Не стават за фронта: Родните БТР-и за Украйна били малко по-добри от пикап

Forbes: Голямото дарение от България не е вълнуващо
24 авг 2023 08:49, Нели Христова
313
Не стават за фронта: Родните БТР-и за Украйна били малко по-добри от пикап
Снимка: БГНЕС

Колесният бронетранспортьор БТР-60 от 60-те години на миналия век е бронетранспортьор само по име. Да, той превозва личен състав. Не, той не е брониран.

Ето защо новото голямо дарение на България за Украйна от сто модернизирани на местно ниво БТР-60 не е толкова вълнуваща новина, колкото изглежда на пръв поглед. БТР-60 е по-добър от алтернативата, ако алтернативата е пикап. Но той не е по-добър от модерен миноустоичив камион или гъсенична бойна машина на пехотата.

Фактът, че Украйна изобщо ще си направи труда да въведе в експлоатация сто стари БТР-а, говори за бездънния апетит на украинските въоръжени сили за бойни машини, докато войната навлиза в своя 19-и месец.

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев обяви прехвърлянето в понеделник. Но той побърза да обясни, че машините няма да пристигнат бързо, тъй като дарението изисква одобрение от парламента. "Веднага след като парламентът се върне към заседанията си през септември, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи и до края на септември или началото на октомври ще имаме ратификация на това споразумение. Мисля, че тогава ще може да започне прехвърлянето."

БТР-ите вероятно ще бъдат 11-тонни БТР-60ПБ-МД1, които имат същото осемколесно шаси със 17 места и 14,5-милиметрова картечница на кулата като другите БТР-60, но могат да се похвалят и с уникални български модификации, включително по-добро нощно виждане и нов дизелов двигател Cummins с мощност 250 конски сили.

Но подобренията от началото на 2000 г. не са допринесли за подобряване на най-голямата слабост на БТР-60: деветмилиметровата му стоманена броня. Защитата е толкова слаба, че един целеустремен картечар лесно може да извади от строя един БТР.

Българската армия придобива около 150 БТР-60ПБ-МД1. Днес те са на склад. Прехвърлянето на стотина от колесните БТР-и няма да се отрази на собствените отбранителни способности на България, заключава правителството.

Това, че старите модели БТР са уязвими, е очевидно от статистиката. Украйна влезе във войната през февруари 2022 г. само с шепа БТР-60, реактивира десетки стари складирани БТР-и, най-вече за да добави мобилност на резервни и национални гвардейски формирования, и вече е отписала 20 от тях. Руската армия разполага предимно с по-нови БТР-70 и -80, като е загубила стотици от тях.

БТР не трябва да се доближава до фронтовата линия и украинското министерство на отбраната знае това. Когато украинската фирма "Практика" предложи да модифицира старите съветски БТР-60 с нова кула и по-дебела броня и да ги преименува на БТР-60М, планът беше модернизираните машини да ескортират пътни конвои - роля, която не би трябвало да изисква тежка бронирана защита.

Руската инвазия през февруари 2022 г. наруши плановете за серийно производство на БТР-60М, но един-единствен модернизиран БТР-60 се появи за кратко през февруари.

Бившият български БТР-60ПБ-МД1 не е толкова тежко брониран, колкото е БТР-60М, но би трябвало да е напълно способен да придвижва камиони по пътищата зад фронта. Само че не очаквайте да издържи много дълго на фронта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
да ги подредят таралясниците пред паметника на позора, все неща, с които *** не искат да се разделят, както и с миналото
223
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като не стават за фронта да ги използват за бедствия и наводнения, но каквото с транспортьорите, това ще е и с хората. Няма да ставаме за фронта, но ще ни вземат за пушечно месо.
222
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Почти 20 г. в НАТО и от армията ни не става нищо. 16 г. в ЕС и от икономиката ни не става нищо.
221
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Правителството "Плъх-Гаргамел" не е българско , а хамериканско.Това го знаят и децата.Тези безрод.ници ще подарят страната ни на укропите ,за да угодят на господарите си от ФАЩ.
220
8
 
