12 инсулина са дефицитни, болните си ги разменят в социалните мрежи

Някой са принудени да се хранят по-малко, за да не стигнат до криза
Обновена: 14 авг 2023 11:24 | 14 авг 2023 11:23, Камелия Цветанова
10
12 инсулина са дефицитни, болните си ги разменят в социалните мрежи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Критичната ситуация с липсата на определени лекарства продължава.

Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, до това се стига, защото се допуска от закона.

Още по темата

„Тази дейност на дистрибуторите е законна. Проблемът е, че е неморална и лишава много хора от лечение. Дистрибуторът може да изнася лекарства само когато е възстановен българският пазар, а в случая не е. Много сериозно липсват седем инсулина – не можем да ги заредим в аптеките и не можем да ги отпуснем. Още поне пет са дефицитни. Разликата при тях е, че има поне някои малки доставки, от време на време, по няколко опаковки, подават са за ден-два, после пак изчезват. Общо 12 инсулина са много, много дефицитни“, посочи Николай Костов.

"За хората е много трудно, защото само няколко дни, ако не използват инсулин, ще получат хипогликемична криза. Разменят си инсулини в социалните мрежи, за всеки болен са необходими различен брой. Употребата зависи и от храненето. Някои са принудени да се хранят по-малко, за да им стигне количеството инсулин“, обясни още той.

"Основните проблеми са два - паралелният износ и производствените проблеми. В единия случай се изнасят оригинални, скъпоструващи лекарства. В другата група са основно генерични лекарства, които са лесно заменими. Големият проблем за мен е износът и законопроектът, който се подготвя, и който е насочен точно натам", смята Николай Костов.

Според него са необходими строги правила.

392 лекарства напълно липсват.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: инсулинболни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Жеко преди 8 месеца
До Трагедияот къде си сигулен че трябва да е 6 стойноста, ами то зависи от расовия ти тип, височина, кг кръвна група??А преди 20 години тия стойности са били по високи, а не си ли се замислял че ги понижават перодично?
9
1
 
2
 
! Отговори
Жеко преди 8 месеца
В конституциата ни пише че държавичката ни се основава на частната инициатива!!!Сиреч така нареченото държавно управление си е намерило извинение да не създава държавно аптечно предприятие и да цапардоса доставчиците на животоспасяващи лекарства!!КАКВО ИМА ДА СЕ ОБЕСНЯВАМЕ ДЪРЖАВНО АПТЕЧНО ПРЕДПРИЯТИЕ ДА СЕВЪРНЕ И ДА СНАБДЯВА С ВАЖНИ ЛЕКАРСТВА ПРЕПАРАТИ!!Ама не може щото в капитализма човешкия живот е една кръгла нула!!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Исус Навин под името Авитохол е живял без диабет 300 години, но го писаха, че умрял на кръста и така го знаеме. Думата Кръст идва от Енергията която приемаме от СЛЪНЦЕТО, чрез храната ПЕРПЕНДИКУЛЯРНА срещу ГРАВИТАЦИЯТА на ЗЕМЯТА и този КРЪСТ се бори всеки ден да ХОДИМЕ нормално по Земята, даже и да караме ТРОТИНЕТКИ!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Диабет не е имало до времето на измисляне от науката дофтория "ДИАБЕТ" и хората са живеели по 300 години и единствено са се избивали по време на инвазия на чергари! До измислянето на тая изкуствена болест, никой не е боледувал от диабет! След като взахариха продуктите със ЗАХАР от преди 200 години, въведоха и болестта ДИАБЕТ и я нарекоха ЗАХАРЕН ДИАБЕТ. Чи то по магазините е пълно с ДИАБЕТНИ ПРОДУКТИ за да имат и дофторите и те да лекуват ХОРАТА с ДИАБЕТНИ ПРОДУКТИ - ИНСУЛИН!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А къде е правителството да сложи ред....
5
0
 
8
 
! Отговори
Трагедия преди 8 месеца
Фамилно обременен съм с диабет; всички които са в моята фамилия са с диабет; баща ми преди 29 г. сизамина от последствията от диабет, като изцяло беше се разложил; аз от 13 г. спазвам стриктно диети, а от 9 години съм на хапове; сега съм на 62 г. Винаги със себе си имам и хапове за диабет, но и апарати за мерене на кръвната захар. По принцип, кръвната захар ми е под 6,0, но когато имам проблеми на работа, в къщи, тя драстично скача и достига до 12,5-13,3. И все пак аз съм оптимист за себе си.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Неграмотници жалки... някой - единствено число някои - множествено число
3
1
 
11
 
! Отговори
Кире от ПП преди 8 месеца
СПОКО ЗА УКРИТЕ ДЕФИЦИТ НЯМА И ВСИЧКО Е БЕЗПЛАТНО БУГАРИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зевс запитай се за коя държава кирчовци и кокорчовци са се подписали да подаряваме инсулина защото в момента всичко е за една определена държава всички знаем коя е тя а пък нуждаещите се в България кучета ги яли. Стана ясно на всички вече какви са управляващите и кой им е началник..Пак си гласувайте за тях следващият път.*** планктон е българина и такъв ще си отиде от тази земя.
1
0
 
19
 
! Отговори
Зевс преди 8 месеца
Основната цел на частника е максималната печалба и ако закона го позволява, то те ще я реализират дори от това да умрат хора. Парламента вместо да се занимава с *** и интимната връзка от 60 дена да вземе да реши истинските проблеми в държавата!