Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно

Хората в Индия са на другия край на класацията
233
Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно
Снимка: Pixabay

Тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа дейност, приемане на храни с високо съдържание на захар: много са факторите, които влияят върху начина на живот на хората и на тяхното здраве.

Здравната организация Medical Aid е проучила данните за 50 държави по отношение на пет от тези фактора, а именно: затлъстяване, липса на физическа активност, консумация на алкохол, тютюнопушене и болести, предавани по полов път. Като източници са използвани данни на Световната здравна организация (СЗО), CIA Factbook и Wisevoter, пишат няколко немскоезични издания. Въз основа на това е съставена класация, резултатите от която донякъде изненадват, пише Дойче веле.

В България и Латвия хората живеят най-нездравословно

България оглавява класацията и е страната с най-нездравословен начин на живот, посочва швейцарският сайт nau.ch. Всеки трети българин пуши цигари и изпива по 11,2 литра алкохол годишно, уточнява изданието. А германският "Щерн" добавя към картината и още три факта: 38,5% от българите не се движат достатъчно, съответно една четвърт от населението на страната е затлъстяло, а случаите на предавани по полов път болести са 16 на 100 хиляди души. Това обаче не е лош показател, ако го сравним например с класираната на десето място, тоест стояща значително по-добре от България, Южноафриканска република, където случаите на предавани по полов път болести са цели 37 на 100 хиляди души, става ясно още от касацията.

Веднага след България на второ и трето място са поставени Латвия и Аржентина, а първата десетка се допълва от САЩ, Литва, Хърватия, Унгария, Естония, Германия и ЮАР.

Ето и конкретните данни за Германия, поставена на девето място в тази класация: консумацията на алкохол е средно по 10,6 литра на човек годишно, всеки пети германец (19,9%) пуши цигари, 42 процента от хората не са достатъчно активни физически, 22,3 на сто от населението страда от затлъстялост, а случаите на предавани по полов път болести са 15 на 100 хиляди души, пишат "Щерн" и RTL.

Индийците живеят най-здравословно

В другия край на класацията, тоест страните, в които хората водят най-здравословен начин на живот, са Индия, Исландия и Швеция. Само 5,2% от индийците пушат, а затлъстели са около 3,9% от хората в тази страна. Също и броят на случаите на болести, предавани по полов път, е много нисък в Индия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: здравеалкохолцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Движа се в компания на лекари , ами ядат и пият повече от другите , всички да един пушат . Казват , че когато им се отвори възможност правят много секс , обясняват ми че както и да живеем , един ден свършва , така че по добре да си отземем от всичко
158
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Ама как така, нали сме най-умната и най-спортната нация?!
157
2
 
11
 
! Отговори
двоен стандарт преди 9 месеца
Сорос ,фармазмията и кемтрейлс са конспиративни теории. А самия термин конспиративна теория е създаден от ЦРУ с цел демонизирането на всеки който има различно мнение от моето.
156
4
 
1
 
! Отговори
пловдивски преди 9 месеца
щангистки - отиват на Лидъл . Ками им прави селфи да ги видим . И вав Варна хората са по едри . Голем . 3 стола в рейса виетнамския. по един през двоина врата минава . пъшка като сяда . секс неправят . това ако е живот камиии
155
2
 
2
 
! Отговори
тласти преди 9 месеца
деляни и боко, каракач, мазен , потен, ками има на в предвид и е снимала барбарони от пловдив . един сумист яде 8 пъти денем и три пъти нощем . красйо черния пие и крадне и орежда ресторанти, съдии, грамажи и чалготъпня.
154
2
 
10
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Отиваш на плаж и около теб само тюлени и хипопотами. Тюлените с диагоналки. Хипопотамите с бански на леопардови принтове. От там съдете за интелекта им. И да, вадят кренверши спек салам от торбите и плюскат с наслада. Мила родна картинка.
153
1
 
14
 
! Отговори
истина е преди 9 месеца
Едини и пиенИ . Това е най-големият кеф за българина ,защото за нещо повече е много беден !
152
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
хахах ем с тея заплати, българите трудно ще се угоят ве днес бг, разходете се по улиците къде са затлъстелите българи
151
4
 
15
 
! Отговори
ъц преди 9 месеца
Снимкта е на американски Хипопотами! Що се касае до българите..., ядем най-некачествената храна и месо от фризерите на Западна Европа на по 15-20 години.
150
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Младите борим стреса с канабис, дъртите с ксанакс. Само нapкоси в тая държава..
149
2
 
4
 
! Отговори
ВИЦ преди 9 месеца
Имаме съседи, чичо Вельо и леля Катя. Чичо Велю е много слаб мъж, към 60-65 кила, а леля Катя е една цоцолана, сигурно има 120 кила и се базикаме - вечер кат правят кекс в леглото сигурно отдолу с блокчета го подпират, пхаха
148
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия цоцолани от снимката не са българки - особено пък тая с африканския тен! То и тука ги има неимоверно разплути - що не снимате нашенски ...
147
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Моят дядо беше много здрав, много работеше ,не пушеше, само малко пиеше, на 89 г. почина, лекарят му казваше - дедоу само движение, залегнеш ли ша умреш. Па много слаб беше, сигурно нямаше 60 кила.
146
1
 
5
 
! Отговори
Панчо преди 9 месеца
Еми какво да прайм друго я... То един живот. И тия неща да ни забранят, евавам ти и живота...
145
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ханъмите на снимката определено не са българки. От Обединените афромерикански щатистани са.
144
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да идва Костов на власт отново и българина ще отслабне понеже ще настъпи голяма криза.
143
6
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 9 месеца
До 118 - Храните винаги са били достъпни, гладуващи не е имало в България, освен по военно време. Сега нацията консумира по-малко в сравнение с преди 40г. Съставът на храните е проблем + стреса.
142
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
До: номер 119 Имах предвид и още нещо. И навремето е имало дебели хора, пример за това е героинята баба Цоцолана от "Патиланско царство" на Ран Босилек (истинско име Генчо Станчев Негенцов) издавани от 1926 г. до 1942 г.Дебела баба. Захари Стоянов пише в "Записките по българските въстания" как в едно село го карали да работи, и му се присмивали че бил изнежен, като на една от селянките задните и части били огромни като "кундурджийски тезгях".
141
0
 
23
 
! Отговори
149 преди 9 месеца
Щото па мъжете им сигурно са аполоновци. Толкова грозни и неподдържани мъже, колкото тук, трудно могат да се видят някъде. Дебели, шкембета, цици, Джапанки и анцузи, отврат.
140
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И моите братовчедки са набъбнали, майката си ибалло. Викам им, па отслабнете, па вижте се какви торби сте станали. Викам им - Джакови торби, щот фамилията им е Джакови, белким се хванат в ръце, па са млади, на по 40. Как ги търпят мъжете им, не знам.