20
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 8 месеца
На укропитеците можем да подарим само найлонови чували и долния министър Тагаренко ,слуга на фашиста Зеле .Естествено в чувал! Този подъл укронацист и краварски прислужник заслужава само презрение!БТР те са български ,платени са с нашите пари ,а Тагаренко да подарява собствените си имоти и пари!!!
219
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БТР-ите ни може да не стават з анищо, но червен комунар иска да си ги стискаме тука тия стари ***, за да не си купуваме нова техника, та да сме по-лесна плячка за ра шистите
218
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Forbes много са се объркали мислейки си че БТР е оръжие за фронтовата линия. БТР е транспорт зад фронтовата линия, в зона където противника може да е активен, основно с интерсепт атаки от по въздух, като дронове и далечен картечен огън. Може би поради загуба в превода armored vehicle на английски значи бронирана машина и са го объркали с танк. Не е танк а транспорт.
217
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Стъки - Гърция е така, за да противодейства на Турция, в случйа на проблем.
216
1
 
12
 
! Отговори
Стефан преди 8 месеца
Дайте ги по границата да охраняват някои нямат джипове.....
215
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Купулната картечница и дупките с които автоматите стрелят от вътре ще неутрализират дрона и ще го свалят от въздуха." - Ако е на бай Иван дрона от АЛибаба, може ...
214
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 218 - пОмня батко, како беше в казарамата, са идвали 2-3 пъти с БТР-а пред нас, да хапнат след наряд. много ядко беше.
213
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами да ги върнат.
212
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имам такъв БТР - играчка от соц-а. Изключително здрава, метална, не е мръднала за 40 години, а бая зор е видяла.
211
2
 
7
 
! Отговори
преди 8 месеца
Ами като не е вълнуващо да не го взимат, могат да ги купят.
210
4
 
15
 
! Отговори
Лоши били? преди 8 месеца
Шофьорите знаят че 4x4 по-добре за офроуд от 2 колелета. Сега повишете до 8. БТР има 8 гуми с които да се движи през всякакви местности. Също и с гумите плуват през реката напряко. Имат защита ако ги обстрелват да се вентилират. Дори със надупчени гуми БТР продължава да върви. Да връщат, като били лоши. Даром ги даваме.
209
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Супер защита от дронове. Докато препускат през полетата ако ги нападне дрон с картечница който стреля, тези снаряди биха минали през ламарината на пикап или платнището на кямион, но не и през стоманата на БТР. Купулната картечница и дупките с които автоматите стрелят от вътре ще неутрализират дрона и ще го свалят от въздуха. Камикадзе дрон - демек бърз също ще му е трудно да се взриви в БТР, поради интензивния нясрещен огън. Зеленски тях иска, но според финансистие. били лоши Да ни ги връщат.
208
2
 
15
 
! Отговори
Странно преди 8 месеца
9 милиметрова стоманена броня била слаба защита. И колко да е слаба? Абе, това е БТР, не е танк.
207
0
 
2
 
! Отговори
.. преди 8 месеца
До ЛюбсанИма още доста, не се притеснявай. Ама защо не рева до сега, ами когато решиха да ги дават чак?
206
9
 
18
 
! Отговори
Любсан преди 8 месеца
Скъпи мои....тия наши машини можеха да са ни от голяма полза през зимата,по време на бедствия или аварии....сега и тях като ги няма една родилка от глухо селце няма да придвижим до болница през лошо време!!!Мислите на нашите политици са колкото на 4 месечна маймунка.
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Към Ф16, Леопард Абрамс, Чалинджер, Гепард, Добаветеартилерия HIMARS и Panzerhaubitze 2000 ракетите , Пехотните ракети Стингър другите как се казваха противотанкови пехитни ракети. Старлинк за комуникация, сателитното разознаване и то излиза най-доброто въоръжение на НАТО е отишло в Украйна. Българските БТР се причисляват към този елитен клуб на оръжия от НАТО и осмиването им от финансови, не военни експерти е нелепо.

Спонсорирани публикации