Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно

Хората в Индия са на другия край на класацията
233
Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно
Снимка: Pixabay

Тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа дейност, приемане на храни с високо съдържание на захар: много са факторите, които влияят върху начина на живот на хората и на тяхното здраве.

Здравната организация Medical Aid е проучила данните за 50 държави по отношение на пет от тези фактора, а именно: затлъстяване, липса на физическа активност, консумация на алкохол, тютюнопушене и болести, предавани по полов път. Като източници са използвани данни на Световната здравна организация (СЗО), CIA Factbook и Wisevoter, пишат няколко немскоезични издания. Въз основа на това е съставена класация, резултатите от която донякъде изненадват, пише Дойче веле.

В България и Латвия хората живеят най-нездравословно

България оглавява класацията и е страната с най-нездравословен начин на живот, посочва швейцарският сайт nau.ch. Всеки трети българин пуши цигари и изпива по 11,2 литра алкохол годишно, уточнява изданието. А германският "Щерн" добавя към картината и още три факта: 38,5% от българите не се движат достатъчно, съответно една четвърт от населението на страната е затлъстяло, а случаите на предавани по полов път болести са 16 на 100 хиляди души. Това обаче не е лош показател, ако го сравним например с класираната на десето място, тоест стояща значително по-добре от България, Южноафриканска република, където случаите на предавани по полов път болести са цели 37 на 100 хиляди души, става ясно още от касацията.

Веднага след България на второ и трето място са поставени Латвия и Аржентина, а първата десетка се допълва от САЩ, Литва, Хърватия, Унгария, Естония, Германия и ЮАР.

Ето и конкретните данни за Германия, поставена на девето място в тази класация: консумацията на алкохол е средно по 10,6 литра на човек годишно, всеки пети германец (19,9%) пуши цигари, 42 процента от хората не са достатъчно активни физически, 22,3 на сто от населението страда от затлъстялост, а случаите на предавани по полов път болести са 15 на 100 хиляди души, пишат "Щерн" и RTL.

Индийците живеят най-здравословно

В другия край на класацията, тоест страните, в които хората водят най-здравословен начин на живот, са Индия, Исландия и Швеция. Само 5,2% от индийците пушат, а затлъстели са около 3,9% от хората в тази страна. Също и броят на случаите на болести, предавани по полов път, е много нисък в Индия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: здравеалкохолцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като цяло на хората с наднормено тегло не им пука и даже ходят с слим фит дрехи и така им стърчат шкембетата.
138
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е възможно! Лекарите и фармамафията са виновни за всичко! Кемтрейлс и Сорос ни взеха здравето! НЯКОЙ ДРУГ Е ВИНОВЕН, НЕ СМЕ НИЕ
137
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
До: номер 119 "Едно време на село, нямаше дебели хора" Виж, и това не е вярно. Да, за някои фактори съм съгласен, например постоянния физически труд, и не само да копаш пипера с мотиката и да се грижиш за животните.В едно село има много физическа работа която никога не свършва.Но и друго има значение. От месото не се дебелее, но се дебелее от хляба и други въглехидратни храни. Баба ми на село през ден колеше кокошки на дръвника с манарата, но и генът има значение.
136
1
 
13
 
! Отговори
Заддунаайските преди 9 месеца
Тутманици като седнат на масата по празниците и ядът до припадане
135
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Баба ми Цеца като бях дете ми казваше, че е грехота да се преяжда, и оттам повече спрях да ям като прасе. Преяждането води до излишни килограми.
134
5
 
5
 
! Отговори
Америкън пейтриът преди 9 месеца
От фентанил и амфети не се затлъстява. Затова при нас в Юес хората са стройни и успешни.
133
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като изляза на улицата и от всеки 20-ти човек, 1,2 са с нормално телосложение или слаби, другите са чевермета и торбаланчовци.
132
3
 
8
 
! Отговори
Хриси Пантерата преди 9 месеца
Тая снимка нито е от България, нито има българи на нея.
131
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хранете се редовно и се движете. Аз от пазара до моя блок пеше пренасям няколко картофи, домати, краставици и др взависимост сезона и това ми е тренировката.
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен126_лягай си ако искаш и с глигани, на кого му пука
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Масово населението над 50 е затлъстяло и с диабет. Но пък виж готви добре.
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
абе как може да цензурирате нормални думи?...
127
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
дебелите хора са такива, защото са бедни и се хранят с ***
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
дебелите хора са такива, защото са бедни и се хранят с ***!
125
2
 
6
 
! Отговори
дедо ви преди 9 месеца
ами спрете да произвеждате и продавате алкохол и цигари . да но не , печелят се милиарди и грижата за здравето остава само е в такива статии .
124
1
 
2
 
! Отговори
До 130 преди 9 месеца
Имат пари хората там, угаждат си. Масивни са.
123
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оня ден един мъж и жена му се разправяха в мола в един от магазините че нямало дрехи 2XL а най-големия номер бил XL и не им става.
122
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На всяко едно произволно видео от улиците на САЩ виждам толкова колосални, дебелли хора, колкото в България общо съм видял за последните десет години.
121
0
 
15
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
нито цигарите са цигари , нито алкохола е алкохол , нито храната е храна ! какво очаквате ?! въобще всичко което консумираме е бъкано с химия .
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко е до метаболизъм и тестостерон. Колкото по-силен тестостерон толкова по-малко мазнини, ако ще да ядеш и по 10 пъти на ден.