Д-р Йорданова се забавила фатално, защото спасявала бездомни кученца

Загиналата в Царево ветеринарна докторка мразела евтаназията, борела се до последно за живота
8 сеп 2023 22:30, Петър Бойчев
95
Д-р Йорданова се забавила фатално, защото спасявала бездомни кученца
Снимка Фейсбук

Царево е в траур. Една от жертвите на потопа бе д-р Даниела Йорданова, ветеринарният лекар на града. Жената, която толкова много обичала животните, че не правела евтаназия. Борела се до последната искрица живот.

Публикуваме разказа на нейна много близка приятелка във фейсбук. Заслужава си да се прочете какъв истински човек не е вече между нас.  

Текстът в памет на д-р Йорданова е писан в деня за траур, с мъка и гняв заради нелепата смърт, която е можело да бъде предотвратена.

"Животът на съществата свършва за миг... Спомням си, когато преди няколко години майка ѝ, съдия Мария Москова, ми каза, че дъщеря ѝ иска да открие ветеринарен кабинет в Царево и какво мисля по въпроса, дали ще има клиенти. Поговорихме си по темата, споделих моя опит с животинките и накрая тя ми каза: "Ще станете първи приятелки с моята Даниелка".

Станахме...

Предлагали си ѝ да се занимава с научна дейност, след като е завършила университета, но тя е избрала любовта - да лекува животни. Защото да се занимаваш с животни е нужна любов. И голямо сърце.

Малко след като откри кабинета, на едно от уличните кучета, което се въртеше около съда започна да му тече кръв от носа и отказа да се храни. Обадих се по телефона на новата лекарка и я попитах дали ще може да дойде да го види, но тя строго ми каза, че прегледи извършва само в кабинета. Натоварих Пончо в колата и отидохме в клиниката. Там ни посрещна крехко, изящно създание с удивителни сини очи и обезоръжаваща усмивка - д-р Даниела Йорданова. Делово прегледа кучето, постави диагноза, назначи лечение и Пончо живя още три години след като го излекувахме от тежката кърлежова треска.

Така започнаха нашите срещи в кабинета - с куче, с коте, за преглед, за ваксина, за паспорт. Винаги усмихната, винаги внимателна.

Тя не спря да работи нито за ден през пандемията. Животинките имаха нужда от нейната помощ.
Виждам по снимките, че е било лятото на 2020 г, когато намерих изхвърлени край пътя четири кученца. Заведох ги при нея за първа ваксина и тя я направи безплатно. Една от нейните снимки, които в момента се върти из мрежата е именно с едно от тези кученца.

Край клиниката винаги се навъртаха улични котки, защото тя не ги оставяше гладни. Даже сутрин се стичаха и тези, които си имаха стопани.

Срещу нея имаше порутена сграда, която се обитаваше от един странник - Георги и кучето му Сара. Тя се грижеше и за двамата. Купуваше храна и лекарства за Георги, правеше му подаръци за Георгьовден. Това ми го разказа лично Георги в последните дни от живота си, когато тя пак му беше купила лекарства и чай. След смъртта му Сара остана да живее около клиниката. Появи се още едно куче - Мечо.

Двамата бяха неразделни улични приятели, но тя ги опезпаразитяваше и ваксинираше. И както става в България, те попречиха на някого. Тя се принуди да им купи къщички и да ги върже срещу клиниката. Разхождаше ги всеки ден - сутрин и вечер, заради тях идваше и в неделя. Чакаше да завършат къщата и да ги прибере при себе си, за да не живеят вързани на улицата.

Казват, че във фаталния ден именно тях е дошла да освободи....

Видях я за последно предния ден. От една седмица лекувахме котка, която се влошаваше. Отново направи всичко необходимо. Въпреки че няма надежда, трябва да ѝ дадем шанс, ми каза...

