Д-р Йорданова се забавила фатално, защото спасявала бездомни кученца

Загиналата в Царево ветеринарна докторка мразела евтаназията, борела се до последно за живота
8 сеп 2023 22:30, Петър Бойчев
95
Д-р Йорданова се забавила фатално, защото спасявала бездомни кученца
Снимка Фейсбук

Царево е в траур. Една от жертвите на потопа бе д-р Даниела Йорданова, ветеринарният лекар на града. Жената, която толкова много обичала животните, че не правела евтаназия. Борела се до последната искрица живот.

Публикуваме разказа на нейна много близка приятелка във фейсбук. Заслужава си да се прочете какъв истински човек не е вече между нас.  

Текстът в памет на д-р Йорданова е писан в деня за траур, с мъка и гняв заради нелепата смърт, която е можело да бъде предотвратена.

"Животът на съществата свършва за миг... Спомням си, когато преди няколко години майка ѝ, съдия Мария Москова, ми каза, че дъщеря ѝ иска да открие ветеринарен кабинет в Царево и какво мисля по въпроса, дали ще има клиенти. Поговорихме си по темата, споделих моя опит с животинките и накрая тя ми каза: "Ще станете първи приятелки с моята Даниелка".

Станахме...

Предлагали си ѝ да се занимава с научна дейност, след като е завършила университета, но тя е избрала любовта - да лекува животни. Защото да се занимаваш с животни е нужна любов. И голямо сърце.

Малко след като откри кабинета, на едно от уличните кучета, което се въртеше около съда започна да му тече кръв от носа и отказа да се храни. Обадих се по телефона на новата лекарка и я попитах дали ще може да дойде да го види, но тя строго ми каза, че прегледи извършва само в кабинета. Натоварих Пончо в колата и отидохме в клиниката. Там ни посрещна крехко, изящно създание с удивителни сини очи и обезоръжаваща усмивка - д-р Даниела Йорданова. Делово прегледа кучето, постави диагноза, назначи лечение и Пончо живя още три години след като го излекувахме от тежката кърлежова треска.

Така започнаха нашите срещи в кабинета - с куче, с коте, за преглед, за ваксина, за паспорт. Винаги усмихната, винаги внимателна.

Тя не спря да работи нито за ден през пандемията. Животинките имаха нужда от нейната помощ.
Виждам по снимките, че е било лятото на 2020 г, когато намерих изхвърлени край пътя четири кученца. Заведох ги при нея за първа ваксина и тя я направи безплатно. Една от нейните снимки, които в момента се върти из мрежата е именно с едно от тези кученца.

Край клиниката винаги се навъртаха улични котки, защото тя не ги оставяше гладни. Даже сутрин се стичаха и тези, които си имаха стопани.

Срещу нея имаше порутена сграда, която се обитаваше от един странник - Георги и кучето му Сара. Тя се грижеше и за двамата. Купуваше храна и лекарства за Георги, правеше му подаръци за Георгьовден. Това ми го разказа лично Георги в последните дни от живота си, когато тя пак му беше купила лекарства и чай. След смъртта му Сара остана да живее около клиниката. Появи се още едно куче - Мечо.

Двамата бяха неразделни улични приятели, но тя ги опезпаразитяваше и ваксинираше. И както става в България, те попречиха на някого. Тя се принуди да им купи къщички и да ги върже срещу клиниката. Разхождаше ги всеки ден - сутрин и вечер, заради тях идваше и в неделя. Чакаше да завършат къщата и да ги прибере при себе си, за да не живеят вързани на улицата.

Казват, че във фаталния ден именно тях е дошла да освободи....

Видях я за последно предния ден. От една седмица лекувахме котка, която се влошаваше. Отново направи всичко необходимо. Въпреки че няма надежда, трябва да ѝ дадем шанс, ми каза...

Тя никога не се отказваше и не искаше да евтаназира животните, защото винаги се надяваше на шанса да оцелеят...
Както и аз се надявах два дни... Но съдбата реши друго.
Почивай в мир, прекрасно слънчево момиче!
Вече ни липсваш..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
mda преди 8 месеца
Айде кучкарите почнаха :) Направо уморам от забава като ги слушам как лаят! :)
37
2
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 8 месеца
Е какви "факти"!Клиниката не е някакъв грандиозен строеж ,а остъклена лека постройка и как пък не спряхте с простотии,не можете да си успокоите дребнавите страсти интригантски на махленско ниво.Хората вече ги няма !
36
2
 
