Не стават за фронта: Родните БТР-и за Украйна били малко по-добри от пикап

Forbes: Голямото дарение от България не е вълнуващо
24 авг 2023 08:49, Нели Христова
313
Не стават за фронта: Родните БТР-и за Украйна били малко по-добри от пикап
Снимка: БГНЕС

Колесният бронетранспортьор БТР-60 от 60-те години на миналия век е бронетранспортьор само по име. Да, той превозва личен състав. Не, той не е брониран.

Ето защо новото голямо дарение на България за Украйна от сто модернизирани на местно ниво БТР-60 не е толкова вълнуваща новина, колкото изглежда на пръв поглед. БТР-60 е по-добър от алтернативата, ако алтернативата е пикап. Но той не е по-добър от модерен миноустоичив камион или гъсенична бойна машина на пехотата.

Фактът, че Украйна изобщо ще си направи труда да въведе в експлоатация сто стари БТР-а, говори за бездънния апетит на украинските въоръжени сили за бойни машини, докато войната навлиза в своя 19-и месец.

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев обяви прехвърлянето в понеделник. Но той побърза да обясни, че машините няма да пристигнат бързо, тъй като дарението изисква одобрение от парламента. "Веднага след като парламентът се върне към заседанията си през септември, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи и до края на септември или началото на октомври ще имаме ратификация на това споразумение. Мисля, че тогава ще може да започне прехвърлянето."

БТР-ите вероятно ще бъдат 11-тонни БТР-60ПБ-МД1, които имат същото осемколесно шаси със 17 места и 14,5-милиметрова картечница на кулата като другите БТР-60, но могат да се похвалят и с уникални български модификации, включително по-добро нощно виждане и нов дизелов двигател Cummins с мощност 250 конски сили.

Но подобренията от началото на 2000 г. не са допринесли за подобряване на най-голямата слабост на БТР-60: деветмилиметровата му стоманена броня. Защитата е толкова слаба, че един целеустремен картечар лесно може да извади от строя един БТР.

Българската армия придобива около 150 БТР-60ПБ-МД1. Днес те са на склад. Прехвърлянето на стотина от колесните БТР-и няма да се отрази на собствените отбранителни способности на България, заключава правителството.

Това, че старите модели БТР са уязвими, е очевидно от статистиката. Украйна влезе във войната през февруари 2022 г. само с шепа БТР-60, реактивира десетки стари складирани БТР-и, най-вече за да добави мобилност на резервни и национални гвардейски формирования, и вече е отписала 20 от тях. Руската армия разполага предимно с по-нови БТР-70 и -80, като е загубила стотици от тях.

БТР не трябва да се доближава до фронтовата линия и украинското министерство на отбраната знае това. Когато украинската фирма "Практика" предложи да модифицира старите съветски БТР-60 с нова кула и по-дебела броня и да ги преименува на БТР-60М, планът беше модернизираните машини да ескортират пътни конвои - роля, която не би трябвало да изисква тежка бронирана защита.

Руската инвазия през февруари 2022 г. наруши плановете за серийно производство на БТР-60М, но един-единствен модернизиран БТР-60 се появи за кратко през февруари.

Бившият български БТР-60ПБ-МД1 не е толкова тежко брониран, колкото е БТР-60М, но би трябвало да е напълно способен да придвижва камиони по пътищата зад фронта. Само че не очаквайте да издържи много дълго на фронта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Политическо и военно лоби. Големи фирми искат да контролират 100% от пазара за всякаква военна техника и се пишат статии с цел принизяване на малките фирми, случайно да не би да вземат да си повярват. Иначе Зеленски поиска точно тази БТР техника. Ф16, Танкове Леопард, Противовъздушна защита Гепард и транспортни машини за пехота тип БТР - най-доброто въоражение което може да събере от цялото НАТО.
203
2
 
8
 
! Отговори
До 203 преди 8 месеца
Пълни глупости - Брадли са друга категория, БТР 60, че дори и 70 и 80, нямат никакъв шанс срещу него. Брадли е над два пъти по-тежък от БТР 60, с над три пъти по-дебела броня, която на всичко отгоре е реактивна. Брадлито е с много по тежко въоражение, дори основното 25 милиметрово скорострелно оръдие М242 Bushmaster, ще направи от БТР 60 на швейцарско сирене.
202
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БЪЛГАРСКИТЕ БТР СА ОТЛИЧНА ТЕХНИКА. ЗАТОВА АМЕРИКАНЦИТЕ ИСКАТ ДА СЕ ЛИШИМ ОТ ТЯХ
201
1
 
