Сарафов с инструкции как се вземат колите на пияните шофьори

Не е задължително да бъдат изземвани
14 сеп 2023 17:15, Стела Стоянова
21
Сарафов с инструкции как се вземат колите на пияните шофьори
Снимка БГНЕС

Не е задължително колите на шофьорите, хванати да карат след употреба на алкохол или наркотици, да се изземат в рамките на разследването. Нужно е само да бъдат приобщени като доказателства. Това следва от методическите указания до всички прокурори, спуснати изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Указанията са свързани с промените в НК, влезли в сила на 4 август т.г., които регламентираха конфискация на автомобилите на пияни и дрогирани водачи. Промените предизвикаха много дискусии и упреци, че не са изпипани добре и предвиждат несъразмерни санкции. На фона на задължителната конфискация при "обикновеното" шофиране с концентрация над 1,2 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици, такава не се предвижда при причиняване на смърт на пътя. В случаите, когато шофьорът не е собственик на колата, се предвижда да плати цената ѝ. МВР веднага се втурна за иззема автомобили.
В указанията се казва, че превозните средства винаги се приобщават като доказателства по делата - както за катастрофите, при които е причинена смърт или телесна повреда, така и по разследванията за шофиране след употреба на алкохол или наркотици. Приобщаването не налага задължително изземане.

Превозното средство трябва да бъде огледано, фотографирано и да се вземат мерки да не се повреди или измени, включително като се запечата мястото, където се съхранява. По делата за катастрофи е препоръчително колите да се изземат като веществено доказателство и да се пазят до завършване на разследването.

Сарафов също така нарежда прокурорите да искат от съда запори на колите, без значение, че те са доказателство по делата. Това обаче може да се прави едва когато на някого е повдигнато обвинение. Ако превозното средство не е собственост на обвиняемия, ще се иска запор на такава част от имуществото му, която съответства на стойността на колата. Ще се искат запори и за обезпечаване на глобите, предвидени от НК.

Във всички случаи, когато колата е била иззета по дело за шофиране след алкохол или наркотици, а не е собственост на обвинения, незабавно след запорирането ѝ и след приключването на оценителната експертиза, се преценява възможността за връщането ѝ на собственика, инструктира още и.ф. главният прокурор.

На шефовете на апелативните прокуратури е указано да организират проучването и анализа на практиката на прокуратурите и съдилищата във връзка с прилагането на промените в НК и при констатиране на неправилна или противоречива практика да сезират Върховната касационна прокуратура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мъка... Никакъв интересТ към сайт, ангажиран да *** и да манипулира общественото мнение. Не става, брат'чеди да взимате пари за да манипулирате. Разбирате ли колко сте куууууууууууухи?
17
1
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 7 месеца
Как всички имат права, пък нямат никакви задължения...
16
2
 
0
 
! Отговори
KAT преди 7 месеца
Водата за уста не се пие и няма да повлияе кръвната проба за алкохол. Има и кръвни тестове, които различават хапче за болка от наркотик, да не говорим, че много хора се дрогират с хапчета за болка, бензодиазепини и т.н.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Използваш вода за уста - конфискуват ти колата, защото си бил употребил алкохол. Пиеш хапче за някаква болка - конфискуват ти колата, защото си бил употребил наркотици.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Превозното средство трябва да бъде огледано, фотографирано и да се остави на собственика на отговорно пазене докато излязат резултатите от кръвната проба. Ако са наркотици, колата се конфискува, но ако са лекарства се освобождава.... Другия вариант е да се закупят нормални и сигурни тестове, вместо да дават парите на окрайна...
13
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 7 месеца
Този сигурно е ***... и ни ръководи прокуратурата... нали така ще си продадат колите и няма да има веществени доказателства. Като онззи човек който си купил напълно работеща кола от НАП, само че без двигател. седалки не знам дали е имало, може би са я направили и полу кабрио, разпродажба на стъкла и огледала е имало...Сарафов когато и да го вкарат в затвора за 10 години винаги е късно
12
1
 
10
 
! Отговори
Конституционалист преди 7 месеца
Според конституцията частната собственост е неприкосновена. Без съдебно решение не може да бъде отнемана никаква частна собственост под какъвто и да е предтекст.
11
1
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 7 месеца
ей тоя е главен герой от джуджетата! в какъв филм сме!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Инструктира на кои хора да не се барат колите, че да не почине скоропостижно някой полицаи или прокурор. Трябва да са предупредени всички. А да видим дали някой ще посмее. Сигурен съм, че не. Само стари щайги ще се конфискуват, за по-безопасно.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Онзи на Сливница уби двама човека и го пуснаха на свобода. Излиза че да убиеш един или двама е по-леко нарушение от колкото да си пиян. Сбъркана логика. Пиянството е лошо точно защото може да бъде убит някой, а като е трезвен някой и убива какво следва едно нищо. Не трябва да е така. Убийството си е убийство независимо дали е след алкохол или не. Шофиране с превишена скорост е умишлено убийство както беше това двойно убийство на Сливница.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Украйна имаха преди войната гражданска организация -'Дорожний контрол '' Следяха техните катаджии вършат ли нарушения Помня клип-катаджии спряха в града жена с колело и я обвиниха че нещо е нарушила на пътя , обаче тя снима ведна всичко и даже се обади на '' Дорожний контрол да дойдат да и помогнат Полицаят като видя че ги вика казва -айде този път няма да ви пишем акт Тя казва -ама нали уж съм нарушила Катаджията казва Сега ще дойдат 10 човек с камерите , по добре да не пишем нищо
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Или изравнете на "след употреба на алкохол и наркотици"
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато си пушил марихуана онзи ден, а те спират днес, какво се случва??? Променете тази част "след употреба" на "под влияние" иначе е просто нелогично.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До А на пияни чИнгетаЗащото сме заспал народ Страх ни е да вършим контрол върху дейността на полицията , каквато имаме по закон В Закона за МВР е записано че полицаите вършат дейността си в условия на публичност и ОТЧЕТНОСТ Те са наши слуги Но българина като види полицай и гледа на другата страна от страх
4
1
 
9
 
! Отговори
А на пияни чИнгета преди 7 месеца
Защо още не са им конфискували и една кола с черни стъкла отпред на каквито нямат право по закон нищо че са милиционери ние трябва да ги виждаме милиционери ри са или мутри когато карат пияни и дрогирани.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълен майтап, не е задължително какво означава, кое казва че може и кое казва че не може. Тази преценка по усмотрение на полицая ли е. Като гражданин на република България мога да проявя граждански контрол и когато ме спрат да изискам проверка на самите полицаи за употреба на алкохол и наркотици. Ако откажат такава какво правим. Нещо ала-бала е цялата тази работа.
2
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Хахааааааа, ами пиян тираджия как ще изплати камионът, а? За 2 живота не може :))))))))))))))))))))))))))))))))
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки път като ви спрат на пътя , имате право , по закон да заснемете всичко на видео с телефона си Полицай няма право да ви забранява да го снимате на обществено място и , или в хода на обществената му дейност Как иначе Той е държавен служител и служи на гражданите и няма какво да крие Законът за Авторското право и сродните му права , чл 13 казва че'' не се изисква съгласие за създаване на портретно изображение на публично място '' Също според Закона за МВР -дейността им е публична Снимайте