Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно

Хората в Индия са на другия край на класацията
233
Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно
Снимка: Pixabay

Тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа дейност, приемане на храни с високо съдържание на захар: много са факторите, които влияят върху начина на живот на хората и на тяхното здраве.

Здравната организация Medical Aid е проучила данните за 50 държави по отношение на пет от тези фактора, а именно: затлъстяване, липса на физическа активност, консумация на алкохол, тютюнопушене и болести, предавани по полов път. Като източници са използвани данни на Световната здравна организация (СЗО), CIA Factbook и Wisevoter, пишат няколко немскоезични издания. Въз основа на това е съставена класация, резултатите от която донякъде изненадват, пише Дойче веле.

В България и Латвия хората живеят най-нездравословно

България оглавява класацията и е страната с най-нездравословен начин на живот, посочва швейцарският сайт nau.ch. Всеки трети българин пуши цигари и изпива по 11,2 литра алкохол годишно, уточнява изданието. А германският "Щерн" добавя към картината и още три факта: 38,5% от българите не се движат достатъчно, съответно една четвърт от населението на страната е затлъстяло, а случаите на предавани по полов път болести са 16 на 100 хиляди души. Това обаче не е лош показател, ако го сравним например с класираната на десето място, тоест стояща значително по-добре от България, Южноафриканска република, където случаите на предавани по полов път болести са цели 37 на 100 хиляди души, става ясно още от касацията.

Веднага след България на второ и трето място са поставени Латвия и Аржентина, а първата десетка се допълва от САЩ, Литва, Хърватия, Унгария, Естония, Германия и ЮАР.

Ето и конкретните данни за Германия, поставена на девето място в тази класация: консумацията на алкохол е средно по 10,6 литра на човек годишно, всеки пети германец (19,9%) пуши цигари, 42 процента от хората не са достатъчно активни физически, 22,3 на сто от населението страда от затлъстялост, а случаите на предавани по полов път болести са 15 на 100 хиляди души, пишат "Щерн" и RTL.

Индийците живеят най-здравословно

В другия край на класацията, тоест страните, в които хората водят най-здравословен начин на живот, са Индия, Исландия и Швеция. Само 5,2% от индийците пушат, а затлъстели са около 3,9% от хората в тази страна. Също и броят на случаите на болести, предавани по полов път, е много нисък в Индия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: здравеалкохолцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1 причина- Мързел. Мързи ги да ходят пеш, да спортуват, да пазаруват, да си сготвят домашна храна, да се разхождат, да учат, да се напънат физически, психически, да се натоварват, да правят секс, да дишат дори. Всичко наготово и по много. Да не се полага усилие. Преди имаше синдром на изпепеляването, сега е на скуката-пушене, пиене, дрога, лентяйстване. Мързелът не мори, а мъчи.Така научихме и децата си да са готованци.
178
4
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 9 месеца
Т.е. искат да кажат, че в САЩ, където всеки трети, да не кажа втори, тежи над 150 кг, живеят по-здравословно? Не мога да го повярвам. Пак някакви нагласени статистики, да ни подбиват националното самочувствие.
177
1
 
4
 
! Отговори
неточно преди 9 месеца
българите и с пиене и без пиене - обикновено лекуват нерви. от измами на ддс и фиктивни документи списание Щерн видя в мен смок среден бира 11,2 литра съм пил на 364 дни . Това го проумавам ама не е вярно . Чехия и грмания ще фалират ако е така. Ефтиното ни вино го купуват, а ние каествени бири за жега и студ . Гледай ми акъла
176
1
 
9
 
! Отговори
Тюх преди 9 месеца
нашенските индийци да си бяха останали в Индия - тука ние българите сме ги развалили. Сега болести полово предавани, затлъстяване, тютюнопушене...
175
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То пък със заплата от 800 евро оставаше и да можеш да си позволиш да спортуваш и да се храниш здравословно.Виж за цигарите и алкохола съм съгласна, сами сме си виновни.
174
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
без цигари и алкохол,просто сме си дебелички от обездвижване
173
4
 
6
 
! Отговори
до 177 преди 9 месеца
Ц, никакво шкембе нямам, аз съм спортист- ски, плуване, фитнес, тенис на корт и какво ли не из градината. То си е и до начин на хранене. Пия си 3-4 седмици стабилно бира- разбирай поне по 10 на ден и после 2-3 седмичи почивам. В идеално здраве съм. А баща ми е бивш алпинист. Топ спортист на 80. Под 4 литра бира на ден не пада сигурно от 30 години. 1.90 висок, здрав, прав, корав с много нисък индекс на мазнините. Дядо ми, бох да го прости, немски възпитаник- наливаше яко с бира. Отиде си на 103.
172
1
 
