Русенският митрополит Наум: Руската църква в София е българска!

Било недопустимо заключването на храма от странични лица
91
Русенският митрополит Наум: Руската църква в София е българска!
Снимка: БГНЕС

Русенският митрополит Наум призова българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит да се разпореди храмът "Свети Николай Мирликийски" в София, известен още като Руската църква, да бъде отворен като се възстановят и богослуженията в него.

Още по темата

В становище, публикувано в профила си в социалната мрежа Facebook, Наум нарича недопустимо "заключването на храма от странични лица", след като ДАНС нареди експулсирането на трима свещеници – един руснак и двама беларуси, които са част от подворието на Руската православна църква в София.

През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като статутът на двете подвория е реципрочен, се казва в позицията на митрополит Наум.

“Руската църква в София “Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ на този етап ще прекрати своята дейност, по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква”, гласи съобщение на Фейсбук страницата на руското посолство у нас.

Днес пред църквата има организирана проява на противници на експулсирането на свещениците.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: руска църква
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
5
 
! Отговори
ВЪВ ВСИЧКО РУШИСТКО преди 7 месеца
МО ЧА ШИПКЯ АлНЕВСКИ ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ОТ СВОБОДАТА!РУСКИ ЦЪРКВИ И РУСКИ *** ДЕ ПА СИ КАТО КОПЕЙКИН!И РЕЗИДЕНТА!ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ М1РШИИИ!!!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак прави номера!
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В състояние на война разпалена от тия требва да не им се споменава името дори, камо ли да имат имоти в центъра на София. Предлагам мочата и църквето да ги взривят заедно.
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руската църква в София е гнездо на руския шпионаж в България. Горките миряни, пускайки прочутите "писма с желания и жалци" към руския светец, те доброволно, се разголват пред руските служби, които събират нужната им информация. Това обяснява, защо руснаците изгонват български свещенослужители, които са служили заедно с руските по право, в тази църква, при построяването й, от БПЦ и държава през 1902. Същата е била осветена през 1914, без присъствието на руснаци.
35
5
 
6
 
! Отговори
Поповете са преди 7 месеца
Гнусни руски шпьони Нева са хода повече на църква!
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
21 Няма "русенски", софийски", има български имот и български храм. Има БПЦ, държава, чиято собственост е Руската православна църква. Има документи, които доказват, май е даден имот. Има престъпни политици, като Стефан Софиянски, Едрева, Фандъкова, Станишев, Масларова, които подаряват, или продават на безценица, българска земя, сгради и църкви, на Русия.
33
3
 
6
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 7 месеца
Сега е ред на владиците и митрополитите ,да бъдат изгонени за шпионаж и да заминават в Коми...
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 31Естествено ,че е българска, да не би да е строена от руснаци с руски пари///Точно от руски архитект, руски пари и руски иконописец е изградена, друг е въпросът защо през 1947 год. е предадена на управление на Московската Патриаршия, нещо което не знам колко е в ред по Православните закони.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стефан Софиянски трябва да бъде съден за незаконните си действия по сделката с Халите и Руската църква в София. Той подарява, без да има право на това, парцел в центъра на София за Русия "Дом на Москва". Един правно нищожен абсурд. Също така отдава Руската църква в столицата, която е собственост на българската държава и БПЦ.Тези актове трябва да бъдат обявени за нищожни и имотите да бъдат върнати на държавата и БПЦ.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прав е много, журналисти и др. поменват БГ храмът в Истанбул като българската желязна църква св. Стефан. Сори, храмът е на подчинение на Константинополската Патриаршия и отдавна не е към българската Екзархия.
29
0
 
1
 
! Отговори
ВоеннаКонтраРазведка преди 7 месеца
32 Е то е логично защо
28
6
 
12
 
! Отговори
За Витков! преди 7 месеца
Естествено ,че е българска, да не би да е строена от руснаци с руски пари. Това ,че толкова години им разрешаваме да си веяг байряка си и наш проблем не техен! Вън наглата митрофанова от България!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По Канон всички свещеници и редът в храмовете са на подчинение на теритотиалният Митрополит, в случия митрополит на Епархията в Патриарх Неофит.Не може на съща територия да бъде управлявана двама митрополити, единият да е в София, а другият на хиляди км. от града или в самият град, такива са Каноните. Друг е въпросът, защо Патриарх Неофит мълчи и не се изказва по въпроса!
26
1
 
0
 
! Отговори
Фейсбук циркаджии преди 7 месеца
Като отявлен екзорсист една от най-знаковите фигури от периода на прехода се е заканил пред последователите си, че иска да буни духовете от малкия екран преди местните избори.Близки до екипа на продукцията издават, че Събев е успял да се свърже лично с водещите Иван и Андрей, за да преговаря с тях за място в шоуто.
25
6
 
3
 
! Отговори
х преди 7 месеца
Хора, на които им се привижда "невидима руска окупация" (няколко коментара по-надолу), може би е по-добре да потърсят помощ от психиатър за невидимите си видения, вместо да пишат коментари по форумите
24
1
 
5
 
! Отговори
Циркаджии преди 7 месеца
Христофор Събев, по-известен като Фори Светулката, остана без дом. Той продал апартамента на родителите си и с парите се издържал, но те свършили. Българско семейство, живеещо в Австрия, го пуснало да пази къщата без пари и Събев плаща само консумативите си. Свещеникът бе депутат в 36-ото Народно събрание и кадеше с тамян бившия партиен дом, за да гони духа на комунизма от него
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Легендарният седесар Фори Светулката напира за "Фермата"Бившият активист на СДС е на 73, не пие алкохол и калява с упражнения физическата си издръжливост
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спрете да занимавате хората с драмите на монголоидите, никой не го интересува руската църква.
21
8
 
5
 
! Отговори
C преди 7 месеца
Что за жалко и долно, алчно и робско племе българско!
20
0
 
6
 
! Отговори
Агент Кичка преди 7 месеца
Баба Гуси от троянския е руски агент

Спонсорирани публикации