хотела и ме назначиха в „Слънчев бряг“. Всичко като условие - заплата, настаняване, беше ОК, пасна ми. Работодателите са ОК, сериозни и наистина има място за развитие и за другите деца, които сега могат да завършат, за да възстановим туризма, който пропада заради липса на персонал“, каза Стелиян Тибериус  - главен готвач.

По морето все повече хотелиери разчитат на работници от трети страни. Наемат се служители и от Индия, Непал и Бангладеш.

„Ако някой ми беше казал преди 10-15 години, че в България ще идват чужденци да работят, нямаше да повярвам. Тенденцията действително се увеличава. Все повече колеги наблягат на чужденците, защото те идват за сезона, а не е нужно да ги поддържат целогодишно“, обясни хотелиерът Румен Мончев.

Част от персонала в хотели са румънци, унгарци, украинци и турци. Високия процент на работниците от Турция по българските курорти тази година хотелиерите обясняват така: „След неприятностите, които станаха в Турция със земетресението, много хотели там затвориха, на практика невъзможно е да работят и тези хора търсят препитание насам. Естествено тук заплатите са по-добри, хората са по-доволни и все пак идват в Европа. Натискът да работят в Европа на хората от близкия Изток и Азия все повече се увеличава“, каза Румен Мончев.

От Дирекция „Регионална служба по заетостта“ отчитат няколко причини, които обясняват кризата на кадри в туризма.

„Намаляване броя на трудоспособното население в България и оттам и намаляване броя на регистрираните търсещи работа лица в бюрата по труда. Друг фактор, който оказва влияние за недостига на кадри в туризма, това е съответствието между търсенето и предлагането на работна сила. Поради тази причина говорим за дефицит на квалифицирани кадри“, заяви Пенка Кирилова - директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас.

За да не се задълбочава проблемът с липсата на български работници, хотелиери предлагат да се отпускат стипендии на ученици и студенти, обучаващи се в различните училища по туризъм.

От Агенцията по заетостта също търсят решение на проблема с липсата на кадри, който се усеща най-осезаемо при неквалифицирания персонал.

Периодично се организират безплатни курсове по професии, свързани с туристическия бранш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
14
 
! Отговори
Работа само преди 10 месеца
В чужбина никога за българска комунистическа и з м е т свързана с ДС.За смешни пари и с големите претенции!
86
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-кротки от нас нема да намерят, но щом са решили да вкарват непалци като работна ръка, да са живи и здрави :))))
85
0
 
22
 
! Отговори
Лайноморието преди 10 месеца
Стана топ дестинация за киргизстански туристи чудно е ще стане по зле от сомалийско гето.
84
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе кой бачка за 1200лв вие луди ли сте?! Имам приятел готвач, чисто взима 5ка, официално се разписва за 1000 и нещо.
83
0
 
26
 
! Отговори
иван преди 10 месеца
Ще работят един месец и след като не им платят ще има Сбогом Гергино. Познат план .
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ААА все пак било Еврипа вика тоя, и от парите са доволни вика, а... А бе мани я тая Европа, искам като едно време само прегладнели българи по черноморието
81
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 101За 2300 евро отишъл в Австрия ,мен намери си една нормална работа в БГ.Вместо да ходиш за 2 хиляди евро по други държави
80
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така не се прави бизнес. И тези ще разберат че не се плаща добре и мълвата ще се разнесе из чуждите държави. Така може да загубят и чужди туристи.
79
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бойко каза, че трябват овчари, програмистите да ходят да пасат овце. Сега могат да пратят лекарите да серверат шопски салати и шкембе по морето. Така е като управляват простаците ше има проблеми! Бай Тошо ***, Бойко Борисов ***.
78
0
 
14
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
До106. Не е така. Много българи и българки от десетилетия работят частни хотели на Швейцария, Бавария Хесен, горната част на Германия , Люксембург,Австрия и другаде в ЕС. И това е нормално. От по бедните към по богатите
77
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е как да има "глад за работна ръка" след като милиони българи стоят без работа??? Вие подигравете ли ни се?? Никакви киргизстанци... ДА НАЕМАТ БЪЛГАРИ И ДА ИМ ПЛАЩАТ ДОБРЕ! Това е единственото решение.
76
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Работя в Австрия,Ски Курорт-Нормално Летния сезон е по-слаб...Правя само закуски,подготвям си ги за другата сутрин..Парите са ми винаги едни и същи-Пак казвам БЕЗ Значение от сезона...2300 Евро Чисти.14,30 часа съм си във стаята.40 часа работна седмица.Веднъж в месеца са 48С ПЪЛНИ осигуровки, Адресна регистрация и Безплатен престой естествено.Хайде -Вие ми кажете...коя за Бога сила ще ме върне към наште Кухни и Хотели...нито се пържа на печки ....нито работя До когато Има Хора...нито нищо.
75
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Пълно е с безработнои инженери , програмисти и физици и са безработни цял живот. Няма никаква работа а заплати са много ниски.
74
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 98учете за инженери , програмисти и физици , иначе ще работите като тези 12часа дневно за 1200лв. на месецБарман ,сервитьор са на по 3/4К месечко докато готвач на 5 .Защо мислиш че някой от другия край на света идва в БГ да бачка за 1200 лева ли ?
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
учете за инженери , програмисти и физици , иначе ще работите като тези 12часа дневно за 1200лв. на месец.. И непалците ще ви колят с кукри
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз затова ходаля на Гърция щото ми сервират, готвят и чистят бели,образовани българи. Тия непалци ги дарувам на Вазе.
71
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Do 86.Ти добре ли си ??Какво такси бе,ти си на курорт,работодателя ти осигурява транспорт и квартира до работа.Кое е страшно и несигурно?.С сезона е 4 месеца по принцип ,може да бъде и 5 ако го открият през април.И не всички са на социални помощи като теб,хората си остават бакшиши.200 лева бакшиш на вечер за барман и сервитьор за някой барове е нормално.Защо мислиш че идват тук от другия край на света да работят.
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бонго Бонго-ЯВНО от опит говориш...
69
2
 
29
 
! Отговори
tam e taka преди 10 месеца
Еми след дълги години експлоатация накрая така става. Всички знаем, че там почивен ден няма. Осигуровки също няма. Всичко е в пликче или на бакшиши. Отношение от повечето шефове - нулево.
68
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ко стана, бе ?? Нали сезонът щеше да е "страшната работа" ??? Вместо това, самолетите празни, плажовете празни, а вече няма и индианци да им работят на алчните мутрагени ??? Даже и пиарския номер с министърката на плажа не мина. Но затова пък сме първи авери със Зеленски, праскаме селфита с него, и пращаме оръжия за убиване. С което правим Черно Море едно "по-сигурно и чисто място" за почивка. Честито на печелившите!