10
 
! Отговори
167 преди 9 месеца
До: 175 Освен всичко друго, има и генетичен фактор. Баща ми почина на 79 години вследствие диабета, при все че никога не е пил бира (аз поне не си спомням).Докато едни дебелеят от въздуха само, други ядат като разпрани и са тънки като фиданки - така че гените си казват думата, но това не значи че има безсмъртни хора.Дънкан Маклауд е само измислен герой от поредицата "Шотландски боец", реално няма такъв човек.Трябва да си обръщаме внимание на здравето.
171
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Над 35г 80% от мъжете да шкембясали и гъ*ясали сериозно. Като ги гледам са ми, като един и същи човек. Ужасно е! И жени има запуснати, но е толкова голям процент.
170
4
 
6
 
! Отговори
167 преди 9 месеца
До: 175 Напротив, бирата е много лоша алкохолна напитка. Навремето като бях по-млад и аз като тебе на 37 години не спирах докато не изпия 4-5 бири наведнъж, после се чудех откъде това шкембе, мислех си понеже се наливам на екс. А не случайно казват, че бирата е "течен хляб". От бира се дебелее.После си докарах диабет и сега бира дори не помирисвам!С други думи, дали ще изядеш парче торта или ще изпиеш 0,5l кенче бира е едно и също!Водка е най-добре, но пак умерено да бъде.
169
0
 
3
 
! Отговори
167 преди 9 месеца
До: 169 Напротив, точно обратното е. Познанията и за храненето и за метаболизма и хормоните са ми обширни и логиката ми е желязна, защото съм с диабет и съм принуден да спазвам здравословен режим.А твоята злоба към такива като мен не е обоснована на нищо, поне от текста ти не се вижда нищо освен отрицание: "Това не е така, защото не си прав" и точка!Ами, първо се аргументирай защо смяташ така и после изказвай лично мнение.
168
7
 
2
 
! Отговори
до 174 преди 9 месеца
Бирата няма лошо. Баща ми е на 80, пие по 4-5 литра бира на ден, ама истинска, вносна. Аз съм на 37- наливам се брутално с бира, от време на време спирам да извадя плочките, че жена ми е фитнес манияк и се сърди. Вече българска бира с ГМО царевица да се пие е отрова.
167
1
 
6
 
! Отговори
Голем преди 9 месеца
182 92 кг, а на снимката от ЮАР в средата 171см 147 кг . ухааа . Вече пилотите са дебели, от градския транспорт са дебели, бащата на журналистиката оня ден на снимката дето умря също дебел, от цигари и алкохол се умира. Пропорционално - 4 кутии цигари и 8 литра студена бира за 5 часа всеки ден . след 2 години труп . Като личкана .
166
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никаква изненада. Майка му- 140кг пингвин. Няма 1 зъб в устата си, налита на пърцуцата. Хапва прекрасна домашна храна от село. Пресолени туршии и сланини с канцерогенни количества сол. Клати се като каца. Ставите- на желе. Не спортува. Дръпне 2-3 кутии цигарки с татко му. Прекрасно живеят! Зъбна хигиена = 0. Давай да налитаме на бирата на прИмоция в ПЕТ канцеогенна бутилка. И така животът си мина и функционално неграмотният текезесар пукна на 65. Нищо ново, нищо интересно. Важни са заможните.
165
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Но пък сме най-умни и най-разбираме от геополитика и конспирации, никой не може да ни излъже
164
4
 
0
 
! Отговори
криза преди 9 месеца
без копонна система . фентинол. кафета, уиски, бири- в бг това е . Черна котка бял котарак - сръбски хумор . С голем седалищен орган порон от дъска вади . 1 час непуша, крия се на климатик, непия денем, здравословно си е , докторите са стари и всеки се пази сам . Донори има дебели .
163
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски е виновен. Когато Путин спечели войната, ще ни направи стройни и слаби като модели. :)))
162
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 167, много ти е сбъркана логиката, а познание за храненето нямаш НИКАКВО. За сметка на злобата, която лееш тук
161
3
 
4
 
! Отговори
Традиция преди 9 месеца
Това си ни е заложено на културно и генетично ниво да бъдем кебабчии и супер популярното карантийно ястие шкембе чорба и други карантийки.
160
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 158 Като набиваш само хляб и лук, най-много пръжки и сланина, угояването ти е в кърпа вързано! Тези с по-големите заплати ядат само пържоли, контрафилета и протеинови барчета от фитнес магазина! Понятно, товарищ?