Тя никога не се отказваше и не искаше да евтаназира животните, защото винаги се надяваше на шанса да оцелеят...
Както и аз се надявах два дни... Но съдбата реши друго.
Почивай в мир, прекрасно слънчево момиче!
Вече ни липсваш..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Четейки коментарите стигам до извода, че след 50 години тази държава няма да я има.
57
0
 
0
 
! Отговори
Не заради кучетата преди 8 месеца
Умряла е в името на строителите на къщи в дерето, което не е било нито изорано нито каптирано. В името на мутристан.
56
0
 
1
 
! Отговори
Сбъркани ценности преди 8 месеца
Ако на 36 години имаше семейство и деца, може би щеше да постави децата си над кучетата и щеше да оживее.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слагала си го е с по *** пирона майстор и майка й.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо джип, трябвало е да си купи Ноев ковчег, за да спаси животните. Не е зле и вие останалите да си купите по една голяма бъчва, вместо джипове, за да се спасите от ядреното цунами на Путин.
53
1
 
0
 
! Отговори
Не хваща преди 8 месеца
Я не пишете глупости. Умряла е защото някой архитект и някой инженер от ВИК не си е свършил работата и защото някой кмет общински съветник със съучастник съдия и нотариус е позволил да се закрие дерето, вместо да се обезводни и каптират в коруби.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде стига сълзливи истории
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някои от коментарите наистина не са нормални. Как ще обвиняват кучетата за трагедията. Корупцията и некадърността убиват. Поголовно се застрои, сече се като за последно, строи се некачествено, това е причината добрите хора да си отидат без време...
50
0
 
1
 
! Отговори
А преди 8 месеца
Каква е ролята на строителния майстор на вилата за лечението на кученцата?
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За едни помиярЕ да си идеш от Света! Ужас!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изкараха я ангел небесен. Пренесла се в жертва в името на бездомни кученца. Отивала е да си нагледа дали на клиниката и не и е станало нещо, че пари е вложила там и каквото имало да става-станало. Но мотивите и да се упъти натам не са били бездомните кученца....
47
2
 
0
 
! Отговори
Хеликоптер преди 8 месеца
Много е лекува, но много е и кастрирала. Сега масово хора вземат кучета и котки, за да ги гледат и извършват кастрирация въпреки нежеланието на животните. Кастрацията на животните, което вид е малтретиране, сега е голям бизнес.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На 36 години ни мъж ни деца само кучета. Жалка картина.Айде майната му че няма, но да рискуваш живота си заради кучета направо е грях. Бас държа, че ако беше някой нямаше да си мръдна пръста. Това са просто животни. Човешкия живот е най важния. Много по важен от тези на някакви песове.
45
0
 
1
 
! Отговори
Жалко преди 8 месеца
За всеки човешки живот!
44
0
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 8 месеца
За съдбата на всяка женичка, която вместо дете гледа куче или котка, ще обвиняваш някой мъж, който не желае да се задоми и предпочита да ергенува до пенсионна възраст. От толкова писано по този въпрос сигурно вече си разбрал, че когато родените в една и съща година достигнат около 30-годишна възраст, броят на мъжете и жените в една нация се изравнява. Момичетата не желаят да остават стари моми и осъзнават, че до 25-26 г. трябва да се омъжат, но за целта е нужен мъж, който също да желае това.
43
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 8 месеца
Онези, които са секли гората без разрешение, тях защо ги забравяш? Те вършат най-големите безобразия, защото не ги е грижа за нищо, не плащат никакви данъци и единствената им цел е да преценяват откъде може да се докопа нещо на аванта, да се продаде и веднага да се изяде и изпие. Тях трябва не да ги съдят за предумишлено убийство, а да им отнемат българското гражданство и да им дадат 24 часа да напуснат страната ни.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жалко за женицата. Дано да е по-добре в някоя паралелна реалност.
41
0
 
0
 
! Отговори
и преди 8 месеца
супермодерна техника с която се извьршват фалшификации и студио на телевизията на военната телевизия
40
0
 
0
 
! Отговори
наивни преди 8 месеца
сме родата е ситуирана на кракра до шеиново телевизията срещу турскоъо и други посолства и до парламента има помещение с плочки мазе сьс стьлби и частен киносалон сьрзан сьс артистите кьдето се прожектират видеата изкуствата проектите на бан
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
41 чети метеоролозите,това не беше дъждец.Циклон и антициклон,същото беше и в Турция,там жертвите вече са 10.