Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно

Хората в Индия са на другия край на класацията
233
Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно
Снимка: Pixabay

Тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа дейност, приемане на храни с високо съдържание на захар: много са факторите, които влияят върху начина на живот на хората и на тяхното здраве.

Здравната организация Medical Aid е проучила данните за 50 държави по отношение на пет от тези фактора, а именно: затлъстяване, липса на физическа активност, консумация на алкохол, тютюнопушене и болести, предавани по полов път. Като източници са използвани данни на Световната здравна организация (СЗО), CIA Factbook и Wisevoter, пишат няколко немскоезични издания. Въз основа на това е съставена класация, резултатите от която донякъде изненадват, пише Дойче веле.

В България и Латвия хората живеят най-нездравословно

България оглавява класацията и е страната с най-нездравословен начин на живот, посочва швейцарският сайт nau.ch. Всеки трети българин пуши цигари и изпива по 11,2 литра алкохол годишно, уточнява изданието. А германският "Щерн" добавя към картината и още три факта: 38,5% от българите не се движат достатъчно, съответно една четвърт от населението на страната е затлъстяло, а случаите на предавани по полов път болести са 16 на 100 хиляди души. Това обаче не е лош показател, ако го сравним например с класираната на десето място, тоест стояща значително по-добре от България, Южноафриканска република, където случаите на предавани по полов път болести са цели 37 на 100 хиляди души, става ясно още от касацията.

Веднага след България на второ и трето място са поставени Латвия и Аржентина, а първата десетка се допълва от САЩ, Литва, Хърватия, Унгария, Естония, Германия и ЮАР.

Ето и конкретните данни за Германия, поставена на девето място в тази класация: консумацията на алкохол е средно по 10,6 литра на човек годишно, всеки пети германец (19,9%) пуши цигари, 42 процента от хората не са достатъчно активни физически, 22,3 на сто от населението страда от затлъстялост, а случаите на предавани по полов път болести са 15 на 100 хиляди души, пишат "Щерн" и RTL.

Индийците живеят най-здравословно

В другия край на класацията, тоест страните, в които хората водят най-здравословен начин на живот, са Индия, Исландия и Швеция. Само 5,2% от индийците пушат, а затлъстели са около 3,9% от хората в тази страна. Също и броят на случаите на болести, предавани по полов път, е много нисък в Индия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: здравеалкохолцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вие не ги мислете българите. Ние сме древна нация със собствен език и азбука. Ходим по жарава и играем хоро в лед. Ние ще пребъдем, а вас ще ви унищожат жендерите. С нами Бог!
198
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
*** в София нещо много грозни жените като се разходиш, защо така? В Братислава видях доста по-красиви при една обикновена разходка.
197
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 186 Не е мързел, а безнадеждност. Помислете върху това!
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква е тази снимка на класически американки, най-вероятно в Тексас?
195
0
 
4
 
! Отговори
Кило преди 9 месеца
На снимката виждам три *** от по 150 кг , къде има такива същества . Не в Африка , бил съм там
194
0
 
5
 
! Отговори
Демек преди 9 месеца
Ставаме американци
193
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Публикуваната снимка не е от България. Не че няма да намериме прекалено пълни хора и у нас, но разхождайки се по София вчера просто не видях подобни хора, по - скоро добре подържани . Докато при разходката ми в Лондон преди няколко дни видях точно такива. Интересно какви хора изследването е изследвало
192
3
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 9 месеца
Интересно. Защо индийците дет живеят най-здравословно....живеят най- малко??? Второ - алкохола. Аз по -големи прасета /sorry/ от населението в държавите на север не съм виждала. Те просто пият за да се напият, друго просто не знаят. По нашите ширини- поне от мой опит, хората /или поне повечето/ имат култура на пиене . У нас пияните са значително по- малко. Така , че ...sorry, за хвърлени те пари за изследвания.
191
0
 