2
 
! Отговори
до 30 - язовири преди 8 месеца
И на мен така ми се струва... Независимо от всички стократно обсъждани престъпления през годините, половин ден дъжд не може да причини такова бедствие. А просто не е за вярване колко б*уд*алички обсъждат историйката за "кученЦата... Каквото и п*о*мия да се подхвърли в копанката на наивните български гуценца, грухтящи в тотално и блажено информационно затъмнение, папкат си я с густо! Едновременно вбесяващо и тъжно...
35
3
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Фактите са следните. Майката съдийка решила да подари на дъщеря си ветеринарна клиника в Царево, за да развива дейност. Доста съмнително е как подобна клиника би изплатила вложените в нея пари. Имам приятел ветеринар, който ми каза, че на подобно място това е практически невъзможно. Естествено може бизнеса да е служила и за пране на пари от подкупите, които майката е получавала.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аха,36 е вероятно ясновидец.Което е писала приятелката е предположение.Може да е било заради кученцата,но може и по други причини.Но да се подигравате на човешко нещастие е грозно.До вчера обсъждаха костенурките което намери министърката дали на правилно място ги оставила,дори я нападаха че ги е пуснала в морето ,а те са сухоземни и т.н.Важното е да е контра и наобратно.
33
1
 
4
 
! Отговори
Ветеринарен лекар преди 8 месеца
Д-р Йорданова се е забавила фатално да емигрира в някоя нормална държава, за да практикува професията си. Много колеги направиха точно и не сбъркаха. Останала в л.а.*н.я.н.от.о Царево да диша зловонието от отходната тръба на плажа. Мир на душата й.
32
1
 
4
 
! Отговори
Шишо преди 8 месеца
Тази статия от някое кучешко НПО ли е платена? Има ли свидетели, които да потвърдят, че докторката се е върнала в клиниката специално заради това? Автора на статията влизал ли е във ветеринарна клиника? Има ли идея как са отделени пациентите? Къде биха отишли ако бъдат освободени? На безопасно място или точно обратното?
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жертва на глупостта си.
30
2
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 8 месеца
Ти сериозно си доста нагъл(ла).Първо обсъждаш темата,после що занимават цяла БГ.Ами Южното Черноморие е част от БГ,или като не е около теб,не е важно!
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България, ако си добър човек, не само ще ти се случи трагедия, но и след това ще ти се подиграват в интернет. Една ракета трябва да се пусне над тази територия и да започваме отначало, че напълно сме изгубили пътя...
28
6
 
0
 
! Отговори
mda преди 8 месеца
Ми като им е мъчно да не занимават цяла България !!! Да не би мирно седяло да не би чудо видяло!!!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо пишеш глупости ,един мъж умрял ,а двете жени са живи ли?Първо никой не е очаквал такъв потоп,300 л/ кв.м.,изведнъж на място където никога не се е случвало.Вероятно и те не са очаквали.Това са свестни позитивни жени и на местните хора им е мъчно.Бог да ги прости!Какви язовири ,какви изпусканици,каквото са могли от кметството са направили,да ни би в Турция и Гърция да е по леко.
26
6
 
5
 
! Отговори
mda преди 8 месеца
Чудеснои , един мъж е умрял заради любовта и към кученцата..... Сега кучкарите ще се чустрват много горди!!!
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изпуснати са язовири от правителството на Денков, това е причината на наводнението.
24
0
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 8 месеца
Не е бил в колата.Излязал е след тях да види накъде тръгват,но вълната го е завлякла.
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ауу бездумнекученца спасявала. А че и мъж е загинал заради "кученцата", дори не е нужно да се спомене. Мъж и жена загинали - жената най-засегната. Мдаа.
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали имаше още един мъж в колата? За него нищо се споменава. В автомобила са били майката, дъщерята и още един човек. Четвъртата жертва е ремонтирал къщата на докторката. За него се каза, че е от Смолян. Но тяхната гибел някак между капките минава.
21
9
 
21
 
! Отговори
Ани преди 8 месеца
Бай Тошо навремето беше казал "ние каквото сме построили, вие не можете да го боядисате". Тези язовири, съоръжения, корита, канализации, дерета, мостове и прочие....искат подръжка. От 30 години всичко е затлачено и на самотек. Какво искате!? Естествено, че ще има жертви. И по-добре няма да става...
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Източвани са и двата язовира в потопеното населено място, а рибата отиде в морето.
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От информацията, която събрах от обща култура, стигнах до заключението че всичко това се случи заради човешка небрежност. Оставам с впечатлението, че властите се чудят как да потулят случая.