Арестуваха трима българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия

Те живеели в Обединеното кралство от години
Обновена: 15 авг 2023 13:46 | 15 авг 2023 13:21, Нели Христова
248
Арестуваха трима българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия
Снимка: Facebook

Заподозрени за руски шпиони са задържани в рамките на мащабно разследване в областта на сигурността във Великобритания, съобщава BBC.

Става дума за:

Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон
Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу

Тримата заподозрени в шпионаж за Русия са арестувани. Всички обвиняеми са български граждани, те са задържани през февруари и оттогава са в ареста. Британските власти твърдят, че те са работили за руските служби за сигурност.

Тримата са живели в Обединеното кралство от години, като са работели на различни места и са живеели в крайградски региони.

Русев има бизнес контакти в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи на техническа длъжност в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно става собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмът, също така е бивш съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е описан като шофьор в болница, а Иванова се описва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, между които запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи в интернет, те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина, на избори.

Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казват, че детективите са прекарали доста време в претърсването му, като полицейското присъствие е било видимо повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили признания по обвиненията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Британците за разлика от българите конфискуваха всичко на Пеевски и черепа и го дадоха на народа си. Затова пенсията там е 2 хиляди паунда, а в България на 2 хиляди паунда са доживотно съветски скелети по президентства и министерства. Дано скоро излезнат хората на улицата и минат през къщите им, където всичко е купено с наши пари от съветските ни изнудвачи
172
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само така! Аз също мисля скоро да докладвам комшията отдолу, че нещо много често взе да си купува руска салата. 100% е шпионин. А комшията отгоре говори руски и чете Достоевски, така че и той със сигурност не е читав. Вярно, говори също английски и чете Оскар Уайлд, но това е за прикритие, всеки шпионин го прави.
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така трябваше да направят и нашите служби с гълъбите. Арестуваш им ненаситната рода от министерства без да се разбира да треперят като леки съветски *** под тежката България
170
5
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 8 месеца
Тези са виновни за неуспеха на украинската офанзива!
169
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Достойни българи! Така трябва да бъде до окончателната победа над фашизма! Сега дано поне ги върнат в Моска, за да са полезни с друго, да могат например да отидат да се бият в Украйна!
168
2
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 8 месеца
Колко е хубаво това!
167
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
A какво става с призрака от Киев, какво става с призрака от Киев. Колко руски изтребители свали последните дни, колко руски изтребители свали?
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
very likely
165
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вижте се Копейки колко сте жалки. Всички Копейки са престъпници и комплексари и виждат в Кремъл някакъв спасителен пояс за своите извращения
164
4
 
7
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 8 месеца
Да дарят грантаджиските копейки на тия нищо-жества на някой дом за сираци поне.
163
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
вервам че е истина и в бг има много плъхове на заплата към кремъл и още толкова които снаасят без заплата на краварите само за чест и слава:))) а някои и имат и директна връзка с ердоган.
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Синовете на Доналд Хитфилд и Трейси-Анн Фоли били вече 20 годишни, но не знаели, че са руснаци, родителите им никога през тези години не са говорили руски и не са им казвали. Когато арестували родителите им и те били също отведени, обяснили им че са руснаци и ги качили на самолет за Москва, където ги посрещат хора от ФСБ и ги завеждат при баба им, която не знае и дума английски. По късно Доналд Хитфилд и Трейси-Анн Фоли са разменени за Сергей Скрипал и се връщат в Русия. Доналд Хитфилд участва редовно в програмата на Соловьов и има ютюб канал.
161
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българските граждани са обвинени в притежание на документи с "неправилни намерения". Сред тях са фалшиви паспорти, лични карти и други документи, свързани с Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия и редица други страни.
160
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Арестувани са - а обвинени ли са? Ако има годни доказателства( без такива едва ли може да ги държат 6 месеца под ключ), не му ли е времето това да е станало и да са вече в качество "обвиняеми"? Януари догодина какво ще е - разпоредително заседание( това в тяхната система мисля му викаха Grant jury или започва същинския процес? И каквито и да са- българската държава е ДЛЪЖНА да следи дали се спазват техните процесуални и т.н. права.
159
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За англичаните ясно, че ще ги арестуват такива. Ами у нас.. политици, резиденти, то не е нужно да има на ниски нива агенти.
158
7
 
14
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Тези Юди не са българи!Българите следват заветите на Ботев,Левски,Раковски! Не на Путин.
157
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да бяхте писали за още по опасната история:16 годишно момиче с аутизъм е било арестувано в Англия защото забелязало и казало , че полицайка има същата къса прическа като баба й лезбийка .Ако майката на момичето не беше снимало как го влачат защото полицайката се обидила и го приела за хо/мофо/ бия и злоупотребила с правата си , НЯМАШЕ ДА ПУСНАТ МОМИЧЕТО ! Защо го пиша тва горе? За да разберете че полиция на запад няма,а милиция която арестува по политически причини !Тези тримата дори да са работили с руснаци това не е престъпление!
156
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По фамилиите им е ясно че са шпиони и путинофили, опс почвам да се съмнявам че и аз съм шпионин, а и знам малко руски, гледъл съм и RT. Може би съм неосъзнат шпионин путинофил!?
155
2
 
6
 
! Отговори
Мутрофанова преди 8 месеца
Аз ги изпях.Не бяха благонадежни - искаха заплати в лири,а не рубли.
154
7
 
11
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Аз мразя създадената през 1991 година Руска Федерация,защото за 30 години направи 5 войни.Нападна Грузия,Северна Осетия,Молдова,Чечня на два пъти и Украйна.Изби милиони и обвинява всеки нападнат от нея!Мразя я защото диктаторът Путин арестува и съди всеки,който иска мир.А аз искам мир!