Експерти за отнемането на коли: Създаде се напрежение

Колата се отнемала като веществено доказателство
22 авг 2023 10:34, Нели Христова
61
Експерти за отнемането на коли: Създаде се напрежение
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е да се създадат лоши практики при конфискацията на автомобили на пияни и дрогирани шофьори до изчистването на законовите текстове? Това коментираха по bTV адвокатът и бивш зам.-председател на НС Явор Нотев и автоекспертът от сдружение "Пътна безопасност" Красимир Георгиев.

"Срещата между експертите в МВР и депутатите наистина беше наложителна, защото се създаде едно обществено напрежение. Какво е основанието водачът да бъде свален от автомобила си, а превозното средство да бъде конфискувано? Не се разбра от хората какво точно трябва да се случи с возилото", коментира темата адвокат Нотев.

"Адвокати ми обясниха, че моментът, в който се сваля водачът от превозното средство, не е момент за конфискацията, а се приема, че автомобилът е веществено доказателство по съдебното дело", каза от своя страна и автоекспертът Красимир Георгиев.

"Това е единственият привиден начин да бъде задържан автомобилът – задържането му като веществено доказателство за нуждите на бъдещ съдебен процес. В момента текстът, който коментираме и критикуваме, действително гласи, че след произнасянето на съда, автомобилът може да бъде конфискуван. Това наложи тази неразбория – отнет, задържан и т.н. по същество автомобилът се отнема и полицаите започват да му търсят място на паркинг – нещо, което също се оказа проблем“, поясни адвокат Нотев.

Той коментира и казусът с княгиня Калина – автомобилът, с който тя самокатастрофира в бариерата на хотел не е нейна собственост. "Законодателят казва, че виновното лице трябва да заплати равностойността на автомобила. Всички обаче си представяме до какви задължителни и сложни действия ще доведе назначаването на експертизи, които да оценят стойността на возилото", поясни още Нотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Движението ще бъде задръстено от тестващи милиционери, всичките коли в българия ще бъдат конфискувани и в бъдеще всички карачи на леки коли ще започнат да карат колелета и тротинетки! Всички конфискувани коли е добре държавата да продаде ефтино на русия, понеже в българия няма къде да стои този бyклyк и небето ни ще стане отново като от коприна.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 14Пет пари не давам за парлинга в Пловдив ,отиде на гробището да видиш колко млади момчета и момичета има дето са си отишли без време .Заради същите тия къде са с бързи коли .
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пиян и дрогирани ,ще карат без санкция .Вземат му книжката и той пак си кара .Българина си заслужава съдбата
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как пак ни обработват.Кирчовците направиха кирлив закон в противоречие с правото (не може едно и също престъпление да има различно наказание - в случая цената на колата може да е от 200-200000), сега се оправдават с глупости и пак ни манипулират. Било доказателство, ама бай Минчо бил виновен, ала бала.Вън бе недорасляци. Къш, къш, къш.
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българина си заслужава съдбата ,да живее в беззаконие ,и да е най беден .Въпросният експерт дето казва че се е създало напрежение защитава убиици на пътя .
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
28, да ти пожелавам ли да го изпиташ на гърба си...друга песен ще запееш тогава
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 27 : Да си седят в къщи. Пътя не е за инвалиди.
24
3
 
12
 
! Отговори
до 22 преди 8 месеца
Има хора с хронични заболявания, умнико мамин сладък -те в къщи ли да си стоят? Нали приемат медикаменти всекидневно но не им пречи на шофирането.Отговорно поведение бил имал...Я мисли с тази глава!!!!
23
4
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
взема се книжката на съпруга на жената се остава колата да кара децата наградина или на училище какви са тези прос-то-тии които се измислят в нсоставка и нови избори такава некомпетентност не е имало досега
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Правен абсурд" - това е всеки закон, който не се харесва от обичайните нарушители.
21
1
 
1
 
! Отговори
Божанков : преди 8 месеца
Къде сбъркахме...
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредното правно недоносче сътворено от политическия Франкенщайн...Не се мисли, просто се предлага нещо, да мине между две четения на нещо трето...Цялата им работа е такава - няма акред. лаборатории и се топат резултати половин година...няма проблеми - важното е да се дадат бронираните машини за Украйна, да се смени нац. празник и да се бутне един паметник...Гении
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
що моята не я взеха? Откакто въведоха този закон съм проверяван 4 пъти. Нито пия нито ползвам наркотици, а когато съм болен и пия хапчета - стоя си в къщи и не помислям за шофиране. Нарича се "отговорно поведение".
18
4
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 8 месеца
Оценка на возилото - по таблиците на застрахователите. Един месец на съхранение - по начин по който возилото е без оглозгване и щети. Бърза процедура и плащане. Ако пияндето-наркоман не плати в срок - търг - всеки месец. Парите от търга в бюджета и следващия. Ще се пореве месец, два и до една година ще има повече мисловна дейност сред населението.. предполагам.
17
4
 
3
 
! Отговори
Истина преди 8 месеца
какво има да се чуди и спори, колата се отнема защото не се спазват законите. Същото е да имаш пистолет да си гърмиш на ляво и на дясно да убиваш, и те да ти го оставят! ако колата или пистолета си седят мирно те не убиват, убиват хората които ги използват!
16
1
 
8
 
! Отговори
A преди 8 месеца
Проблема е, че с настоящите тестове за наркотици доста невинни хора ще го отнесат. Да си оправят тестовите и лабораториите и тогава да въвеждат подобни закони.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само в днес.бг коментарите, може да срещнеш експерти и перфекционисти във всички сфери на живота. За тях, грешки няма, не стават и всичко е оправдания, понеже видиш ли, всички са наркомани и алкохолици, защотосправедливите и безпогрешни тестове са отчели така. В тази връзка ви пожелавам само веднъж да се сблъскате с фалшив резултат, и да ходите по мъките и автобусите 6 месеца, с автомобил със свалени номера, на паркинг пред районното.
14
0
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 8 месеца
Само "перфектни" и "доценти" в интернет. Не ви ли писна?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 5 - И като ти писне 0.8, защото си пил лекарство за кашлица и ще дойдеш тук развеван, да ми се обяснаваш ...
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами тя лошата практика си я има. Станало е нещо в махалата - товята кола се води доказателства и седи а един паркинг, с клющчовете, с всичко. И понякога, ей така, за кеф, си я карат. За това време нямаш никаква компенсация, ако има износване, повреди и прочие, просот казват, че така са я взели и ще ти трябват двама адвокати, един да говори със съда, друг с прокуратура и накрая нотарус, да опишеш всички, а тук са вече 10000 лева.