Арестуваха трима българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия

Те живеели в Обединеното кралство от години
Обновена: 15 авг 2023 13:46 | 15 авг 2023 13:21, Нели Христова
248
Арестуваха трима българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия
Снимка: Facebook

Заподозрени за руски шпиони са задържани в рамките на мащабно разследване в областта на сигурността във Великобритания, съобщава BBC.

Става дума за:

Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон
Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу

Тримата заподозрени в шпионаж за Русия са арестувани. Всички обвиняеми са български граждани, те са задържани през февруари и оттогава са в ареста. Британските власти твърдят, че те са работили за руските служби за сигурност.

Тримата са живели в Обединеното кралство от години, като са работели на различни места и са живеели в крайградски региони.

Русев има бизнес контакти в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи на техническа длъжност в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно става собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмът, също така е бивш съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е описан като шофьор в болница, а Иванова се описва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, между които запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи в интернет, те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина, на избори.

Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казват, че детективите са прекарали доста време в претърсването му, като полицейското присъствие е било видимо повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили признания по обвиненията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
5
 
4
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Какво става със Скрипал - изчезнаха завинаги ?! Ми 6 си свърши работата !
152
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Омбудсманката на Украйна каза, че не съжалява че в Давос е лъгала че руските войници изнасилват украински бебета с лъжици, защото това е помогнало да се увеличи подкрепата към демократична Украйна.
151
6
 
5
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Не виждам нищо шпионско в дейността им !
150
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И какви са детайлите на обвинението? За мога да кажа всичко за всеки. Искам точни обвинения, доказателства и процес. Какво са паривили? Как са го правили? На кого? С кого? Какви са докаателствата?
149
5
 
11
 
! Отговори
охо преди 8 месеца
Ако са виновни да им се онеме българското гражданство. Прдатели!
148
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ех, Райков... Поредно доказателство, че посланикът нищо не разбира от консулска работа. Има двустранна консулска конвенция между Великобритания и България от 1968 г. с императивен чл 37, ал.1, който гласи: 1. При всеки случай, когато гражданин на изпращащата страна е арестуван, задържан или подложен на някакво друго лишаване от свобода, компетентните органи на приемащата страна са длъжни да уведомят за това съответното консулско длъжностно лице в срок не по-късно от 1 до 3 дни.
147
9
 
13
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Агентурата на Путин не са ми сънародници.
146
6
 
7
 
! Отговори
Безимен. преди 8 месеца
и най учудващото е че нашата държава нито гък не е казала за това досега! Все пак са Български граждани нали??? Е така ли се грижи държавата си със свойте граждани?Поне да бяха отправили една нота от външното към Англия!То само тоз случай да беше.Държавата си пази гражданите,Колонията слуша и изпълнява.
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А сега няма ли да има национална кампания за защита на сънародниците ни, както беше с медицинските сестри в Либия ?
144
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
143
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не пиши руски лъжи.Какви пари ще събира Ботев в Русия от гладните крепостни,на които дори гащите са били собственост на Помешчика,тогавашния олигарх?Ботев е ходил до българските колонии в Руската недоимперия и е видял страданията на клетниците там.За това е написал този текст. Императорска Русия издава заповед за ареста на Ботев и Рой бяга в Румъния.
142
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На България президентът и е говорител на руското посолство, та какво остава за останалите. Гледах записа на срещата Радев със Зеленски. Спокойно можеха да сложат Митрофанова вместо Радев. Реториката и опорките бяха същите. Срам и позор за България.
141
1
 
1
 
! Отговори
Самарското знаме преди 8 месеца
Знамето е трицветен плат (от горе надолу хоризонтално: червен, бял, син) с размер 1,85 на 1,90 метра с вшити в средата златни кръстове. От едната страна в тях е избродиран образът на Иверската Богородица, а от другата образите на Светите братя Кирил и Методий. Живописните работи са извършени от петербургския художник Николай Симаков,
140
3
 
1
 
! Отговори
Саматското знаме преди 8 месеца
Знамето е трицветен плат (от горе надолу хоризонтално: червен, бял, син) с размер 1,85 на 1,90 метра с вшити в средата златни кръстове. От едната страна в тях е избродиран образът на Иверската Богородица, а от другата образите на Светите братя Кирил и Методий. Живописните работи са извършени от петербургския художник Николай Симаков, а бродериите от монахините на Самарския манастир.
139
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Британските глупости край нямат. Мой приятел, компютърен аниматор, който е от 30 години там, британец, но раждан у нас, го бяха задържали за тероризъм. Човекът гледал анимация с филмче във влака, където птицата Рух горила някакви каубои:). Някой видял отстрани огън и стар влак и за всеки случай го докладвал. Отделно в 8 месечно разследване:)) при преписването го завели и перверзник, снимаш крака. Човекът с две деца, женен и супер точен.
138
1
 
6
 
! Отговори
pirona преди 8 месеца
Явно службите на другите държави не спят :))))))
137
5
 
2
 
! Отговори
Tъй ли? преди 8 месеца
Взето е решение за организиране на въстание в най-кратък срок, за да се използва кризата в Османската империя в резултат на Херцеговското въстание. Ботев е изпратен от комитета в Русия, за да събере пари и оръжие и да организира набирането на доброволци за въстанието сред местните българи
136
2
 
11
 
! Отговори
Учете история преди 8 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
135
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези Юди не са българи!Българите следват заветите на Ботев,Левски,Раковски! Не на Путин.
134
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Арестували двама шведи (мъж и жена)и един об_т_ н бивш служител в министерството на енергетиката(все още не е ясно от кое правителство, но е преди 2009 ,тогава пристига в Англия ) които имали фалшиви документи "издадени" от различни ЕС страни .Поредните мишки които саправели далавери . Няма нищо общо с Русия. Това ли са страшните шпиони ? Айде стига простотии !