11
 
! Отговори
pepe преди 8 месеца
Па да ми дадат един да си ходя на лов с него, стига съм млатил джипа по балкана!
200
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стават за войната срещу една от най-добре въоражените страни Русия, но не стават за България? Колко промит мозък трябва да си за да не можеш да разбереш, че правителството те правят на ***, какъвто вероятно си?
199
2
 
3
 
! Отговори
Господин за един ден преди 8 месеца
До За войводатаКва войвода ве с тоя писклив глас , бивш бакшиш после лепя плакати за ВМРО ,после Бойко го назначи без конкурс за директор на музея в Добрич, та там захлеби малко с имотите под наем на музея и неописаните антики от склада и стана г-н Костадинов ,иначе си беше момче за всичко ...
198
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БТР 60 РАЗСТРЕЛВА БРАДЛИ КАТО ТИКВА
197
9
 
5
 
! Отговори
К1Д преди 8 месеца
Тия БТР и имаха само една цел да плашат помаците дето не искаха да си сменят насилствено имената през 80 те за друго не стават, е може за декор за пейтбол игрище да се ползват или за нискобюджетен филм .
196
0
 
6
 
! Отговори
Лоби на индустрия? преди 8 месеца
Ако българските заводи сключат някакъв договор за партньорство с Райнметал то мисля немците биха се погрижили с лоби в западната преса да няма такива явно поръчкови статии - финансови експерти, без хал хабер понятие от военна техника сравняващи Брониран Транспорт с Боен Танк?
195
9
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 8 месеца
СССР , много добре ни "въоражаваше " с ***, за да ставаме пушечно месо на НАТО
194
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Страх ги е да не вземат пазар и за това омаловажават. Щото хем са по-добри за европейския климат от хамърите, хем са по-евтини. Голямото предимстов на хамъра в пустинята е че има климатик. В Украйна климати не ти трябва. Парното от двигателя стига. За това пък БТР може да преминава през водни препядствия, Хамър не. БТР е проектиран за тресавищата в европа, Хамър за пустинята в Ирак.
193
2
 
4
 
! Отговори
История даге преди 8 месеца
През 60 те години може да са били ок ,те СССР 1966 та пратиха успешно и сонда на луната ,а 2023 сондата стана на пух и прах....Техниката им пред 60- години беше добре ,но сега са назад .Няма ги вече пленените немски инжинери и целите заводи ,които бяха изнесли от Германия в СССП след 1945г.
192
2
 
15
 
! Отговори
<><> преди 8 месеца
Хвърлиха ги на бонището ...така ли не намериха полезен начин да ги използват ? Граница , пожарна , спасителна служба или Зеленски щеше да побеснее и да дойде с бухалката да им пръсне панаира на подчинените си в парламента ?
191
5
 
7
 
! Отговори
За войводата преди 8 месеца
Костадинов е наща гордост, Костадинов е наща чест! Костадинов е наше знаме, той е лидер лъв, боец! Поглед, като от стомана, твърди речи, ум - бръснач... Той е наше гордо знаме, чук ковашки, пръв водач!
190
1
 
5
 
! Отговори
БТР за НАТО? преди 8 месеца
Би трябвало повече армии в НАТО да се снабдят с българските БТР. Според много военни експерти българските БТР са определяни като много добри и изключително полезни.
189
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пост 125 казва цялата истина. Това материалче е поръчано от евроатлантиците, и има за цел да ни успокои, че това което подарихме, по принцип за нищо не ставало. Това обаче не е вярно. Нашите БТР-и не само стават, но и са особено подходящи за предстоящата есен на фронтовата линия.
188
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зависи какво искаш да вършиш с тях. Ако искаш украинците да се самоубиват на фронта в метални ковчези, са перфектни за тази цел. Аз колко пъти трябва да ви казвам че "приятелите" на Украйна са приятели само на елита на Украйна и огромни врагове на нормалните хора. Подобно и при нас.
187
2
 
5
 
! Отговори
Фибуначи преди 8 месеца
Тука има некви фанатици ,на които и талибаните и идил им отстъпват по фанатизъм.БТР а свалял хеликоптери Апачи, Амерка ги било страх от БТР ите затова не нападали България. Вие от коя лудница пишете бре? Това нещо гори 90 л на 100 км на всеки 1000 км . иска ремонт и не вдига повече от 60 км в час.....
186
3
 
2
 
! Отговори
Пижо преди 8 месеца
Ето повод украинската оtрепка, назначена временно за министър на България, да бъде пратен в затвора, където му е мястото. Сега и двата лагера ще бъдат доволни - онзи там малкият, направо незабележи, но много креслив и добре платен *** стан и огромното мнозинство от българския народ
185
3
 
8
 
! Отговори
КуКлус преди 8 месеца
Не можаха ли да ги оборудват с водни оръдия да помагат при пожари .....наводнения и т.н. или Украйна е по важна от България !?

Спонсорирани публикации