4
 
! Отговори
Въпросът е : преди 9 месеца
как да сме прости без да ни личи?
190
2
 
6
 
! Отговори
ЧЪРЧИЛ преди 9 месеца
Това са ганьоландците. Колкото по-*** и чалгарски народ, толкова по-нездравословно. Иначе, пилони, носии, играят хора и лапат на москва.
189
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Общество на крайностите- евтини токсични храни, прекаляване с алкохол, цигари, опияняващи вещества, други бъхтят в залите и пият по шепа добавки, трети кожа и кости, със татуси и корекции на лекарства за диабетици и еднакви като клонирани и всеки във собствен розов свят на фантазиите и комфорта. Малко нормални, трезво мислещи и с мярка на всичко земно......
188
0
 
17
 
! Отговори
ВИЖТЕ УЧЕНИЦИТЕ преди 9 месеца
Какви жени, ДЕЦА - минете покрай някое училище на 100тина метра от и гледайте какво става - ученички (основно момичета, не момчета) ходят захапали цигара, а в ръцете на момчетата най-често се виждат енергийни напитки, вафли и кроасани. И естествено всяко трето-четвътро момиче на 15-16 годишна възраст вече има затлъстяване, вкл и целулит може да се види. А момчетата - отпуснати като торби с пясък. Какво са очакваме, когато употребата на алкохол и цигари започва в тийн възраст, а за храна и спорт.
187
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е вярно , аз готвя вкъщи и не изглеждам като тези на снимката . Но една баничка е по- евтина от едната салата и нещо което е сготвено , а трябва и време .
186
2
 
22
 
! Отговори
Red hardliner преди 9 месеца
10 ноември 1989 година беше една еуфория, едни големи надежди, които в крайна сметка се превърнаха в едни жестоко провалени илюзии. Дали защото сме били наивни, дали защото сме били лековерни, дали защото дисидентите сме били без реален политически опит, но всички тези илюзии се сринаха. Всъщност ние никога не сме се наричали дисиденти, наричахме се неформали. Хората си бяха създали една много лъскава картинка за представите си за демокрацията. Те си представяха, че ще запазим всичко, което е създадено от социализма, особено в социалната политика, но ще получим допълнително и целият онзи л
185
1
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 9 месеца
Отговорът на въпросът е разбира се комплексен!Всички фактори са изброени в статията, всеки може да си ги препише и сам реши какво да прави!И защо не сме образцова нация, за пример на другите !?
184
4
 
2
 
! Отговори
феик преди 9 месеца
като не пушите и сте ги спрели , не пиете , неяжте месо, консерви, като вегетариянци чай за детокс, хляб от по-скъпия, бъдете умни - обичайте русия, но и швейцария и ФРГ, неллайте срещу половината свят . Тогава идва времето - пушете с пииване и нищоправенето и осмислянето на състоянието в заобикалящата ме България с кеф.
183
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
До Анонимен-182--Ти под спортуване какво имаш предвид? Ски на Сен Мориц и сърф на Феррадура
182
0
 
24
 
! Отговори
Пена преди 9 месеца
Ако не пиехме - живота в банановата республика на Пеевски щеше да е съвсем непоносим!
181
2
 
28
 
! Отговори
до 82 преди 9 месеца
800 евро взима касиерка в магазина. Продавачка с 3ти клас. Иначе кой и пречи да тренира на лостовете пред блока?! Пари ли струва?! Или да обикаля сутрин или вечер на спринт панелката в гетото?! Не, не струва пари. Всичко е до манталитет. А именно най-бедните се хранят най-зле. Редят се за канцерогенни банички с палмова мазнина сутрин, излизащи като тегли човек чертата колкото домашна такава с най-добрите продукти на пазара. Мързел. Манталитет. Ценности. Да се храниш добре не струва пари.
180
0
 
2
 
! Отговори
До 185 преди 9 месеца
То пък едно самочувствие...